Witam ! Panowie jak mierzycie wilgotność z w pomieszczeniach o wilgotności około 100 %, wtedy można robić pomiary co roku ?
A w pomieszczeniach gorących ponad 35 stopni ? Czy nosicie ze sobą rejestratory temperatury ?
Witam ! Panowie jak mierzycie wilgotność z w pomieszczeniach o wilgotności około 100 %, wtedy można robić pomiary co roku ?
A w pomieszczeniach gorących ponad 35 stopni ? Czy nosicie ze sobą rejestratory temperatury ?
Mam zlecenia na pomiary. Pokazałem zleceniodawcy książkę
Pomiary w elektroenergetyce do 1 kV w roku 2000, autorzy Krystyn
Kupras Witold Ślirz. Na stronie 84 tabela nr 4.2 poz. 4,5 czytamy
że co roku pomiary są wykonywane w pomieszczeniach bardzo wilgotnych
przejściowo wilgotnych oraz gorących…Jak Panowie przekonujecie w tych wypadkach zleceniodawcę ? Jak mierzycie wilgotność w pomieszczeniu oraz temperaturę ? Jeżeli temperatura w pomieszczeniu
np. w kuchni zmienia się w ciągu doby, czy ją uśredniacie ???
Witam Kolegę Niesmaialy i wszystkich Kolegów na FORUM.
Cóż mogę Koledze pomóc, jedynie te dane przedstawić zleceniodawcy poniższe argumenty.
Jeżeli ów zleceniodawca nie posiada aktualnej instrukcji eksploatacji obiektu i urządzeń to jego sprawa. A jak Kolega chce go przekonać na wykonanie tych pomiarów to inna sprawa.
Art. 61. Właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest obowiązany użytkować obiekt zgodnie…
Art. 62. 1. Obiekty budowlane powinny być w czasie ich użytkowania poddawane przez właściciela lub zarządcę: 1) okresowej kontroli,… 2)…, 3)…, …
7. Szczegółowy zakres kontroli niektórych budowli oraz obowiązek przeprowadzania ich częściej, niż zostało to ustalone w ust. 1, może być określony w rozporządzeniu, o którym mowa w art. 7 ust. 3 pkt 2.
Art. 7. 1. Do przepisów techniczno-budowlanych zalicza się:
Art. 93. Kto:
nie spełnia obowiązku, o którym mowa w art. 62 ust. 1, …???
Ps.
Może lepszym argumentem powyższych terminów, będzie przedstawienie ich na podstawie publikacji SEP lub COBR “Elektromontaż” w 1999r. wszystkie są takie same.
Errata
miało być:
Art. 93 . Kto : 8 ) nie spełnia
A on wstawił:
Art. 93. Kto:
nie spełnia
Witam
Tak jak napisał kolega Krystyn “wszystko” zależy od właściciela,zarządcy obiektu, nic nie jest w stanie przekonać zleceniodawcy który chce mieć tylko “papier”.
Mało który włąściciel posiada instrukcję eksploatacji obiektu i urządzeń w której powinna znajdować się klasyfikacja pomieszczeń.
Wilgotność około 100% to skraplanie się pary wodnej na ścianach i sufitach - krople, strugi wody.-pomieszczenia takie jak łazienki,łaźnie, kuchnie,baseny.
Temperatura 35 stopni może występowć ciągle lub okresowo w takich pomieszceniach jak kotłownie, węzły cieplne, kuchnie,sauny.
Tylko argumenty o bezpieczeństwie życia ludzkiego mogą trafić do zleceniodawcy.
:? Pozdrawiam.
Art. 61. Właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest obowiązany użytkować obiekt zgodnie…
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Nie stety moja wiedza dalej nie sięga dalej. Dalej są znajomości lub łapówki.
A czy ÓW inwestor rozpatruję opcję w jakiej temperaturze instalacja danego obiektu?
Myślę że bardziej jest ÓW inwestor zainteresowany temperaturą emocjonalną sekretarki,
niż upadającą firmą.
Jakie łapówki ? Łapownictwo trzeba udowodnić a znajomości każdy może mieć
Kolego nieśmiały ten temat proponuję utworzyć i innym wątku ![]()
Bez urazy. Nie róbmy znowu bu… na forum.