Pytania i .. odpowiedzi
Pytania zrodzily sie w czasie lektury ksiazki “Pomiary w energetyce do 1kV w roku 2000”, wiem ze wiekszosc tych pytan to banaly ale chcialbym byc doinformowany przed tym zanim zdam ezgamin i zabiore sie za nie
-
Czy pomiary w instalacjach elektrycznych wykonuje sie pod napieciem?chodzi tutaj o pomiar:
-) rezystacji izolacji
-) impedancji petli zwarcia (wg mnie tak)
-
Czy przy pomiarze rezystancji izlocaji wszystkie urzadzenia powinny byc odlaczone od instalcji w ktorej nastepuje pomiar?
-
Pomiar impedancji petli zwarcia
Jak okreslic wskaznik korekcyjny (zakres od 0,6 do 1,0) i od czego on zalezy?? (wg wzoru na str.133)
-
Badania wylacznikow roznicowopradowych
Moze to banalne pytanie,ale jak zmierzyc nap dotykowe?? Kiedys uczylem sie tego w szkole,ale teraz naprawde nie pamietam
Miernik RCD 250 ma w swojej karcie kat. napisane: “sygnalizator akustyczny przy prekroczeniu wartosci granicznej napiecie dotykowego (50V)” - czy on to mierzy i mozna odczytac pomiar??
\
-
Czy ktos z Was uzywa mierniki:
-) RDC 250 - miernik parametrow wylacznikow roznicowopradowych
-) SL 3500 - miernik rezystancji petli zwarcia
-) SDIT 300 - miernik rezystancji izolacji
sa to jedne z tanszych miernikow jakie mi sie udalo na szybko znalezc w sieci,wiec moje pytanie jak sie one sprawuja itd
z gory
thx
wlasnie sobie wyszukalem na forum, ze majac uprawnienia SEP i zar dzial gosp do pomiarow musze zglosic ten fakt do ZE?? niby po co? i czy to jest obowiazkowe
prosze mi odpowiedziec na pytanie: czy miernikiem MZC-200 mozna mierzyc uziemienia odgromowe i na tej podstawie wyniki wpisywac do protokolu.
prosze mi odpowiedziec na takie pytanie;w bloku mieszkalnym z lat 70 zastoswano zerowanie jakie przyjac napiecie do obliczenia skutecznosci zerowania.z gory dziekuje.
Witam Kolegę Pietię i wszystkich Kolegów na FORUM.
Czekałem z ewentualną odpowiedzią licząc na wypowiedzi innych Kolegów ze względy iż pytania dotyczą m.in. naszej książki. Ale jeżeli nikt nie ma czasu to powiem co wiem.
=== Czy pomiary w instalacjach elektrycznych wykonuje się pod napięciem? ===
- Rezystancji?
- Impedancji?
Takie pytanie można uznać jako podchwytliwe podczas egzaminu. Dlatego iż wszystkie pomiary wykujemy używając różnych źródeł napięcia. Czyli gdyby na tak sformowane pytanie byłby wybór tak/nie (jak to jest w testach) to odpowiedź = TAK.
Gdy mamy się wypowiedzieć ustnie to:
Ad 1. Pomiar rezystancji wykonujemy przy odłączonym napięciu zasilania sieci, lecz należy zwrócić uwagę na napięcia wytwarzane przez mierniki pomiarowe. A napięcia te przy pomiarach kabli sięgają 2500V.
Ad 2. Pomiar impedancji oczywiście przy udziale napięcia sieci.
=== Czy przy pomiarze rezystancji wszystkie urządzenia powinny być odłączone …? ===
Oczywiście TAK. Jak można zrobić pomiar L1-N gdy będzie włączona żarówka czy cewka licznika energii?
=== Jak określić wskaźnik korekcyjny (06..1.0)? ===
Jest to zależne od obiektu pomiarowego i na to nie ma żadnych przepisów jaki on ma być. Wskaźnik ten obostrza wyniki pomiarowe i ma zastosowanie dla pominięcia błędów pomiarów poprzez tolerancję mierników jak również należy go uwzględniać podczas pomiarów w obiektach o zróżnicowanej temperaturze i wilgotności w pomieszczeniach podczas wykonywania pomiarów.
To tak w skrócie.
=== Wyłączniki RCD. Jak zmierzyć nap. dotykowe? ===
Obecnie prawie wszystkie mierniki automatycznie przeliczają napięcie dotykowe podczas badania RCD i wynik jest wyświetlany. Osobiście nie znam miernika RCD 250 i się nie wypowiadam na jego temat.
Dodam tylko iż MOIM ZDANIEM używanie niektórych testerów jest niedozwolone – podkreślam to jest tylko moja opinia.
Kolega pisze iż miernik ten sygnalizuje przekroczenie U > 50V.
Załóżmy sytuację bardzo kiepskiej instalacji.
- pomiar tym miernikiem. Nie piszczy czyli jest OK
- pomiar innych miernikiem. Wskazanie U= 42V.
Wg mnie taka instalacja wymaga szczegółowego przeglądu
i usunięcia usterek które w niej są na 100%.
A jak tym miernikiem zbadać pomieszczenia gdzie U < 25V?
=== Czy ktoś z Was używa mierniki… ===
Jak wspomniałem nie znam tych mierników.
Inną sprawą jest stare sprawdzone przysłowie:
“Co tanie to drogie”.
Poza tym Akurat teraz na FORUM jest sonda odnośnie używanych mierników. Proszę wyciągnąć samemu wnioski.
== żart do śmiech lub do płaczu ===
Gdy pod domem samochód mi nie pali pomagają mi dwóch sąsiadów. Każdy z nich to fachowiec.
Przecież u nas Każdy jest elektrykiem.
Jeden sprawdza akumulator przyrządami nowej generacji.
A drugi mówi: po co te mierniki,
patrz pan na iskrę jak go będę zwierał kluczami.
No i każdy ma rację???
To pomiar i to też pomiar.
Pozdrawiam Krystyn
Witam Kolegę Staszka i wszystkich Kolegów na FORUM.
Krótko odpowiem:
=== czy miernikiem MZC-200 można mierzyć uziemienia odgromowe ===
MZC-200 jest miernikiem do pomiarów pętli zwarcia obwodów instalacji dla danej sieci.
Instalacje odgromowe należy wykonywać miernikami poprzez wykorzystanie sond wbijanych do gruntu. W tym przypadku jest całkowicie inna metoda. Nasza firma w tym celu wykorzystuje miernik MRU-101.
Więcej Kolega znajdzie w wielu wątkach na tym FORUM.
=== … jakie przyjąć napięcie… ===
Takie jakie jest w danym obiekcie w trakcie wykonywania pomiarów. Prawdopodobnie 220V jeżeli ZE nie przełączył
już na 230V.
Pozdrawiam Krystyn
Witam Kolegów … i Pozdrawiam .
Zgadzam się ze zdaniem kolegi KSKRAK_Krystyn
Jeśli można to dodam 3 grosze brutalnego i skutecznego w praktyce podejścia do tematu …
Po pierwsze : Budynek z lat 70 - tych - to wiele i nic nie mówi … Ważne jest czy pion wlz jest wykonany odpowiednio
tzn czy ( zakładam , że to układ TN-C ) - a w takim razie sprawdźmy czy PEN posiada normatywny przekrój do pełnienia swojej roli - to ważne bo jeżeli nie to bez pomiaru można pisać zalecenia …
Druga sprawa to nazywnictwo - Osobiście nazywam taki pomiar nie " Badaniem skuteczności zerowania "
lecz
" Badaniem skuteczności samoczynnego wyłączenia zasilania w układzie TN - C "
- Polecam nie tylko dla tego, że tak lepiej brzmi …
Z poważaniem
Dariusz Froch
biuro@fachmont.com
Witam kolegow i mam pytanie,czy do pomiarow ochronnych w kotlowni olejowej bo taka znajduje sie na osiedlu potrzebne sa jakies specjalne uprawnienia czy wystarcza te np. do pomiarow ochronnych w budynkach mieszkalnych z gory dziekuje.
Witam Kolegę Staszka i wszystkich Kolegów na FORUM.
Wg mnie wystarczają uprawnienia do “wykonywania pomiarów w zakresie ochrony przeciwporażeniowej”
ALE pod warunkiem iż w zaświadczeniu kwalifikacyjnym
nie jest skreślona pozycja
nr 10 – ELEKTRYCZNE URZĄDZENIA W WYKONANIU PRZECIWWYBUCHOWYM.
Jeżeli Kolega ma inne zaświadczenie kwalifikacyjne to ww. uwaga musi być dopisana.
Pozdrawiam Krystyn
Pozdrawiam uczestników Forum.
Myślę, że wystarczą uprawnienia do “wykonywania pomiarów w zakresie ochrony przeciwporażeniowej” nie koniecznie z pozycją “nr 10 - Elektryczne urządzenia w wykonaniu przeciw wybuchowym”.
O ile dobrze się orientuję aktualnie osprzęt kotłowni, ani nawet sam kocioł nie są w wykonaniu przeciw wybuchowym.
Pozdrawiam Krzysztof