Przekaźniki czasowe serii SMR

Witam!
Obiecałem, w miarę wolnego czasu, dzielić się wiedzą uzyskaną dzięki mojej obecności na ENERGETAB 2003. –Nie zważając na opinię (-pewnego Kolegi na Forum, że z mojej strony jest to reklama Firm) podaję nowa stronę:
www.relpol.com.pl
-Długa rozmowa wykonawcy EDI (Elektrycznych Domowych Instalacji), a przedstawicielami w/w Firmy okazała się dla mnie bardzo pouczająca i jako materiały posiadam ciekawe płyty CD i katalog wyrobów.
-Ponieważ moja rola, jako wykonawcy kończy się z chwilą przekazania instalacji do eksploatacji (-pomijam okres gwarancji) i wówczas Właściciel (-w myśl zasady: „wolność Tomku w swoim domku”) kombinuje sobie, jak udoskonalić działanie (-dobrze, jeśli z udziałem wykonawcy, wówczas nie straci gwarancji).
-To dla takich „Kombinatorów” polecam jako ciekawostkę: Przekaźniki czasowe serii SMR (-dwie ostatnie strony w temacie „Przekaźniki czasowe”.
-Jak wiele mogą „zdziałać te małe płytki” mieszczące się w puszce instalacyjnej.
-Jest to moim zdaniem dobry kierunek, jak unowocześnić sterowanie w tradycyjnie wykonanej instalacji w domku jednorodzinnym.
-Mam jeszcze kilka pytań do producentów takich przekaźników, ale jeśli dyskusja się rozwinie, to może je ktoś zada na Forum.
-Pozdrawiam!
-EDI
PS.
-Tak poważnie, to temat powinien zainteresować wykonawców instalacji elektrycznych, bo ja zdania nie zmieniam, komu wolno ingerować w instalacje.

EDI, podawaj dokładnie link, np. http://www.relpol.com.pl/data/products/pl_PL/99/czas..pdf
ale potem zadaj pytanie o co Ci chodzi, bo RELPOL przed targami też był.

Witam!
Kol. Profus napisał:
„EDI, podawaj dokładnie link, np. http://www.relpol.com.pl/data/products/pl_PL/99/czas..pdf
ale potem zadaj pytanie o co Ci chodzi, bo RELPOL przed targami też był.”
Produkty Firmy RELPOL znam od dawna, ale te wskazane dokładnie, gdzie szukać, bo napisałem:
„[…]polecam jako ciekawostkę: Przekaźniki czasowe serii SMR (-dwie ostatnie strony w temacie „Przekaźniki czasowe”.
-Jak wiele mogą „zdziałać te małe płytki” mieszczące się w puszce instalacyjnej.”
-Tych nie ma jeszcze u nas w sklepach, a bliski mi Kolega z pracy interesuje się nimi od paru miesięcy. –Nie miałem czasu tym tematem się zająć.
-Pozdrawiam!
-EDI :blush:
PS.
Dokładnie:
http://www.relpol.com.pl/data/products/pl_PL/99/czas..pdf
(-Dwie ostatnie strony.)

Witam

Targi ENERGOTAB-u, w tym roku sobie odpuściłem. Ale przypuszczam że, będę na targach listopadowych w W-wie. Na każdych targach ukazują się nowości, dla producentów targii są wstępnym sondażem nowego wyrobu. W myśl zasady, każdy towar znajdzie swego nabywcę tak i w przypadku nowych przekaźników czasowych RELPOLU, napewno wypełnią one lukę rynkową. Konkretnie znajdą zastosowanie w instalacjach elektrycznych w ramach małych modernizacji, sterowania i drobnych usprawnień poszczególnych obwodów.
Natomaiast po niewypale promocji EIB, powstała luka rynkowa, którą producenci powoli wypełniają nowymi wyrobami. W nowych domowych instalacjach elektrycznych, zaznacza się nowy trend wykorzystania sterowników programowalnych micro z niewielkim ekranem wizualizacyjnym, niewielką ilością wejść i wyjść zarówno cyfrowych jak i analogowych.
Zaletą nowych mini sterowników, jest to że można je łatwo zaprogramować bezpośrednio na budowie bez użycia peceta.
Stąd już jest prosta droga, do inteligentnych domów.
Tak ja mniej więcej, widzę trend powstawania nowych domowych instalacji.
Natomiast drobne modernizacje starych instalacji, bez gruntownych przeróbek upatruję w zastosowaniu tych inowacji które widzi nasz kolega EDI (tj nowe przełączniki, przekaźniki czasowe, bistabilne, programatory czasowe, termostaty, itd).
Ja widzę w temacie instalacji domowych nowe wątki jak; zastosowania sterowników programowalnych w instalacjach domowych, programowanie sterowników, układy wejść i wyjść, wizualizacja itd.

Pozdrawiam Czesław

Witam!
Kol. Czesław wyjaśnia nam wiele zjawisk, które obserwuje się na rynku, w temacie wykonywania nowych domowych instalacji (-czy ulepszania istniejących).
Od razu przypomniałem sobie o temacie: „Wizje przyszłości instalacji elektrycznych w domkach.” –Dużą część tej wypowiedzi, widziałbym chętnie w w/w temacie.
-Postaram się tam coś wybrać z materiałów przywiezionych z ENERGETAB 2003.
-Pozdrawiam!
-EDI

Witam Kolegów,
moim skromnym zdaniem kluczem do sukcesu dla nowych instalacji opartych na sterownikach programowalnych mogą sie stać terminale operatoskie graficzne i dotykowe, których cena staje się już przystepna a które w znakomity sposób sprawiają, że rozbudowana instalacja nie jest czarną skrzynką w której może połapać się jedynie fachowiec, ale w prosty sposób pokazuje stan instalacji, jej schemat blokowy w przyjaznej postaci a co najważniejsze umożliwia samemu użytkownikowi zmianę podstawowych parametrów.

Pozdrawiam
Józef

Witam
Kolega Domint napisał :

kluczem do sukcesu dla nowych instalacji opartych na sterownikach programowalnych mogą sie stać terminale operatoskie graficzne i dotykowe

tutaj zgadzam się z kolegą Domint

których cena staje się już przystepna

Ale z przystępną ceną to już nie. Może za kilka lat cena paneli operatorskich będzie na tyle niska, że przeciętny inwestor własnego domku zaakceptuje taki zakup.

Pozdrawiam Czesław