pomiar uziemienia ochronnego silnika 6 kV

Witam ! Jak zmierzyć rezystancje uziemienia silnika średniego napięcia pompy w dużej hydroforni ?
Czy mogę dokonać pomiaru przy działającym silniku, czy tego
typu pomiary należy robić podczas postoju hydrofornii ?

1. Pomiar należy wykonać, przy wyłączonym silniku 6kV
  2. Złącze kontrolne uziemienia, jak przypuszczam znajduje się na zewnątrz budynku hydroforni o ile nie jest połączone z uziemieniem ochronnym rozdzielni 6kV
  3. Uziemienie ochronne silnika 6 kV, powinno być niezależne od innych uziemień na obiekcie hydroforni
  4. Sam pomiar jest klasyczny- induktorowym miernikiem uziemień

Autor: Doktorant
Data: 03-06-02 14:20

Witam Kolegę
A może Kolega zastosuje pomiar orientacyjny? Zmierzyć wystarczy impedancję pętli zwarcia. Otrzyma Kolega wartość impedancji pętli zwarcia (wykorzystując źródło niskiego napięcia). Obwód zamknie się przez badane uziemienie (ziemie) i sieć niskiego napięcia. Będzie to pomiar z błędem “in plus”. Jeśli wartość impedancji pętli zwarcia będzie mniejsza od wymaganej wartości rezystancji uziemienia silnika to taką metodę pomiaru można traktować jako wystarczającą i nie trzeba wykonywać pomiarów metodami dokładniejszymi.
Pozdrawiam
Piotr

Kolego Czesławie !!! Poproszę o opinię Kolegi Doktoranta !!!

Autor: Konstruktor (195.116.30.—)
Data: 03-06-03 16:01

Niestety MIE-500 nie umożliwia podejrzenia wartosci rezystancji i reaktancji - taką funkcję mają MZC-300, MZC-303E i MZC-310S.

Przepraszam Kolegę Edwarda Wójcika za wprowadzenie w błąd. Chyba potrzebuję odpoczynku - ostatnio zdarzają mi się awarie zdrowego rozsądku. A tu do wakacji jeszcze tyle czasu…

Jeśli chodzi o problem Kolegi Antoniego Z. (pomiar uziemień wewnątrz hali) to Kolega Doktorant zaproponował optymalne rozwiązanie. Korzystanie z klasycznego miernika uziemień i wynoszenie elektrod na zewnątrz wymagałoby dużego hartu ducha.

Kolega Konstruktor poparł metodę doktoranta

Drogi Czesławie !1 mam instrukcję miernika Atmoru do udarowych pomiarów uziemień odgromowych słupów
i wynika, że można mierzyć bez odłaczania linii :frowning:(((((((

Czesławie ! gdzie można poczytać o tych pomiarach
jest książka…pomiary powyżej 1 kV ale tam pisze tylko jedno zdanie

Drogi Megabajcie !, dziękuję za konstruktywne opinie, konstruktora i doktoranta.

Co do książki, to mam ją w głowie. Ale nie wykluczone, że może pokuszę się o jakąś pubkikację.

Panowie trochę wyobraźni przy pomiarze uziemienia np na 10 piętrze.

W stacji np. 110/20KV przy dwóch transformatorach 110/20kV
układ np H4, punktów uziemionych do siatki uziemiającej jest ponad 200, czyli do wspólnego uziemienia.
Czy należy mierzyć każde uziemienie ? Odpowiedź : NIE
Mierzy się jedno wybrane uziemienie np punktu zerowego transformatora 110/20kV. I rezystancja nie może przekraczać zgodnie z projektem np 0,9 ohma

Drugim rodzajem pomiaru jest pomiar ciągłości uziemień.
Wartość ta nie może przekraczać 50 mOhm pomiędzy wybranym poprzednio uziemieniem a każdym następnym.

Trzeci pomiar to pomiar napięć rażenia

Odpowieź : SILNIK jest na pierwszym piętrze ale budynek ma system uziemień ochronnych na parterze + pomiar ciągłości + napięcia rażenia.
Nie rozkręca się uziemień. Urządzenia są w ruchu.
Co wyłączyć trzeba elektrownie aby zmierzyć uziemienie małego silnika ?

Myślę że odpowiedziałem jak mierzyć uziemienie ochronne każdego urządzenia SN nie tylko silnika SN.

pozdrowienia Jacek

Pomiar rezystancji uziemień jest dokładnie opisany w normie
PN-E-05115:2002 “Instalacje elektroenergetyczne pradu przemiennego o napięciu wyższym od 1kV”.

Cytat ze strony 9 :
" Instalacja elektroenergetyczna obejmuje między innymi następujace urzadzenia :

• generatory, silniki oraz inne maszyny wirujące
  • aparaturę …"

pozdrowienia Jacek

Panie Jacku, przy wykonywaniu pomiarów trzeba zachować też trochę wyobraźni.
Jak pan sądzi, co się stanie jak kolega Anatol, będzie wykonywał pomiar uziemienia przy czynnym silniku 6kV, pracującym na doziemieniu. Przeżyje ten pomiar czy nie ?.

Przeżyje, jak nie będą przekroczone napięcia rażenia

Czy przeżyję jak mierzę ciągłość uziemienia na ograniczniku przepięć 110kV typ …
Oczywiście że NIE
Awarii w czasie wykonywania pomiarów Pan nigdy nie przewidzi.
Jeżeli uważą Pan że zagrożenie jest wysokie należy zastosować dodatkową ochronę półbuty i rękawice dielektryczne. Jężeli napięcia rażenia nie są przekroczone
to rezygnuje pan z dodatkowej ochrony.
Jak bym miał wyłączyć wszystkie transformatory 110/SN i linie 110 to by mnie wygonili z pracy !
Nie mogę tylko przekroczać barier i zdejmować osłon.
Niestety jadąc samochodem też ponosi Pan ryzyko.
Tylko dla VIP’ów zatrzymują pozostałe pojazdy.

Panie Jacku . a nie uważa Pan że wszelkie pomiary, bloków energetycznych, rozdzielni 110kV, silników Sn, planuje się i wykonuje podczas postoju. Tak to jest organizowane energetyce i nie ma potrzeby niepotrzebnego narażania osób.
Pan musi pracować w dziwnej firmie, skoro naraża Pana na ryzyko i straszy zwolnieniem z pracy.

Panie Czesławie nie ma pan racji.
Pan myli badanie urządzeń z pomiarami ochronnymi.

Wg poprzednich przepisów i obecnej normy PN-E-05115

Jedynym kryterium jest pomiar napięć rażenia.

Wykonuje się to w układzie jak pracują urządzenia.

Wykonuje się pomiary okresowo dla całego obiektu i nie ma potrzeba a nawet nie wolno rozkręcać zacisków uziemiających.
Kontrole tych zacisków wykonuje się poprzez pomiar ciągłości siatki uziemiającej (50mOhm). /w domku jednorodzinnym połączeń wyrównawczych/

Schemat z cytowanej normy jest na stronie 115.

w przepompowni jest nie tylko jeden silnik.
Układ uziemień w przepompowni niczym nie różni się siatki uziemiającej stacji 400/220kV w Krajniku czy innych obiektów
energetycznych. Różnica polega na prądzie uziomowym
i napięciu uziomowym
z poważaniem Jacek.

P.S. zapraszam na dyskusję wywołaną przez Anatola P.

Proponuję koniec .
NIE ZNACIE SIĘ PANOWIE.

Ja również kończę temat. Virtualna rzeczywistość mnie nie interesuje.

na jakiej stronie 115 jest schemat cytowanej normy ???