Czy elektryk pracujący przy urządzeniach elektrycznych o napięciu znamionowym
230/480V może ubiegać się o dodatek za pracę w warunkach niebezpiecznych nadnieniam że pracuje bezpośredniej bliskości urządzeń pod napięciem jak i pod napięciem prosze o odpowiedź, czy są jakie przepisy, ustawy lub rozporządzenia.
Urządzenia elektroenergetyczne powinny spełniać pewne wymagania co do ochrony od porażeń i zakładać należy, że je spełniają - to jest raz, dwa - pod napięciem wolno wykonywać tylko prace pomiarowe (skuteczność), łączeniowe i dla ratowania zdrowia, życia lub mienia. Czynności łączeniowe są przeważnie wykonywane w warunkach bezpiecznych, na ratunek raczej nie trzeba spieszyć często zostają tylko pomiary. Tak więc nie widzę uzasadnienia co do miana pracy w warunkach niebezpiecznych choć pewności nie mam. I jeszcze jedno: moja żona pracuje w bezpośredniej bliskości pralki, która jest urządzeniem elektrycznym???
Jakie przepisy mówia o przeglądzie i konserwacji stacji transformatorowej 2X 400KW , chodzi o czasookres przeglądów w świetle przepisów.
czy ktoś może mi pomóc.
Otóż pod napięciem nie tylko wykonuje się prace pomiarowe, coraz więcej prac na liniach NN robi się bez wyłączeń sieci. W niektórych firmach i zakładach energetycznych jest to chleb powszedni. A dodatku za prace pod napięciem niestety nie ma.
Przepisów dotyczących przeglądu i eksploatacj należy szukać w Szczegółowych Zasadach Eksploatacja Stacji Elektroenergetycznych jakie ukazały się w Monitorze Polskim z 1997r. Co prawda odnoszą się jeszcze do poprzedzającej obecne Prawo Energetyczne, Ustawy o Gospodarce Energetycznej jednakże w merytorycznym zakresie określającym czynności, zakres i czasookres przeglądów i konserwacji są aktualne.
Myślę że w tej sytuacji należałoby się bliżej zapoznać z Rozporządzeniem Min. Pr i Pol. Soc. z 2 01.2001 (Dz.U. Nr4 z 2001 r., poz. 36) zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy. Jest tam rozdział o przebywaniu pracowników w otoczeniu żródeł pól elektrycznych i elektromagnetycznych. Oczywiście aby wyznaczyć te strefy niezbędne jest dokonanie pomiarów. Natomiast czy w wypadku pracy w strefie o przekroczonych dopuszczalnych natęzeniach pól należy się dodatek ? Nie wiem. Na pewno powinny być poczynione kroki w celu zminimalizowania zagrożenia. Ale z tym nalezałoby się zwrócić do BHP - owca.