Witam
W wątku pomiarów kuchenki gazowej zadałem pytanie ;
Czy istnieje przepis , norma, zalecenie nakazujące właścicielowi pomiary ELEKTRYCZNE urządzeń gazowych typu kuchenka , kocioł, nagrzewnica?
Właściceli indywidualnych chyba nic nie zmusza, w zakładach np.gastronomicznych może tego wymagać PIP(ale czy wymaga ?)
Podobne pytanie możne dotyczyć pomiarów takich urządzeń jak lady chłodnicze,
lodówki,urządzenia klimatyzacyjne, urządzenia grzejne zasilane z gniazd.
Podczas pomiarów w przedszkolu część urządzeń była wskazująca na… zużycie, użytkownika interesowały tylko pomiary instalacji bez urządzeń.
Pomiary przeprowadzałem po zaleceniu przez Zakład Gazowniczy którego pracownicy wcześniej wymieniająć licznik gazowy stwierdzili iskrzenie przy demontażu licznika (odkręcając śrubunki).
Przyczyną iskrzenia był zły styk PEN w skrzynce zabezpieczeń głownych,część prądu przepływała przez rurę gazową ! Na szczęscie do tragedii nie doszło.
Proszę o podzielenie się wiedzą i doświadczeniami na ten temat.
Pozdrawiam
Na początek zaznaczam że nie mam dużego doświadczenia w pomiarach urządzeń takiego typu.
Ja się jednak nie spotkałem w przepisach żeby taki obowiązek indywidualnych użytkowników obowiązywał. Zresztą nie ma jak tego kontrolować więc nawet nie wiadomoby było kogo ścigać za niedopełnienie takiego obowiązku. Co do pomiarów urządzeń typu klimatyzacja nagrzewnice to pomiarów żadają firmy przeprowadzające rozruch, ale też tylko instalacji bez urządzeń, zresztą nasycenie tych urządzeń elektroniką jest takie, że najlepiej się nie pchać w takie pomiary. problem powstaje jak ktoś zleci komu się nie odmawia nie? Kiedyś robiłem pomiary kuchni restauracji to ograniczyłem się do pomiarów ochronnych obudów urzadzeń.
Witam
Czy ktoś z Państwa zna odpowiedz na pytanie:
czy istnieje aktualny przepis , norma, zalecenie nakazujące właścicielowi pomiary ELEKTRYCZNE elsploatacyjne urządzeń gazowych typu kuchenka , kocioł, nagrzewnica?
Bedę wdzieczny za odpowiedź.
Witam kolegę ak
Tak się składa że aktualnie prowadzę rozruch średniej kotłowni gazowej o mocy 1,5 MW waraz z instalacjami wodno-parowymi. Z uwagi na obszerność tematu postaram się szerzej wypowiedziedzieć w najbliższym wolnym czasie, aktualnie zajęty jestem przygotowaniem dokumentów do odbioru.
Pozdrawiam
Witam pana Czesława i innych uczestników forum.
Poczekam cierpliwie .
Zycze szybkiego odbioru.
Witam
Chcę podzielić się doświadzczeniem w zakresie eksploatacji i pomiarów urządzeń urządzeń energetycznych zasilanych z sieci gazowej, i innych związanych z wentylacją, klimatyzacją i itp.
Do końca lat 80-tych głównym odbiorcą gazu był przemysł (huty szkła, zakłady produkcji nawozów sztucznych, przemysł chemiczny), budownictwo wielorodzinne. W blokach mieszkalnych standardowo montowane były kuchnie gazowe w łazience piecyki gazowe do ciepłej wody. Ponieważ na produkcję monopol posiadał jeden zakład, a popyt przwyższał podaż, jakość i nowoczesność tych wyrobów odpowiadała technice światowej z lat 50-tych. Stąd częste informacje w telewizji o wybuchach gazu, które powodowały unicestwienie budynków, mieszkań, nie mówiąc o tragedii ludzi którzy ginęli lub tracili zdrowie. Na początku lat 90-tych, popularnie mówiąc padł przemysł, zużycie gazu spadło, jednocześnie wkroczyła technika zachodnia. Polityka państwa poszła w kierunku orientacji proekologicznej, niskie ceny na gaz spowodowały bum na inwestycje promujące użytkowanie gazu jako czynnika energetycznego. Z otoczenia zaczęły znikać kotłownie opalane węglem, w ich miejsce powstała duża ilość kotłowni gazowych o mocy od kilku kW dla indywidualnych odbiorców, do kotłowni osiedlowych i przemysłowych o mocach rzędu kilku MW. Rynek urządzeń opanowała nowa zachodnia technologia grzewcza, wentylacyjna, klimatyzacyjna, przemysłowa nasycona elektroniką i automatyką. I co charakterystycznego firmy instalacyjne, zaczęły montaż tych urządzeń - głównie zachodnich, bazując na starych przepisach które nie przystawały do nowych urządzeń. Dopiero nowe Prawo budowlane i energetyczne wraz z rozporządzeniami wykonawczymi, zaczęło porządkowanie rynku urządzeń energetycznych zasilanych z sieci gazowych.
To był krótki wstęp.
Dla osób wykonujących pomiary elektryczne istotnym problemem jest zapewnienie bezpieczeństwa przy wykonywaniu przeglądów i prac pomiarowych w pomieszczeniach stwarzających możliwość wystąpienia wybuchu (mieszanina gazów palnych, pyłów).
Jakie pomieszczenia i obiekty stwarzają takie zagrożenie które należy brać pod uwagę. Postaram się wymienić te w których wykonywałem prace pomiarowe :
- w blokach mieszkalnych kuchnie z kuchenkami gazowymi, łazienki wyposażone w gazowe podrzewacze ciepłej wody, bądź małe kociołki gazowe centralnego ogrzewania i ciepłej wody
- w domkach jednorodzinnych i letniskowych, kotłownie gazowe i podgrzewacze zasilane gazem ziemnym, lub gazem propan-butan
- garaże, szczególną uwagę należy zwrócić na samochody z instalacją gazową
- przepompownie ścieków, podczyszczalnie ścieków
- oczyszczalnie ścieków
- osiedlowe i przemysłowe kotłownie gazowe, olejowe
- pomieszczenia lakierni
- pomieszczenia związane z procesem suszenia materiałów i urządzeń ( drewno, elementów maaszyn i urządzeń pokrytych różnego rodzaju powłokami, produktów rolnych itp)
- pomieszczenia w których przechowywane są butle z gazami (acetylen, propan butan, itp)
- pomieszczenia stacji paliw
- pomieszczenia zakładów chemicznych, petrochemicznych
- pomieszczenia zakładów gastronomicznych wyposażonych w
Dla nowo oddawanych do eksploatacji obiektów zasilanych z instalacji gazowej w wydawanych “warunkach technicznych” przez Zakłady Gazownicze istnieje wymóg wyposażenia obiektów w Atywny System Bezpieczeństwa Gazowego, kontrolujący stężenie gazów i działający na sygnalizację i wyłączenie zaworu odcinającego gazu po przekroczeniu dopuszczalnego stężenia. Pomieszczenia przepompowni, oczyszalni ścieków, i innych w których gromadzą się gazy palne wyposażone są w układ bezpieczeństwa gazowego działające na sygnalizację i sterowanie urządzeniami wentylacyjnymi. Montaż tych urządzeń wynika z:
ROZPORZĄDZENIA MINISTRA GOSPODARKI z dnia 17 września 1999 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach i instalacjach energetycznych.
zeaip@wp.pl
Pozdrawiam