PROTEL 99SE

Witam wszystkich użytkowników programów CAD. Moge powiedzieć tylko tyle że wszystkie programy np CAD, ELCAD, SCHEMA nie są tak przystepne jak PROTEL 99SE to naprawdę potężne i świetne narzędzie nie tylko dla elektronika ale również dla elektryka.

Ponadto od niedawna na naszym rynku pojawiła się pierwsza w Polsce książka opisująca pracę w tym programie - naprawdę jest świetna powaga i n dodatek w twardej oprawie i DESGN jest OK.

Ole kosztuje program PROTEL 99SE ??

Elektryk

Z tego co wiem to ma swoją cenę ale nie ccę tutaj strzelać - mogę powiedzieć jedynie że wraz zksiążką dodawany jest kupon na darmową wersję programu - wiec to też jest dość ciekawe.

pojawiła się nowa wersja protela, pod nazwą ALTHIUM, wersja demo do pobrania na stronie http://www.protel.com/product/trial.htm, ale uwaga: plik ma 186Mb

Witam kolegów !

Ja też kupilem książkę i telefonowałem do firmy
z pytaniem ile kosztuje program ?

ZGADNIJCIE - 6 000 … ( 6 + 3 zera ) ale DOLARÓW, już dalej nie pytałem, czy na jedno stanowisko.
Myślę, że przy tej cenie program zrefunduje się tylko
przy projektach wojskowych.

Ma ktos moze biblioteki typowo elektryczne do protela bo chetnie bym sie z nimi zapoznal

witam.
Gdzieś w przepastnych czeluściach dyskowych mam takowe. Zrobiłem je parę lat temu. podaj majla, wyszukam je i podeśle Ci. Tylko to może trwać chwilę, bo ostatnio jestem w niedoczasie.

lioleon@o2.pl

podeslij jak mozesz
Wielkie DZIEKI

kol. lioleon’ie, jak wrażenia?

Powiem ci ze biblioteki sa zarabiste DZIEKI tylko troche sie glubie mozna je bylo lepiej pogrupowac, moze ty mi powiesz jak przenosic componenty z jednej biblioteki do drugiej to kiedys bym sobie usiadl i pogropowal wedlug moich potrzeb.

Nie wiem czemu ale mam male problemy np. wstawie sobie silnki 1F jest w nim fajne duze M i ~1F gdy wstawiam jest o.k. ale po ponownym uruchomieniu wszystko jest pozmniejszane i lipnie wyglada :frowning: nie wiem jak temu poradzic probowalem wszystkiego.

Jak bys mial jeszcze jakies fajne biblioteki to podeslij

witam kol. lioleon.
podeślę inne, ale sprawą grupowania (ja miałem pogrupowane producentami - plik z aparatami FAEL, plik z HAGER’em, itd.), powiązania schematu symbolu z widokiem symbolu (do rys. widoku rozdzielnic), musisz radzić sobie sam. ja już w protelu nie pracuję ładnych parę lat.
może ktoś z forum ma jakieś przemyślenia?
acha, stworzyłeś już sobie polskie menu? bo to prosta rzecz do utworzenia.

Polskie menu w programie? Niewiem nic na ten temat, jak mozesz to pomoz pobawie sie, jak masz inne biblioteki to podeslij.
A ty czego teraz uzywasz?

polskie menu?
w DXP otwierasz Customize..
i sobie edytujesz:
np w File robisz Edit.. i zmieniasz Caption z Open na Otwórz
itd..
pozdro..

J uzywam 98SE jakos ciezko mi sie przestawic na DXP, ale powoli bede musial, a te bibliteki nadaja sie tez do DXP?

przykładowo opisałem zmianę menu w Altium DXP - mam pod ręką demo, ale w 99SE takie same możliwości zmiany (trzeba prawym przyciskiem mychy kliknąć na górnym pasku i wybrać chyba też Customize albo Edit Menu, już nie pamiętam). Symbole jak najbardziej chodzą w DXP - nawet można zadeklarować dodatkowe parametry i powiązania.
kombinuj, kombinuj…

Jakiego programu ty teraz uzywasz?

Eplan.

Wersja z licencja czy z lekarstwem :slight_smile:, a tak serio to jakis dobry ten program gdzie go moge znalesc, i jak masz te pogrupowane biblioteki to bardzo prosze

eplana ma logotec w ofercie - http://www.logotec.com.pl/, ale też możesz nabyć w abbmicro http://www.abmicro.com.pl/eplan/index_eplan.html
bardzo dobry program.

Istnieje jakas wersja DEMO albo Trial do testow, do moich amatorskich potrzeb narazie nie potrzebuje pelnej wersji ktora pewnie sporo kosztuje i nie wiem czy wogole by mi sie zwrocila