Witam Wszystkich!
Panowie, mam problem:
Poszukuje kompletnych merytorycznie i aktualnych wg obowiazujacych norm i przepisów protokolów z pomiarów natezenia oswietlenia. JEst to o tyle istotne ze zaklad dla ktorego beda one wykonane “przygral” sobie z SANEPIDEM. CZy moglbym liczyc na pomoc?
pozdrawiem,
Protokół taki znajduje się w programie „Pomiary elektryczne Krystyn 2000”. Program ten można kupić najtaniej w „ISE.PL”. Można również ściągnąć demo na którym widać jak taki protokół powinien wyglądać.
Czy „kompletnych merytorycznie i aktualnych wg obowiązujących norm i przepisów”? Firma mówi że tak, ale każdy zawsze mówi że to co jego jest dobre. Dodam tylko iż program jest zaopiniowany przez SEP.
Pozdrawiam Krystyn
Dla jednego z inwestorów wykonuję pomiary protokołowane taki sposób, że na każde stanowisko wykonywane są trzy pomiary i w tabeli pojawiają sie trzy wyniki oraz zgodnie z PN-84/E-02033 równomierność natężenia oświetlenia w/g wzoru Emin/Eśr>0,6. Czy to ma sens, nie wiem, lecz z czymś takim się spotykam.
Witam
Ten temat wymaga tak wiele pisania (zapytania i odpowiedzi) że niestety mój wspólnik (Witold Ślirz) nie znajdzie na to czasu. Myślę iż ten temat ma dobrze przeanalizowany i na pewno udzieli wszystkich informacji w zakresie jego wiedzy lecz tylko telefonicznie. Wiem że do tego FORUM, ale po sprecyzowaniu wymagań inspektora, jeżeli będziemy mogli wyjaśnić ten problem - temat ten umieścimy na FORUM.
Pozdrawiam Krystyn
A właściwie jak to jest ? Czy osoba posiadająca uprawnienia SEP pomiarowe może wykonywać pomiary natężenia oświetlenia bez uprawnień uzyskanych w PIP (czy sanepidzie) ?
Wg mnie tak.
Nie znam przepisów które unieważniałyby uprawnienia SEP-u.
Pozdrawiam Krystyn