Jak mierzyć rezystancję uzwojenia silnika asynchronicznego w trakcie pracy?
Silnik pracuje pod napięciem ~230V lub 400V.
Taka metoda istnieje, kiedyś słyszałem, prawdopodobnie podkładane jest nap
ięcie stałe do zasilania silnika. Ale jak?
Interesuje mnie metoda i schemat układu który to realizuje.
Sposób jest bardzo prosty, kiedyś wykonałem takie urządzenie
z rejesteracją w komputerze. Co prawda służyło to do pomiaru
temperatury uzwojeń silnika ale były to wyliczenia z pomiaru rezystancji.
Jeżeli w obwód silnika włączysz dwie diody połączone równolegle
w przeciwnych kierunkach to nic się nie zmieni i silnik tego nie zauważy.
Ale jeżeli włączysz dwie diody połączone szeregowo w jednym kierunku
i równolegle do nich jedną diodę w przeciwnym kierunku to uwaga wymusisz
składową stała prądu w uzwojeniach silnika wymuszoną napięciem 0,7V
( różnica spadków napięcia na złączach pn przy przepyłwie prądu w kierunku
przewodzenia).
Musisz jeszcze zmierzyć prąd składowej stałej poprzez włączenie boczników
prądowych,
niestety wymaga to filtrowania sygnałów z boczników.
Teraz pozostaje odwołanie się do sprawdzonego prawa Ohma.
Powodzenia, chętnie odpowiem na dodatkwe pytania na
ISE.pl - Forum Elektryka
Jacek
Dokładnie o to chodzi. Chcę mierzyć temperaturę uzwojenia silnika metodą r
ezystancyjną.
Jeżeli można to proszę o jak najwięcej informacji (schematy, program)
Poniżej przedstawiam układ do pomiaru rezystancji metodą superpozycji.
Dla stłumienia składowych zmiennych zastosowano wzmacniacze wstępne z filtrami dolnoprzepustowymi sterujące przetwornikami napięcie/częstotliwość. Jako elementy izolujące od napięcia roboczego maszyny zastosowano transoptory.
Dalsza część toru pomiarowego to układ liczników do pomiaru częstotliwości zrealizowany za pomocą uniwersalnej karty pomiarowej, umieszczonej w komputerze klasy IBM PC/XT.
Mam rozumieć że diody wstawiamy w obwodzie zasilania silnika, czyli muszą przenieśc prąd pobierany przez silnik. Układ za transoptorami (część pomiarową)to potrafię zrealizować ale wzmacniacz z filtrem nie dam rady zaprojektować. Czy jest możliwość otrzymania dokładnego schematu tego układu.
Tak, diody sa włączone w obwód silnika ale to na pewno lepsze od układów zalecanych w załączniku do PN-90/E-06729 lub jej aktualnym odpowiedniku.
Niestety nie mogę podać szczegółowego rozwiązania ponieważ nie jestem jego autorem a rozwiązania służące do wymuszania składowej stałej oraz pomiaru niewielkich napięć stałych są chronione patentami - np. Patent PRL nr 133340 z zastosowaniem prostownika 6 taktowego z transformatorem, obciążonym niewielkim rezystorem włączonym szeregowo w obwód jednej fazy maszyny.
Myślę, że najlepiej będzie jak odeślę Pana do Katedry Maszyn Elekrycznych AGH, gdzie wszystko się zaczęło.
A tak na prawdę to w jakim celu poszukuje Pan tych informacji?
Pracuję w fabryce silników elektrycznych. Moje hobby to elektronika i informatyka. Ostatnio poznałem mikrokontrolery i pomyślałem że wykonam kilka układów pomocnych na stacji prób do badania silników.
Może ktoś wie o mierniku który potrafi zlokalizować odpływ z rozdzielni 500 V sieci IT (izolowany punkt zerowy transformatora) bez wyłączenia poszczególnych odpływów. Nie chodzi mi tu o przekaźnik Rlgx który widzi tylko doziemieni na sekcji rozdzielni.
proszę o odpowiedź lop30@wp.pl
Rozumiem, że chodzi o informację, która linia odpływowa jest doziemiona w sieci z izolowanym punktem zerowym, jeśli tak to plecam zabezpieczenia admitancyjne według teorii prof, Lorenca a Politechniki Poznańskiej.
Ta teoria jest obecnie wykorzystywana w sieciach SN ( np.15kV) we wszystkich Zakładach Energetycznych w Polsce. Nic nie stoi na przeszkodzie aby zastosować ją w sieci innego napięcia. Proponuję zgłosić się do najbliższego ZE do służby zabezpieczeń i automatyki, dysponują pełnymi materiałami i napewno pomogą.
Przekaźniki produkuje m. in. POLON Zielona Góra.