Pomiar oświetlenia

Kto i jakie i przez kogo musi mieć nadane uprawnienia do wykonywania pomiarów oświetlenia?

Pomiary oświetlenia na stanowiskach pracy może wykonywać osoba lub firma
posiadająca uprawnienia wydane przez Wojewodzkiego Inspektora Sanitarnego
dla danego wojwództwa “do prowadzenia pomiarów środowiska pracy w zakresie
oświetlenia”.
Uprawnienia te można zdobyć po przeszkoleniu w Instytucie Medycyny Pracy i Zdrowia Środowiskowego.
Uprawnienie ważne jest jeden rok, po kontroli i weryfikacji można otrzymać lub nie na następny rok.

Byłbym wdzięczny za informację, z jakiego konkretnie aktu prawnego wynika konieczność uzyskania takich uprawnień w przypadku pomiarów natężenia oświetlenia. O ile obowiązek ten jest jednoznacznie określone dla pomiarów np. akustycznych lub pomiarów natężeń pól elektromagnetycznych (dla każdego z nich wynika z innego aktu prawnego), to nie spotkałem się nigdzie z takim wymaganiem dla pomiarów natężenia oświetlenia.

Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, ale Pańskie pytanie zastanowiło mnie i doszedłem do wniosku, że takie pytanie może zadać również klient, a ja nieznam na nie odpowiedzi.
Efektem tego było nawiązanie korespondencji z Głównym Inspektoratem Sanitarnym, a następnie po uzyskaniu interpretacji przepisów wg GIS, poprosiłem o to samo Główny Inspektorat Pracy PIP.
(pismo do PIP u wysłałem 20 lipca, odpowiedź sygnowana jest datą 3 września, a do mnie dotarła dopiero po powrocie do kraju 18 września)

I proszę sobie wyobrazić, że 2 agendy rządowe w sprawie uprawnień w zakresie badania oświetlenia mają dokładne przeciwstawne zdanie.
Obiecuję że będę ten temat dalej drążył; nie mogę obiecać że uda mi się doprowadzić do ujednolicenia stanowisk, o efektach poinformuję.