Witam,
Chciałbym dobrze wykonać instalację RTV oraz Komputerową w domku jednorodzinnym. Nie jestem orłem w tych sieciach ale po przeczytaniu wielu tematów na forach oraz artykułów z różnych stron chciałbym upewnić się czy tak wykonane instalację będą służyć przez wiele lat i zadać kilka pytań. Oto opis sieci:
Sieć RTV:
- instalację wykonuje przewodem np. treset 113 taki polecano w wielu tematach na forach.
- Prowadzę do każdego pomieszczenia gdzie będzie tv 2 przewody do jednego gniazdka a do salonu 3.
- Wszystkie przewody schodzą się do wspólnego punktu na poddaszu
- Do anteny prowadzę 4 przewody ( powinny wystarczyć ) żelowane w powłoce PE
- Jeszcze 2 kable łączące piwnicę ze strychem na wypadek pojawienia się kablówki.
Sygnał będę rozdzielał prawdopodobnie Multiswitchem albo spliterem nie wiem co lepiej zastosować? Proszę o radę.
Mam jeszcze pytanie odnośnie: czy do pokojów dodatkowo poprowadzić skrętkę dla splitterów (jeśli będzie rozdzielana Cyfra+ lub TNK) ?? czy lepiej wykorzystać multiswitch bez dodatkowych kabli ?
Telewizji naziemnej raczej nie przewiduje ale jeszcze nie podjąłem decyzji.
Co do radia to trzeba prowadzić dodatkowy przewód czy wykorzystać położone już kabli ?
Czy taka instalacja jest poprawna ? Proszę o sugestię co można jeszcze poprawić aby było lepiej.
Sieć komputerowa:
Jeden przewód z każdego gniazda do skrzynki gdzie będzie przychodzić lina telefoniczna lub kabel od internetu radiowego.
Tu mam dwa pytania:
- Jakiej kategorii zastosować kabel ? 5e czy 6 ? warto inwestować w kategorię 6 ?
- Czy instalację wykonać kablem UTP czy FTP ? tutaj z tego co zauważyłem na forach zdania są podzielone dlatego nie mogę się zdecydować. Co lepsze?
Czekam na wszelkie sugestie:)
Pozdrawiam,