pomiar uziemien w strefach zagrozonych wybuchem

Witam.
Jak wyglada temat pomiarow uziemien w strefach zagrozonych wybuchem (stacje paliw plynnych, w tym LPG)? Jaka metoda mierzyc i czy taki miernik musi miec jakis specjalny certyfikat ?

witam.
no wlasnie. i jak to wyglada w przypadku miernika MRU firmy SONEL. Nadmienie, ze mierzy metoda techniczna. mam taki i nie wiem w sumie czy moge nim mierzyc w takich strefach.

Proponuje poczytać wątek “Pomiar uziomu a pogoda” z Forum Pomiary elektryczne. Jest tam troszkę moich wypocin na temat.
Co do wymagań prawnych to niemogę się do tego dokopać lecz moim zdaniem stosowanie miernika udarowego jest w tych warunkach wskazne. Mierniki takie produkuje firma z Gdańska.
Namiary mogę podac na życzenie.

Wg.PN-89 E-05003/03 ochrona odgromowa obiektów budowlanych-ochrona obostrzona zalecało sie używanie do pomiarów uziemień w strefach zagrożonych wybuchem mostków udarowych. Obecnie obowiązują nowe normy dotyczace ochrony odgromowej- musiałby Pan sprawdziś jaki tam jest zapis .
W strefach zagrożonych wybuchem większość połączeń, uziemień jest spawana lub złącza umieszczone w studzienkach zasypanych piaskiem w związku z tym ponmiar metodą techniczna jest utrudniony czasami niemożliwy.
Kiedyś na forum zadałem pytanie do uzytkowników mierników udarowych o swoje doswiadczenia i ocenę praktyczną tych mierników, nie było odzewu . Czyżby nikt nie korzysrał z takich przyrządów !?
Osobiście mierzyłem uziemienia miernikiem Firmy Sonel który ma możliwość pomiaru rezystancji uziomu bez rozłączania połączeń ale co do wyników miałem mieszane odczucia.

Smiesznie wyszło “nie korzysrał”- powinno być korzystał
proszę kolegów o podzielenie się doświadczeniami
pozdrawiam

Autorzy książki “Eksploatacja instalacji i urządzeń elektrycznych w przestrzeniach zagrożonych wybuchem” do przeprowadzania pomiaru rezystancji uziomu zalecają zastosowanie miernika udarowego lub metodę techniczną.

Mierniki do pomiaru bez odłaczania systemu uziemień nie są to mierniki udarowe (mowię o miernikach Sonel). Co do wyników trzeba brać pod uwagę, że mierzymy system uziemień połączonych przewodami np. “ZEROWYM”. Dopiero metoda z cęgami daje nam wynik pomiaru danego uziemienia. Osobiście mierzyłem tak dla swojej ciekawości miernikiem IMU a następnie Sonel i wyniki były zbliżone (różnice do przyjęcia). Co do pomiarów miernikiem udarowym to im bardziej rozbudowane uziemienie tym wynik “gorszy”. I tak pomiar statyczny 10 omów, a metodą udarową np 25 omów przy uziemieniu wykonanym 30 mb bednarki i po drodze 5 prętów 6 m w głąb.Mamy tu poprostu uwzględniony wpływ indukcyjności systemu co przy metodzie udarowej jest poprostu uwzględniane a przy statycznej nie.
Darek