Cześć, mam pytanie !
Rzecz w tym, chodzi o przeprowadzenie badań posadzki antystatycznej w pomieszceniu. Jest to pomieszczenie przeznaczone do produkcji pianki do której używane są środki wybuchowe Czy ktoś już podobne pomiary wykonywał ? Jakiego rodzaju są to badania, co należy mierzyć i czy do tego potrzebne są jakieś specjalne urządzenia ?
Dziękuję z góry za informacje.
Jeszcze jedno pytanie. Jakie normy lub podstawy prawne normują w/w kwestię.
Cześć! Ostatnio takie pomiary wykonywałem dla serwerowni
poszukaj materiałów na Politechnice Gdańskiej i w PN IEC 60??? dotyczącej pomiarów.
Dziękuję za odzew. Panie Tomaszu będę bardzo wdzięczny za więcej informacji tj. PN IEC ??? oraz gdzie szukać na stronie Politechniki Gdańskiej.
Jeszcze raz dziękuję!
Część podaj mi swój e-meil to wyślę ci zeskanowane materiały
Parę lat temu robiłem pomiary w rozprężalni acetylenu.
Do pomiaru rezystancji posadzki antystatycznej należy użyć specjalnej sondy pomiarowej (płytka izolacyjna z dwoma równoległymi przewodnikami) można ją wykonąć samodzielnie, pomiary należy wykonywać na posadzce oczyszczonej ,odtłuszczonej, po 24 godzinnej stabilizacji temperaturowej około 20 stopni C np.poprzez przykrycie folią.Wszystkie szczegóły określała norma ale nie PN IEC 60??? ale starsza chyba z 92 r. nie wiem czy obowiązuje.Jeżeli jesteś zainteresowany postaram się ją odszukać w swoich zasobach.
warunek posadzka odprowadza ładunki <1 Moma.Ale pomiary posadzki to nie wszystko ,ciągłość połączeń wyrównawczych ,uziemienia,siatka ekwipotencjalna w betonie posadzki -wszystko w zależności od projektu.
Badania rezystancji izolacji wykonuje się na zgodność z normą CEI 64-4 (3.05.03). Pomiar powinien być przeprowadzany między dwoma elektrodami znajdującymi się w odległości 1m. Jedna z elektrod (sond) na posadzce powinna być podłączona do szyny połączeń wyrównawczych. Elektrody powinny mieć powierzchnię styku 20cm2 i wagę około 1kg (10N). Między powierzchnią elektrody, a posadzką należy umieścić wilgotny papier lub cieńką wilgotną bawełnianą szmatkę. Powierzchnia wilgotnej warstwy powinna być taka sama jak metalowej elektrody. Należy wykonać kilka pomiarów dla różnych konfiguracji sond (zawsze w odległości większej niż 1m od systemu uziemienia obiektu), a następnie obliczyć wartość średnią. Maksymalnie dopuszczalne wartości rezystancji izolacji w przypadku nowych posadzek wynoszą 1MW (pomiary odbiorcze) oraz 100MW dla pomiarów okresowych wykonywanych po pierwszym roku od odbioru. Wartość napięcia probierczego 500V.
Witam !
Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi.
Bordzo mi pomogły. Szczególne dzięki kol. Teka
W książce - Pomiary parametrów instalacji elektrycznych w teorii i praktyce - omówiono rzadziej wykonywane pomiary, np. rezystancji podłóg półprzewodzących, których opisy trudno znaleźć w innych podręcznikach. Książka jest dostępna w serwisie produkty.
Witam kolegow,
Czy ktos moze mi wyjasnic co ozncza jednostka 1MW?
Czy to moze wina kodowania i chodzi o 1MOm (MΩ)?
Z gory dziekuje za pomoc
Witam!
Dobrze dedukujesz kolego. W symbolach duże “W” =
Postanowilem odgrzebac temat;)
Niestety mam tylko PN-92/E-05203.
A w mojej normie jest napisane:
R<1MOm - takie podlogi mozna stosowac wszedzie lacznie ze strefami zagrozenia,
R<100MOm - tylko w obiektach zaliczonych do starej kategorii WV.
I tu moja prosba czy w tej nowej normie CEI to rozroznienie zostalo zamienione na pomiary odborcze i pozniejsze?
Moglby mi ktos z kolegow pomoc w tym temacie i potwierdzic informacje podane przez kolege Teka.
Co prawda ten pomiar to dla mnie wogole jest “wzgledny” bo zalezy w duzej mierze od nasaczenia bibulki, no ale jednak gdybym wiedzial ze wystarczy 100MOm to spalbym spokojniej, bo taki wynik osiagam niemal zawsze, a z 1MOm to juz musze sie troche z bibulka pomeczyc zeby byla odpowiednio nasaczona z jednej strony, a z drugiej zeby miernik nie pokazywal jeszcze zwarcia;) Mnie intersuja dopuszcalne wartosci w strefie Z2. Z gory dziekuje za pomoc.
Witam Kolegę lzmija i Kolegów na Forum
Zastanawiałem się skąd w wypowiedzi Kolegi TEKA znalazł się taki symbol normy: CEI 64-4.
Pomogły nieco google, gdyż symbl ten jest wymieniany w instrukcji do miernika
http://www.tomtronix.com.pl/pub/d_ht/instrukcje/ser2000.pdf
i tu znajduje się opis podany przez kol. TEKA.
A norma:
CEI 64-4 - Impianti elettrici in locali adibiti ad uso medico
była to norma włoska wydana przez CEI -Comitato Elettrotecnico Italiano
http://www.ceiweb.it/webstore/WebStoreStampaCopertina.aspx?ID=2907
uzupełniona:
http://www.ceiweb.it/webstore/WebStoreStampaCopertina.aspx?ID=3834
i zastąpiona przez:
http://www.ceiweb.it/webstore/WebStoreStampaCopertina.aspx?ID=7676
W związku z powyższym, proponuję nie poszukiwać ani tej normy ani żadnej innej normy CEI - które przywoływane są w instrukcjach włoskich mierników, gdyż są to włoskie normy - niektóre już wycofane i zastąpione innymi- korespondującymi z normami IEC oraz EN.
Pozdrawiam
Teodor
Dziekuje koledze za odpowiedz,
Tylko w takim razie czy ktos z kolegow ma akutualne informacje odnosnie oceny pomiarow podlog antystatycznych? W jakiej normie tego szukac bo ta ktora ja mam na pewno jest nieaktualna (PN-92/E-05203)…
Witam Kolegę IZMIJA i Kolegów na Forum
PN-92/E-05203 nie została wycofana. Ale są też takie normy:
-
PN-EN 61340-2-1:2004
Elektryczność statyczna – Część 2-1: Metody pomiaru – Zdolność materiałów i wyrobów do rozpraszania ładunku elektrostatycznego -
PN-EN 61340-2-3:2002
Elektryczność statyczna – Część 2-3: Metody badań stosowane do wyznaczania rezystancji i rezystywności płaskich materiałów stałych, używanych do zapobiegania gromadzeniu się ładunku elektrostatycznego -
PN-EN 61340-3-1:2004
Elektryczność statyczna – Część 3-1: Metody symulacji oddziaływań elektrostatycznych – Model ciała człowieka (HBM) – Badanie elementów -
PN-EN 61340-3-2:2004
Elektryczność statyczna – Część 3-2: Metody symulacji oddziaływań elektrostatycznych – Model mechaniczny (MM) – Badanie elementów -
PN-EN 61340-4-1:2004 (U)
Elektryczność statyczna – Część 4-1: Znormalizowane metody badań do określonych zastosowań – Rezystancja elektryczna wykładzin podłogowych i gotowych podłóg -
PN-EN 61340-4-3:2003
Elektryczność statyczna – Część 4-3: Znormalizowane metody badań do określonych zastosowań – Obuwie -
PN-EN 61340-4-5:2005 (U)
Elektryczność statyczna – Część 4-5: Znormalizowane metody badań do określonych zastosowań – Metody oceny skuteczności ochrony antyelektrostatycznej zapewnianej przez obuwie i podłogę w odniesieniu do człowieka -
PN-EN 61340-5-1:2002
Elektryczność statyczna – Część 5-1: Ochrona przyrządów elektronicznych przed elektrycznością statyczną – Wymagania ogólne -
PN-EN 61340-5-2:2002
Elektryczność statyczna – Część 5-2: Ochrona przyrządów elektronicznych przed elektrycznością statyczną – Przewodnik użytkownika
Pozdrawiam
Teodor
Dziekuje koledze serdecznie,
ale zdaje sie ze znalazlem sedno sprawy:
Po montażu posadzki należy przeprowadzić pomiary oporu upływu, aby sprawdzić czy jego wartość jest zgodna z wymaganiami dla danego rodzaju podłogi.
Pomiary powinny być przeprowadzone zgodnie z normą PN-92/E-05203, PN-EN1081 lub PN-IEC 61 340-4-1. Przeprowadzenie pomiarów oraz wykonanie systemu odprowadzenia ładunków powinno być wykonane przez osobę posiadającą stosowne uprawnienia do tego typu prac.
I jeszcze strona innego producenta gdzie podane za dopuszczalne wartosci:
Mam nadzieje ze komus sie przyda;)
A mnie do szczescie przydalby sie jeszcze jakis wzor protkolu na badanie posadzki? Znajde gdzies takie cudo ? MOze ktos z kolegow ma jakis przykladowy?
Z gory dziekuje
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Z jednej strony się cieszę, że Kolega Teodor (jak zwykle najbardziej pomocny na forum) podał ten namiar.
Ale gdy przeczytałem tą instrukcję, to dobrze że siedziałem na stołku. Skopiowałem ją sobie do archiwum w PC i na CD. Instrukcja ta zawiera 90 stron na których chyba 50% jest błędów.
Nie jestem producentem mierników i nie chodzi mi o krytykowanie kogoś ale gdy widzimy rysunki na których na jednym widzimy oznaczanie przewodów fazowych L1, L2, L3 a na innych R, S, T, lub wzory z Icc, to może cofniemy się od ubiegłego wieku.
Jeśli ktoś to czyta z firmy „tomtronix”, to nie piszę tego z żadnych powodów złośliwych ale w celu żeby zastanowić się co znajduje się na stronach internetowych i jakie czasami głupoty młodzi elektromonterzy to czytają.
Witam Kolegę Krystyna i Kolegów na Forum
Podałem ten adres do instrukcji jako przykład skąd biorą się informacje i odwołania do “egzotycznych” dla polskich użytkowników norm, ale jak słusznie Kolega Krystyn zauważył , nie jest to jedyny mankament .
Tego typu “kwiatki” spotkać można w wielu tłumaczeniach instrukcji, kart katalogowych, dokumentacji technicznych.
Tłumaczenia takie powinny być weryfikowane przez fachowców z branży, a wszelkie informacje i odwołania do norm czy przepisów obowiązujących czy to w kraju producenta czy w konkretnych krajach do których te wyroby wraz z dokumentami trafiają - powinny być wyraźnie oznaczone i skomentowane - aby nie wprowadzać w błąd polskiego użytkownika, który posługuje się normami europejskimi EN lub co najmniej międzynarodowymi - IEC - wprowadzonymi do normalizacji polskiej.
Mniemam, że ten uboczny wątek jaki się tu przy okazji ujawnił, uczuli Kolegów na to, żeby podczas lektury różnych tłumaczonych dokumentów zachować określony krytycyzm, gdyż jak widać nie wszystkie podane tam informacje można bez weryfikacji przyjmować i stosować.
Pozdrawiam
Teodor
Witam Kolegów.
Pomiary rezystancji/impedancji izolacji podłóg wykonujemy … i tu mam pytanie do szanownych Kolegów. Po jakim czasie od momentu wykonania posadzki należy wykonać pomiar. Ten okres wynosił dawniej minimum 1 miesiąc. Proszę o podanie podstawy tj. nr normy.
Z poważaniem BPUPOWER
Witam Kolegów.
Znalazłem odpowiedź na moje pytanie.
Dla zainteresowanych moim pytaniem - odpowiedź; PN-92/05203. 2.4.12. …po upływie czterech tygodni od ułożenia …
Z poważaniem BPUPOWER