PORADNIK OFEK

Otrzymałem droga elektroniczna - dzięki uprzejmości kolegi z FORUM - takie oto pismo:
PORADNIK OFEK
JAK PRZYGOTOWAĆ PRACOWNIĘ INTERNETOWĄ
firmowany przez
Ryszard Stefanowski
Z-ca Dyr. Zarządu Ogólnopolskiej Fundacji Edukacji Komputerowej
Chciałbym poznać opinie kolegów co do wytycznych zawartych w poradniku. Oto kilka kwiatków:
PORADNIK OFEK
JAK PRZYGOTOWAĆ PRACOWNIĘ INTERNETOWĄ
INSTALACJA ELEKTRYCZNA
INFORMACJE DLA ELEKTRYKÓW
UKŁAD ZASILANIA

1. Pracownię informatyczną należy zasilać w układzie zasilania TN-S lub TN-C-S. Ponieważ w wielu szkołach istnieje układ zasilania TN-C, to w tym przypadku zalecamy wykonanie zasilania w układzie TN-C-S z rozdziałem linii PE i N w przyłącznicy głównej budynkowej. Punkt rozdziału musi być
    lokalnie uziemiony, a wartość rezystancji uziomu nie może przekraczać 5 omów!
    2.Zalecamy ochronę przeciwporażeniową zapewniającą szybkie wyłączanie zasilania w przypadku przekroczenia wartości napięcia dotykowego bezpiecznego. Należy stosować wyłączniki
    różnicowoprądowe na prąd zmienny i pulsacyjny typ A o maksymalnym prądzie różnicowym równym 30 mA.
  2. W przypadku zastosowania monobloków składających się z wyłącznika różnicowoprądowego i bezpiecznika przetężeniowego w jednej obudowie należy zwrócić uwagę, aby człon bezpiecznika miał charakterystykę B.
    Cała ta instrukcja jest baaaardzo ciekawa i mam cichą nadzieję że w “edukacji komputerowej” fundacja jest bardziej kompetętna niz w zakresie instalacji elektrycznej.
    Moje zastrzeżenia to:
    Ad.1 Skąd oni wzięli 5 Ohm? Zapomnieli o układzie TT?
    Ad.2 Co to za system ochrony? Normy o tym nic nie mówią.
    Dlaczego wył. różnicowo-pradowy o pradzie 30mA i typu AC?
    Ad.3 Co to jest bezpiecznik przetężeniowy o charakterystyce B?

Jestem ciekaw Waszych opini, a może odezwie sie autor tego opracowania?
Pozdrawiam

Kolego Arkadiuszu ! Czy mógłbyś mi przysłać tą instrukcję drogą elektroniczną ? Mam gdzieś taką instrukcję, była ona w pewnym sensie specyfikacją istotnych warunków zamówienia i szkoła zleciła wykonanie instalacji dla potrzeb pracowni internetowej
w drodze konkursu ofert. Nie mogę jej jednak znaleźć na dzień dzisiejszy. Pozdrawiam smallboy@poczta.onet.pl