Protokołowanie pomiarów

Witam Serdecznie.
Szukam oprogramowania do tworzenia protokołów z pomiarów (ochrona przeciwporażeniowa, natężenie oświetlenia).
Najlepiej po polsku, bo z angielskim u mnie krucho.
Im wiecej zrobi za mnie tym lepiej.

Z góry dziękuję.

Witam.
Ja używam programu “Krystyn 2000” i jestem z niego bardzo zadowolony.Jest na bieżąco aktualizowany ,aktualizacje są dostępne na stronie producenta.Moim skromnym zdaniem program jest bardzo dobry.Przed zakupem licencji długo szukałem oprogramowania do protokołowania wyników pomiarów jednak wersja demonstracyjna programu “Krystyn 2000” pomogła mi w podjęciu decyzji.Jeżeli do tego posiadasz mierniki współpracujące z programem np: “Sonela” to wyniki są automatycznie zczytywane z miernika i dużo się nie napracujesz:).
Zassij demo ,jest napewno na tej stronie ,a może się przekonasz. Firma jest O.K.i można się z nimi dogadaćco do formy płatności itd.

Pozdrawiam

Lepiej stwórz sobie włąne tabele w Wordzie albo Exelu, ja też zacząłem używać programu Krystyn 2000 ale okazał się beznadziejny :frowning: , w dodatku trzeba mieć mierniki Sonela dostosowane do szczytywania i w dodatku każdy do oddzielnego pomiaru. Np. MRP mimo że mierzy pętlę zwarcia, wyniki nie mogą być zrzucone na dysk automatycznie.

Pozdro

Witam kolegę Andrzeja.

Nie jestem pewien czy kolega jest użytkownikiem tego programu. Jeśli tak to proszę na emaila podać nr licencji. Oczywiście nie jest to wymagane.

Każdy ma prawo do swojej oceny jaki jest program lecz ponad 2500 użytkowników na inne zdanie niż kolega.

Ale proszę nie wprowadzać kolegów na FORUM w błąd.
Do programu nie potrzeba żadnych mierników. Z każdego miernika można wypisywać protokoły ręcznie. Jeżeli koś ma mierniki SONEL to transmisja odbywa się automatycznie. I nie tylko SOMELa ale również METRELa. Sonel produkuje miernik MIE-500 który wykonuje pomiar impedancji, rezystancji, wyłączników RCD, nap. dotykowego. Tak więc nie do każdego pomiaru inny miernik. METREL produkuje kombajn wykonujący kilkanaście pomiarów. Jeśli chodzi w MRP to miernik ten wykonuje pomiar rezystancji a nie impedancji. Tak więc wpisy wykonuje się to w tabeli ODBIORNIKI ZABEZP. PRZEZ RCD lub BADANIA W UKŁADZIE TT.

Owszem w exelu można wszystko napisać ale kto to może zrobić.
Wyniki zależy przeliczać uwzględniając:

• wartości wg charakterystyk pasmowych zabezpieczeń,
  • wielkość i rodzaj zabezpieczania,
  • czas wyłączenia zależnie od pomieszczenia,
  • warunki pogody i rodzaju instalacji odgromowej,
  • rodzaj izolacji kabli,
  • temperatury badanego silnika
  • itd.
    Oraz pamiętać o kolejnej numeracji protokołów, terminie następnych badań itp. Na koniec pozostaje odbiór u inspektora który często zadaje pytanie czy protokół ten jest wykonany zgodnie z obowiązującymi przepisami. Przytoczę cytat: protokół z pomiarów jest zwykłych dokumentem leżącym w archiwum inwestora, ale w przypadku porażenia lub pożaru może on znaleźć się na biurku prokuratora.

Pozdrawiam Krystyn

Mam pytanie do Kolegi Krystyn!
Myślę że odpowiedź zainteresuje również innych kolegów.
Temat:
Mamy sieć TN-S, zabezp. obwodu S191B10. Mierzymy impedancję pętli i obliczamy wymagany prąd zwarcia i tu jest problem. Spotkałem różne metody:
a. współczynniki np. 2,5 lub 5.
b. w niektórych opracowaniach x5 dla wyłącznika B.
c. wg charakterystyk aparatów.
Jak być powinno i jak to wygląda w programie KRYSTYN 2003 ?
PS.
Widzę dużą aktywność kolegi na forum. Mam nadzieję że jest to spowodowane powodzeniem w interesach i większą ilością czasu w związku z tym, a nie np. grypą. Życzę oczywiście tego pierwszego.

Witam.

W tym przypadku zabezpieczenia S191-B10 w programie KRYSTYN 2003 (zgodnie z PN-IEC 60898, EN 60898) obliczamy maksymalny prąd zwarciowy wynosi 10 x 5 = 50. Z charakterystyki wg normy wyraźnie wynika iż krotność prądu In z czasie od min. 0.08 do 5 sek. zawiera się w zakresie od 3In – 5In. Istotny zakres czasów jest od 0,1 – 4 sek.
Nie widzę innych metod:
ad. A - skąd 2,5 ??? – nie rozumiem
ad. B - oczywiście x5 - TAK
ad. C - jakich aparatów? – nie jest istotny aparat czy urządzenie ale czym jest zabezpieczony (w tym przykładzie S191-B10)
Pragnę również nadmienić iż norma określa wartości I dla klasy B tj. m.in. 6, 8, 10, 13, 16, 20, 25, 32, 40, 50, 63 A.
Dziękuję za zauważenie mojej aktywności. Rzeczywiście jest to spowodowane nie tyle powodzeniem w interesach ale zwiększeniem zatrudnienia w naszej firmie. Jak również to iż planujemy napisać nową książkę, a wiedzy nigdy nie jest za dużo. Tak więc coś chcę się poduczyć od kolegów na formu.
Ps. dziękuję za życzenia.

Pozdrawiam Krystyn

Dzięki za odpowiedź!
Uzupełniam:

• x2,5 spotkałem w protokole pomiarów; też nie rozumiem dlaczego.
  • charakterystyki aparatów to oczywiście charakterystyki aparatów zabezpieczajacych obwód ( w tym wypadku S191B) , a nie odbiorników.
    Pozdrawiam.

Witam.
No i odpowiedzmy sobie na pytanie: kto pisał ten protokół i jaki inspektor go odebrał.(no comment)

Pozdrawiam Krystyn

Nie zgadzam się z kolegą, z powodzeniem używam programu KRYSTYN i jest to wielkie ułatwienie w pracy. Dla wszystkich wachających się czy kupić - POLECAM. Osobiście używam programy do współpracy z miernikiem EUROTEST 61557 firmy METREL.

Witam
Ponownie chciałbym zabrać głos po przeczytaniu wypowiedzi kolegi Andrzeja.
Kiedyś też miałem zrobione tabele w Wordzie i Excelu.Każdy kto tak robił lub robi nadal chyba przyzna racje że pisanie protokołów tą metodą jest bardzo czasochłonne i męczące.

Wielu moich kolegów pomiarowców miało okazje zapoznać się z możliwościami programu u mnie i każdy z nich wypowiadał się jak najbardziej pozytywnie na temat tego oprogramowania.Znam też takich ,którzy mają komputer w domu a protokoły piszą ręcznie-bo tak lubią :slight_smile:

Pozdrawiam Cezar

Witam Kolegę Krystyna

Nie jestem użytkownikiem programu bo jak już mówiłem dla mnie osobiście okazał się kiepski, ale kupiłem go pełen nadzieii (nr licencji Krystyn 2000 5316), a nawet miernik MRP-200 z możliwością współpracy z komputerem. Jako że sporo pomiarów wykonuję to podeszłem z dużą chęcią do tego programu no i jakoś nie wyszło, a na koniec przeszedł do wersji demonstracyjnej … i powróciłem do starych protokółów, które mam opracowane w Wordzie.

Przepraszam za skróty myślowe :slight_smile: . Oczywiście że można używać każdego miernika i ręcznie wpisywać dane. Chodziło mi właśnie o to automatyczne szczytywanie, bo pomiar rezystancji uziemienia i prądu zadziałania RCD ładnie mi wczytywało w protokół zaś pomiar rezystancji pętli zwarcia nijak nie mogłem wczytać.

Oczywiście było to wyrażone moje zdanie osobiste i nie wątpię że jest dużo użytkowników zadowolonych.

co do samych protokółów to jednak większość zabezpieczeń jest typowa i bardzo dużo charakterystyk pasmowychi innych parametrów pamiętać nie trzeba a pozatym zawsze można zajrzeć do ksiązki, jeżeli się czegoś nie jest pewnym.

co do zgodności z przepisami to nie ma o czym mówić bo to musi być, co do inwestora to przeważnie jak nie najdzie go PIP to nie pamięta o pomiarach (jeszcze mi się nie zarzyło żeby ktoz sam z siebie zlecił okresowe pomiary), a w archiwum ma taki bałagan że przeważnie zgłasza się żeby mu wydrukować rprotokóły jeszcze raz bo gdzieś posiał. Nie jest to regułą ale zdarzało mi się często. Jeżeli ma pan inne doświadczenia to zazdroszczę panu :slight_smile:

pozdrófka

Parę programów do tzw. pomiarów testowałem ( KRYSTYN’a nie miałem okazji ) większość z nich sprawdzała się dla małych instalacji przy pomiarach gdzie wchodzą w rachubę setki obwodów i proporcjionalnie do tego odbiornki itp wprowadzenie inforamcji na temat obwodu lub odbiornika i danych z pomiarów jest kłopotliwe i czasochłonne ( latanie pomiędzy kolejnymi okienkami ) - osobiście korzystam z takiej mojej produkcji execl + access. W execlu wprowadzam podstawowe dane tj opis obwodu lub odbiornika, zastosowane zabezpieczenia, wartości z pomiarów, uwagi do mierzonych punktów. resztę tzw czarnej roboty wykonuje access który robi analizę wyników, generuje protokóly, zestawienia uwag i punktów w których jest nie spełniony warunek ochrony lub izolacji, dobiera wartość zabepieczeń aby spełnić warunek ochrony itp.
pozdrawiam

Witam kolegę “ielk” i wszystkich na FORUM.

Krótko odpowiem:
– “Parę programów do tzw. pomiarów testowałem” – co innego jest WIN 3.11 a WIN 95.
– “większość z nich sprawdzała się dla małych instalacji” – nasz program ma również ograniczenie do 9999 pozycji w jednym protokole.
– “wprowadzenie … danych z pomiarów jest kłopotliwe i czasochłonne” – moi pracownicy są w stanie napisać protokół na ok. 999 pozycji w godzinę.
– " resztę tzw czarnej roboty wykonuje access" – NIE PROGRAM LECZ PROGRAMISTA!!!
– “osobiście korzystam z takiej mojej produkcji execl + access” – jestem programistą i wiem iż wszystko można napisać w każdym języku.

Nasz (wówczas mój) program powstał w 1985 r.
A teraz proponowałbym się zastanowić czy nie warto wydać parę groszy niż pisząc program – wywarzać już otwarte drzwi?
Pomijając sprawy zakupu licencjonowanych programów “execl + access” trochę trzeba jeszcze popracować.
Czy kolega uwzględnia charakterystyki pasmowe zabezpieczeń, współczynniki zależne od rodzaju instalacji, współczynniki zależne od rodzaju gruntu, współczynniki zależne od okresu pomiarów, współczynniki zależne od temperatury itd.?
Czy kolega rozpatruje możliwości pomiarów wg starych i nowych przepisów?
A czy inspektor jest pewny iż ten protokół jest dobrze napisany?
Czy kolega też jest tego pewien – pisząc ten protokół gdy już obowiązują nowe przepisy?

Jeśli tak to gratuluję.

Ps.
Program demo można ściągnąć z naszej strony
www.pomiary-elektryczne.com

Ale lepszą propozycją byłby zakup książki
„POMIARY W ELEKTROENERGETYCE DO 1KV W ROKU 2000” na ISE.PL
z wzorami protokołów i z płytą CD z demo programu.

Pozdrawiam Krystyn

Niech Pan Krystyn nie przesadza 3 sekundy na 1 pozycje to nie możliwe chyba że opis punktu jest typu " obwód 1 fazaowy ", " gniazdo "

• tak uwzglęniam charekterystki pasmowe
  • z przepisami raczej jestem na bieżąco
  • pomiary nie powinny być robione pod inspektora czy pip bo to zatraca ich sens
    a co do książki to uważm ją trochę za nie świeżą powiedzmy „POMIARY W ELEKTROENERGETYCE DO 1KV W ROKU 2002” to jest to - trochę tych zmian było przez te dwa lata no i demo proga też pewnie niewiele ma wspólnego z teraźniejszą wersją programu. Demo zaciągne i sobie obejrze a uwagami się podzielę.
    pozdrawiam

Witam kolegę “stach” wszystkich kolegów na FORUM.

Na cytat “NIECH PAN KRYSTYN NIE PRZESADZA 3 sekundy na 1 pozycje to nie możliwe” odpowiem:
że czasami wypisanie jednej pozycji MOŻE TRWAĆ TYLKO 0.3 SEK.

Jest wiadomym iż każdy protokół musi być oparty na podstawie szkicu lub dokumentacji które to wskazują dane gniazdo czy dany obwód.
Tak więc w protokole tabeli są z pozycje: lp., nr z rys., itd.
W takim przypadku w protokole wpisujemy rodzaj badanego odbiornika, obwodu w sposób np.:
“gniazdo pt. 10A/Z”, gniazdo 3x32A/Z (PCV), obwód 1-f., obwód 3-f., itd.

Opisy w protokole bez szkicu np.: “gniazdo nr 7 uwzględniając gniazda w pomieszczeniu od lewej do prawej” lub “obwód zasilania kserografu” są wg mnie nie do przyjęcia.
Ten temat już był wielokrotnie opisany na FORUM.

Jeżeli kolega zapozna się z wersją DEMO programu to łatwo można zobaczyć:

• wypis badania kabla 5 żyłowego = 10 pozycji = 3 sek.,
  • gdyby był to kabel sterowniczy 20 żyłowy to = kilkaset pomiarów,
  • izolacja w TN-S = 10 pomiarów,
  • wypis urządzeń grupowych,
  • kopiowanie linii i bloków,
  • itdddddddddddddd.

W ww. opisie nie wspomniałem o automatycznych odczytów danych z mierników w którym to przypadku wpis danych możne być wykonany np.:
dla 30 kolejnych gniazd w CIĄGU 3 SEKUND.
TO NIE POMYŁKA CIĄGU 3 SEKUND, czyli 1 pozycja = 0.1 sek.
W tym czasie również zostaną wykonane przeliczenia uwzględniające:

• charakterystyki pasmowe,
  • wybrane przepisy (stare czy nowe),
  • zadany czas,
  • itddddddddddddddddddd.

Na cytat “…pomiary nie powinny być robione pod inspektora czy pip…” - może nie będę się już wypowiadał. Inni niech mówią o nas.

Na cytat “…co do książki to uważam ją trochę za nie świeżą…” – częściowo się zgadzam, ale jak 2+2=4 i prawo Ohma jest takie samo, to 99% danych w tej książce nie uległo zmianie.
Od roku pracujemy nad nowym wydaniem w którym jest (i będzie) problem:
od opracowania, zatwierdzenie i wydruku – gdy dojdzie do czytelnika, już może być nieaktualna.

Na cytat “…DEMO zaciągnę i sobie obejrzę a uwagami się podzielę.”
– z naszej strony bardzo prosimy o uwagi, za które z góry dziękujemy.
Bardzo prosimy o uwagi negatywne, gdyż pozytywne już znamy.

Proponuję zapoznać się z wątkami na FORUM zaczynające się tematem “PORADNIK”.
Oraz z nowym wątkiem “Analiza sondy: jak piszesz protokół”

Pozdrawiam Krystyn

Witam wszystkich na FORUM.

Osobiście jestem użytkownikiem programu “KRYSTYN 2000”, wcześniej używałem wersji starszych ale najbardziej do gustu przypadła mi wersja najnowsza KRYSTYN-a.
Program tem sprawia problemy z pisaniem protokołów z pomiarów natężenia oświetlenia. Według normy oświetleniowej protokól z badań natężenia oświetlenia powinien zawierać wynik współczynika równomierności oświetlenia, niestety oferowane tabelki przez ten program nie zawierają tego parametru, który jest bardzo ważny w protokole badań natężenia oświetlenia.

Pozdrawiam Daniel

Witam Kolegę Master_PG i wszystkich Kolegów na FORUM.

Program w wersji 2003a nie posiadał funkcji obliczania wsp. równomierności jednak od 2003c funkcja taka istnieje (obecnie funkcjonuje wersja 2003o).Przy wpisie grupowym program samoczynnie oblicza i wstawia współczynnik równomierności oraz średnią pomierzonych punktów natomiast przy wpisie prostym użytkownik zaznacza żądany blok o wciska kombinację [ctrl+o] lub [ctrl+s]. Jest to opisane w pomocy [F1].

Jeżeli Kolega ma jeszcze jakieś pytania to na wszystkie udzielimy odpowiedzi telefonicznie lub poprzez naszą skrzynkę.

Przepraszam że piszę to na FORUM ale Kolega
nie podał email-a ani numeru licencji.

Pozdrawiam Krystyn

Witam serdecznie wszystkich!!! Dlaczego nikt nie wspomina o oprogramowaniu PROTON+ ??? A do oprogramowania jest dodany gratis w postaci programu do szkicowaniu instalacji elektrycznych :slight_smile:

Witam kolegów na forum.

Proszę o zwrócenie uwagi na datę postów kolego MirekM nie jestem pewien czy Proton+ był wtedy dostępny. :slight_smile:

Szczerze mówiąc nie używam zadnego oprogramowania do wystawiania protokołów, a zamierzam ułatwić sobie zycie i wybrać coś dobrego i mam nadzieję,że na forum dostarczy mi opini na temat oprogramowań..Pozdrowienia dla wszystkich na forum.. MirekN