Witam wszystkich użytkowników programów CAD. Moge powiedzieć tylko tyle że wszystkie programy np CAD, ELCAD, SCHEMA nie są tak przystepne jak PROTEL 99SE to naprawdę potężne i świetne narzędzie nie tylko dla elektronika ale również dla elektryka.
Ponadto od niedawna na naszym rynku pojawiła się pierwsza w Polsce książka opisująca pracę w tym programie - naprawdę jest świetna powaga i n dodatek w twardej oprawie i DESGN jest OK.
Z tego co wiem to ma swoją cenę ale nie ccę tutaj strzelać - mogę powiedzieć jedynie że wraz zksiążką dodawany jest kupon na darmową wersję programu - wiec to też jest dość ciekawe.
Ja też kupilem książkę i telefonowałem do firmy
z pytaniem ile kosztuje program ?
ZGADNIJCIE - 6 000 … ( 6 + 3 zera ) ale DOLARÓW, już dalej nie pytałem, czy na jedno stanowisko.
Myślę, że przy tej cenie program zrefunduje się tylko
przy projektach wojskowych.
witam.
Gdzieś w przepastnych czeluściach dyskowych mam takowe. Zrobiłem je parę lat temu. podaj majla, wyszukam je i podeśle Ci. Tylko to może trwać chwilę, bo ostatnio jestem w niedoczasie.
Powiem ci ze biblioteki sa zarabiste DZIEKI tylko troche sie glubie mozna je bylo lepiej pogrupowac, moze ty mi powiesz jak przenosic componenty z jednej biblioteki do drugiej to kiedys bym sobie usiadl i pogropowal wedlug moich potrzeb.
Nie wiem czemu ale mam male problemy np. wstawie sobie silnki 1F jest w nim fajne duze M i ~1F gdy wstawiam jest o.k. ale po ponownym uruchomieniu wszystko jest pozmniejszane i lipnie wyglada nie wiem jak temu poradzic probowalem wszystkiego.
Jak bys mial jeszcze jakies fajne biblioteki to podeslij
witam kol. lioleon.
podeślę inne, ale sprawą grupowania (ja miałem pogrupowane producentami - plik z aparatami FAEL, plik z HAGER’em, itd.), powiązania schematu symbolu z widokiem symbolu (do rys. widoku rozdzielnic), musisz radzić sobie sam. ja już w protelu nie pracuję ładnych parę lat.
może ktoś z forum ma jakieś przemyślenia?
acha, stworzyłeś już sobie polskie menu? bo to prosta rzecz do utworzenia.
przykładowo opisałem zmianę menu w Altium DXP - mam pod ręką demo, ale w 99SE takie same możliwości zmiany (trzeba prawym przyciskiem mychy kliknąć na górnym pasku i wybrać chyba też Customize albo Edit Menu, już nie pamiętam). Symbole jak najbardziej chodzą w DXP - nawet można zadeklarować dodatkowe parametry i powiązania.
kombinuj, kombinuj…
Wersja z licencja czy z lekarstwem , a tak serio to jakis dobry ten program gdzie go moge znalesc, i jak masz te pogrupowane biblioteki to bardzo prosze
Istnieje jakas wersja DEMO albo Trial do testow, do moich amatorskich potrzeb narazie nie potrzebuje pelnej wersji ktora pewnie sporo kosztuje i nie wiem czy wogole by mi sie zwrocila