Pomiar uziomu a pogoda.

Witam Kolegów.
Proszę o opinie w mojej sprawie.
Wykonuje instalację uziemiającą zbiorniki na gaz płynny na nowo powstałych stacjach autotankowania.
Mam pytanie.Idzie zima,na ile wynik pomiaru rez.uziemienia będzie prawdziwy w czasie minusowej temperatury?Kiedy bednarka będzie zasypana zmarzniętą ziemią?
I czy wykonuje się pomiar w takich sytuacjach czy należy czekać na sprzyjającą aurę?
Zaleca się wykonywanie pomiarów uziemień w stefach zagrożonych wybuchem na okres wiosenny przed majowymi burzami,to zrozumiałe,lecz nigdzie nie mogę wyczytać co z okresem zimowym.Uważam ,że mróz może być w takich sytuacjach wielkim psotnikiem.
Proszę o pomoc.

Jestem właśnie w trakcie wykonywania badań wpływu warunków atmosferycznych (temperatura, opady itp) na wpływ wyników pomiarów uziemienia, Praca ta zajeła mi już pół roku,a szykuje się następny podoby czasokres. Wspólczynniki będą gotowe tak gdzieś na sierpień 2003. Mogę powiedzieć już teraz że duży wpływ ma wilgotność gleby.Wpływ jest większy przy uziemieniach “płytkich” niz głębinowych. Co do temperatury oteczenia wpływ nie jest duży przy uziemieniach głębinowych. Ma to związek (tak myślę) z temperaturą ziemi która na pewnej głębokości nie ulega dużym zmianom. Przy uziemieniach głębinowych można tak założyc. Co do pomiaru uziemień “płytkich” np bednarka ułożona na głębokości 0.9 m, wpływ jest zauważalny. Niestety nie mam tego opracowanego statystycznie (sierpień 2003).
Ważne: niech kolega nie zapomni że pomiary uziemienia w urządzeniach zagrożonych wybuchem należy wykonać miernikiem udarowym. Tylko taki wynik badań jest miarodajny i daje pomiar impedancji uziemienia podczas wyładowania atmosferycznego. Pomiar metodą statyczną daje nam pomiar rezystancji nie uwzględniający reaktacji uziemiania, a ma ten parametr bardzo duże znaczenia podczas przepięć atmosferycznych.
Z pozdrowieniami D. Trzciński
PS. Moim zdaniem pomiary w okresie zimowym nie mają sensu (nie twierdze że po seri pomiarów w zimę nie zmienię zdania) co myślę uda mi się wykazać w opracowaniu.

Czy opublikuje Pan swoją pracę w internecie?
Jestem bardzo zainteresowany

Nie robię tego w celach zarobkowych więc myślę że tak.
Może nawet na tym serwerze.

Witam Panów.
O ile mi wiadomo Polska Norma nakazuje pomiar rez.uziemienia metodą techniczną ,co wyklucza mierniki udarowe.
Dziękuje za podtrzymanie tematu.
Panie Darku szkoda aby Pańska roczna praca nie została opublikowana na tym forum.
Zachęcam.

Czy ktoś zna stronę www gdzie można ściągnąć program do pisania protokółów z pomiarów elektrycznych.

Panie Robercie
Norma maże nie nakazuje lecz i nie wyklucza. :astonished:))
Jak kolega chce mieć spokojne sumienie to radziłbym wykonać pomiary przy takich zbiornikach mirnikiem udarowym.
Nie tak dawno palił sie gdzieś w Polsce zbiornik z paliwem.
Przy prądach udarowych od przepięć atmosferycznych wartość uziemienia pomierzona miernikiem statycznym ma się nijak do wartości jaka występuje w danym momęie wyładowania.
Jest to naprawdę bardzo niebezpieczne i wtym konkretnym przypadku ja osobiście nie podpisał bym się pod takimi wynikami. PS. Nie wiem ile w tym prawdy ale z tego co wywnioskowałem czytając prawo Uni Europejskiej normy są tylko zaleceniami i “powinniśmy się nimi podpierać” lecz nie jest to wymaganie sztywne. Daje to nam pewne pole do popisu (aby tylko nie przeginać ) w wykonywaniu naszej pracy. Najgorsze w tym jest to, że tak naprawdę to nikt nie wie jak to będzie, a nie ma nic gorszego jak niepewność.
z poważaniem DT

Witam
Dla kolegi „marek”
Program taki jest na:

www.pomiary-elektryczne.com

Pozdrawiam Krystyn