Program ASTER

Czy ktoś słyszał o programie ASTER firmy Alfax?
Program jest raczej stary i zabezpieczony jest biosem, chciałbym zmienic HDD, CD-ROM, Grafikę ale boję sie że zmiany zapisane w biosie zepsuję Astera
Napewno jest podobny program dla Windowsów
Dzęki za pomoc

Na stronach firmy ALFAX jest informacja “ASTER-draft (ASTER-CAD 4) jest w pełni 32-bitową aplikacją dla DOS dmpi, Windows 95/DOS7 oraz WindowsNT/DOS, Linux DOSemu, NovelDOS i OS/@ Warp”.
Jakiej wersji pragramu ASTER Pan używa?

Podaj adres strony firmowej programu Aster-Cad (Alfax).

Taka zagadka:
serwer www firmy alfax jest witryną comercyjną i utrzymywany jest w polsce.
Myślę, że nie trudna

No, tak. Najciemniej pod latarnia :slight_smile:
http://www.alfax.com.pl

Brawo, oczywiście, że tam. Nie znałem tego programu. Proszę o kilka informacji na temat co on potrafi i dlaczego warto używać takiego programu. Wygląda na stare rozwiązanie dla DOS.

Aster nie potrafi nic samodzielnie zrobić, ale rysuje się świetnie. Ekran przesuwa się za kursorem. Mozna samemu zrobić elementy z biblioteki symboli. Pracuje najlepiej pod DOS i wystarczy 386. Pliki rysunków zajmują mało miejsca.Na PENTIUM II nie da się, chyba ze otrzymasz oryginalna dyskietkę instalacyjna od ALFAXA. Jest mozliwy eksport do .dxf. Program jest zabezpieczony przed kopiowaniem.

Nikomu nie polecam produktów firmy Alfax. Jestem użytkownikiem wszyskich kolejnych modyfikacji Aster-a od 6 lat, program wymaga dużo cierpliwości i zdrowych oczu (odświezanie max. 60Hz sterownik dos), dużej ilości papieru (jeżeli ktoś chce produkt swojej pracy przelać na papier), o wydruku na ploterze już nie wspomne. Aster 4 podobno aplikacja dla Windows etc systemów, z prawdziwym programem winowsowym nie ma nic wspólnego (sterowniki drukarek i kart grafiki dla dos zintegrowane z programem). Wszystkim innym użytkownikom składam wyrazy współczucia i podziwiam za wytrwałość i stalowe nerwy.