Pod wyżej wymienionym adresem jest rozporządzenie.
Czy w świetle w/wymienionego najnowszego rozporządzenia z marca 2003 roku, mierniki do pomiary rezystancji, impedancji pętli zwarcia oraz do pomiarów rezystancji izolacji podlegają
jakiejkolwiek prawnej kontroli metrologicznej ?
Była dyskusja na ten temat na FORUM, ale stan prawny zmienia sie jak w kalejdoskopie.
Proszę wejść na stronę instytucji która odpowiada za te kwestie. Znajdzie tam Pan rozwiązanie swoich wątpliwości. Dane są aktualne. Do tej pory nie ukazały się żadne rozporządzenia wykonawcze, które zmieniałyby coś w tym temacie.
Kolego Teka ! Podałem właśnie nowe rozporządzenie wykonawcze zawarte w Dzienniku Ustaw Nr 41 z dnia 10/03/
2003 roku, pozycja 351.- patrz powyżej
Powołał się na nie Labimed i twierdzi, że w myśl tego rozporządzenia mierniki rezystancji izolacji nie podlegają badaniom typu.
Rozporządzenie, które Pan przywołuje dotyczy wyłącznie “przyrządów pomiarowych podlegających prawnej kontroli metrologicznej oraz rodzajów przyrządów pomiarowych, które są legalizowane bez zatwierdzenia typu”. Z informacji, które ja posiadam, a mam stały kontakt służbowy z GUM w Warszawie, nie uległ zmianie “Wykaz przyrządów pomiarowych podlegających obowiązkowi zatwierdzenia typu”, który zawiera pod poz. 68 “mierniki oporu”. Dla jasności pod hasłem tym ukryte są m.in. mierniki rezystancji izolacji, impedancji pętli zwarciowej, rezystancji połączeń wyrównawczych czyli przyrządy służące do pomiaru parametrów instalacji niskiego napięcia. Tak więc, ponieważ przyrządy te ujęte są w powyższym wykazie podlegają obowiązkowi zatwierdzenia typu. Nie dotyczy więc ich przywołane przez Pana rozporządzenie (przypominam - dotyczy ono wyłącznie przyrządów bez zatwierdzenia typu, które mogą być legalizowane). Wogóle pojęcie legalizacji nigdy nie dotyczyło przyrządów do pomiaru instalacji elektrycznych. Legalizację stosuje się w obrocie publicznym do wyznaczania ilości albo jakości rzeczy lub usług w celu uzyskania prawidłowej podstawy do rozliczeń, stosowane przy produkcji i badaniu środków leczniczych oraz przy czynnościach urzędowych. Taka sytuacja nie występuje w przypadku mierników instalacji niskiego napięcia.
Z uwagi na fakt, że zajmuję się tymi sprawami zawodowo staram się nadążać za zmianami w prawie o miarach, prenumeruję również Dziennik Urzędowy Urzędu Miar, który podaje wszystkie istotne informacje w tym zakresie. Jeżeli ma Pan nadal wątpliwości proszę o kontakt bezpośredni z laboratorium niskich napięć GUM, tam uzyska Pan potwierdzenie u źródła. Nie chcę podawać nazwisk gdyż wiem, że osoby tam pracujące nie życzą sobie tego. Z tego co pamiętam na stroniach www GUM są podane również adresy emailowe poszczególnych pracowni.
Niec chcę się odnosić wprost do informacji uzyskanej przez Pana w firmie Labimed, ale wiem że tego typu informacje są często podawane przez firmy, którym z różnych powodów nie udało się uzyskać zatwierdzenia typu. To znów obszerny temat do dyskusji. Jednak upraszczając zalecam ograniczyć się w swoich poszukiwaniach do przyrządów, które zostały wprowadzone do obrotu w Polsce zgodnie z prawem o miarach. Po co generować dodatkowe kłopoty.
Chętnie pomogę jeżeli ma Pan jeszcze jakieś pytania w tym temacie.
Panie Megabajt,
pod wpływem informacji którą Pan podał skontaktowałem się z GUMem gdyż przyznam, że zacząłem mieć wątpliwości związane z jawną sprzecznością informacji, które m.in. są publikowane na stronach Urzędu. I co się okazało ? Przekazana przez Pana informacja jest rzeczywiście aktualna. Za wcześnie na dalsze wnioski ale jak wynika z przepisów unijnych teraz cała odpowiedzialność przechodzi na producenta, a następnie użytkownika przyrządu pomiarowego (znak CE, dyrektywy nowego podejścia). Oczywiście konsekwencje wynikające z przepisów starego prawa (zatwierdzenia typu wydane na bazie wcześniejszych przepisów) ze względu na okres przejściowy jeszcze długo pozostaną w mocy, ale nowe przyrządy do pomiarów instalacji niskiego napięcia wprowadzane do obrotu nie będą poddawane badaniom typu.
Kolego Teka ! Dzięki za informację. Informację od Labimedu, uzyskalem pocztą elektroniczną. Nie jest to może ich wykladnia
prawna z punktu widzenia dzialania prawa, ale coś trochę więcej od informacji ustnej, telefonicznej. Posiadam przyrządy wprowadzone do obrotu zgodnie z Ustawą o miarach, chodzi o zakup dodatkowy.
Strony www wielu instytucji są czasem nieaktualne
Posiadam przyrząd pomiarowy UNILAP 100 w instrukcji pisze iż 3 lata jest ważna legalizacja. Słyszę opinie iż tej klasy przyrząd nie musi być legalizowany. Proszę parę słów na ten temat.
Z poważaniem Janek.