Uprzejmie prosze o odpowiedz—moze ktos wie, lub orientuje sie gdzie mozna znalezc materialy odnosnie rocznych przyrostow pni i galezi drzew takich jak–brzoza, olcha, sosna, swierk, w zaleznosci od warunkow srodowiskowych ich “bytowania”. Mam problem z tym, przy ustaleniu wielkosci strefy wycinki, przecinki j/w pod linia SN. Lesnicy sie smieja, sami nie wiedza, a dendrolodzy maja rozrzuty dosc spore. Konkretnych materialow nikt z tych u ktorych pytalem nikt nie posiada, a inwestor jest dosc “skapy”, jak to kazdy inwestor, o wlascicielach gruntow u ktorych rosna drzewa, szkoda wspominac. Samo zycie.
Z gory dziekuje za odpowiedzi, podpowiedzi i opinie. Pozdrawiam Forum.
Postaram się znaleść materiały z mojego terenu. Napewno nie ma tam takich informacji jak by kolega chciał. Jednak zoriętuję się co u nas na ten temat mamy. Jutro pojutrze.
I jeszce jedno. Ostatnio jak robiłem projekt to taniej wyniosła zmiana trasy linii w koło lasu (2 km więcej linii). Koszty nowych mapek geodezyjnych wyniosły mnie mniej jak opłacanie właścicieli lasu. Na sądzenie się po sądach szkoda czasu kasy i zdrowia. Miłego projektowania.
![]()