pomiar elektronarzędzi

Jak często wykonuje się pomiar elektronarzędzi? Jakimi normami się kierować lub ustawą?
Co należy ując w protokole?
Dziękuję za pomoc
Radek

Trafił Pan na wyjątkowo upierdliwy temat. Mój “osobisty” wykaz norm dotyczących elektronarzędzi zawiera sie na 10 stronach A 4 (tylko nr PN i nazwa)
Zawiera on PN, projekty PN i EN przwidziane do uznania za PN.
Przy takiej ilości norm nie jest możliwe udzielenie odpowiedzi na zadane pytanie.
Pozdrawiam

Przeczytaj Normę:
PN-88/E-08400/10
PN-85/E-08400/02

Przeczytaj Normę:
PN-88/E-08400/10
PN-85/E-08400/02

Poważny błąd znalazł się w Pańskiej próbie pomocy koledze.
PN - 88 / E 08400 / 10 została juz dawno wycofana bez zastąpienia.
Pozdrawiam

Nie jestem prawnikiem, tylko elektrykiem, ale mam wątpliwości, czy to poważny błąd. Spotkałem się z opinią prawnika, że jeśli jakiś przepis nie jest obowiązujący, a nie ma nowego, więc stary obowiązuje.

Małe wyjaśnienie ZBYSZEK to nie ten sam zbyszek - podpisałem się tak samo, jak wcześniejszy “dyskutant” na forum - to pomyłka

Małe wyjaśnienie ZBYSZEK to nie ten sam zbyszek - podpisałem się tak samo, jak wcześniejszy “dyskutant” na forum - to pomyłka

Nie na temat
Ale
czy nie można się podpisać ??

Co to znaczy nie na temat, Panie krystyn ???
Skup się Pan, przeczytaj cały wątek jeszcze raz, a później wpisuj głupie komentarze. Podpisu Pana w w/w komunikacie nie widzę.
Forum polega na swobodnej wymianie opinii - po to, żeby je zweryfikować.
Co do elektronarzędzi nie znam obowiązujących norm w w/w zakresie, ale jeśli jest tak, że norma przestała obowiązywać, a nie ma innej nowego rozporządzenia lub normy to według mojej wiedzy można się na w/w normę powołać.

Pozdrowienia
zbyszek (też Kraków Panie krystyn)

Witam wszystkich kolegów na FORUM.

Odpowiadam dla kolegi “zbyszek#1” i kolegi “zbyszek#2”.

Cytat " Skup się Pan" – owszem zawsze to robię i zabieram głos jeśli mam coś do dodania pisząc wówczas o co mi chodzi.
Cytat “a później wpisuj głupie komentarze” – chyba przedwczesna opinia.
Wystarczyłoby napisać “o co koledze Krystynowi chodzi – nie rozumie?”.

Napisałem:
“NIE NA TEMAT” – odnosiło się do tego iż chciałem napisać co nie na temat tego wątku czyli:
“CZY NIE MOŻNA SIĘ PODPISAĆ” – i wtedy koledzy na forum rozróżniali by ZBYSZKÓW.

Wątek ten mnie bardzo interesuje gdyż jest w naszym programie i bardzo chętnie poczytam wypowiedzi kolegów, po czym na pewno się włączę.

Ps.
KOLEDZY, A MOŻE WIĘCEJ WŁASNEGO ZDANIA MERYTORYCZNEGO ODNOŚNIE PROBLEMU W TYM WĄTKU.
Co kto z tego wie – NIC.
Jeden pisze – zobacz do PNxx.
Drugi pisze – to PNxx jest wycofane.
Trzeci – to PNxx nadal obowiązuje.

Autor tego wątku, kolega “radek” powinien odpowiedzieć:
Wiem że nic nie wiem. Nie chcem ale muszem to napisać i może ktoś z góry mi pomoże (daj borze).

Pozdrawiam Krystyn

Odpowiadam bezpośrednio, pomijając bzdurną dyskusję poniżej. Powtarzam raz jeszcze - mój zbiór PN na temat ELEKTRONARZĘDZI zawiera się na 10 stronach A 4. Nie wziąłem go z “kapelusza” jest wynikiem pilnego śledzenia normalizacji co również wszystkim polecam.
Również potwierdzam, że arkusz 10 wspomnianej PN został już dawno wycofany ze zbioru PN bez zastąpienia.
Pozdrawiam

Zgodnie z Prawem Budowlanym
Art. 5.

1. Obiekt budowlany należy projektowa , budowa , użytkowa i utrzymywa zgod-
    nie z przepisami, w tym techniczno-budowlanymi, obowiązującymi Polskimi
    Normami oraz zasadami wiedzy technicznej…
    a zasady wiedzy technicznej to m.in. przepisy i normy które zostały wycofane ale nie zastąpione innymi.
    Pozdrowienia

Witam wszystkich kolegów na FORUM.

Jak obiecałem " po czym na pewno się włączę" to napiszę tylko to (aby krótko):

Kolega “w” napisał:
“arkusz 10 wspomnianej PN został już dawno wycofany ze zbioru PN bez zastąpienia” co jasno wskazuje iż nadal obowiązuje. Z czym osobiście moim skromnym zdaniem się w pełni zgadzam.

Ale osobiście składam Koledze “Grzegorz” moje bardzo pozytywne uznanie za bardzo konkretne i jednoznaczne sprecyzowanie:
“… oraz zasadami wiedzy technicznej…” ,
" a zasady wiedzy technicznej to m.in. przepisy i normy które zostały wycofane ale nie zastąpione innymi".

Normy i Prawo Budowlane czytam od wielu lat, ale tak konkretnie sprecyzowaną wypowiedź usłyszałem pierwszy raz.
Jeśli Kolega “Grzegorz” pozwoli to ten cytat będę wielokrotnie powtarzał.

Pozdrawiam Krystyn

Zasady wiedzy technicznej to m.in. dokumentacje technczno-ruchowe opracowane przez producenta urządzeń, zasady np. montażu urządzeń. Trudno aby normy , czy przepisy zawierały szczegóły, temat ten jest zawarty w zasadach wiedzy technicznej

Zadając pytanie na temat badania elektronarzędzi oczekiwał Pan odpowiedzi, która pozwoli na ich badanie, godnie z obowiązującymi przepisami. Odpowiedziałem pierwszy zgodnie z moja wiedzą na ten temat. Po mojej odpowiedzi wywiązała się dyskusja, która oprócz bicia piany nic Panu nie dała.
Jeśli poda Pan swoje namiary to prześlę kilka podstawowych PN na omawiany temat. Jednocześnie należy być świadomym, że przystępując do badania elektronarzędzi należy posiadać mierniki, które pozwolą na:

1. Badanie ciągłości przewodu PE (przynajmniej o prądzie 10 A, a najlepiej o prądzie 10 i 25 A, oczywiście dla klasy I, 25 A dlatego, że potrzebny będzie do badań innych urządzeń).
  2. Badanie wytrzymałości napięciowej izolacji (tester do 4 kV AC).
  3. Oczywiście również miernik rezystancji izolacji.
    Tak wyposażony można przystąpić do badań różnych elektronarzędzi.

Panowie Dyskutanci: nie zauważyliście, że brak wiedzy normalizacyjnej pokryliście biciem piany, która zadającemu pytanie nic nie dała, oprócz kosztów przy jej ściąganiu.
Na koniec może pytania: jaka jest definicja elektronarzedzia ? co nazywamy elektronarzędziem ?
Pozdrawiam

panie w to pan wie czy pan się pyta ?? Pana wiedza na temat badania elektronarzędzi sprowadziłą się do tego że jest to wyjątkowo upierdliwy temat a pan ma w domu trochę makulatury na ten temat.

Pan to nawet piany nie ubił.

Przypuszczam, że Pan Radek podziękuje Panu za bardzo precyzyjną odpowiedż na temat badania elektronarzędzi.
A na poważnie - po tonie wypowiedzi należy domniemywać, z dużą dozą prawdopodobieństwa, że większość dyskutantów nie ma pojęcia o aktualnym stanie normalizacji na omawiany temat. Nazwałem ten temat “upierdliwy” ponieważ jego śledzenie wymaga czasu i pieniędzy. (np. PN ustanowiona w roku 2001 staje się nagle normą sprzeczną …)
I dlatego widząc, że większość Dyskutantów nie śledzi na bieżąco normalizacji, pozwoliłem sobie na bardzo ogólnikową odpowiedż, ale jestem skłonny podzielić się częścią mojej wiedzy z Kolegą, który przyznaje, że dopiero wchodzi w ten temat.
Co do makulatury uprzejmie informuje, że dwa dni temu kupiłem niszczarkę dokumentów.
Na zadane pytanie znam odpowiedż.
Pozdrawiam

Proszę zajrzeć pod niżej wymienione adresy, tam znajdzie Pan informacje na temat przyrządów służacych do pomiaru m.in. elektronarzędzi (grupa przenośnych urządzeń zasilanych z instalacji elektrycznej niskiego napięcia tzw. portable electrical appliance). Wśród informacji jest zakres mierzonych parametrów, odnośne normy itp. Na stronach Tomtronix są również bardzo szczegółowe informacje w postaci instrukcji obsługi przyrządów pomiarowych. Być może opisane w tych instrukcjach metody pomiarowe okażą się dla Pana pomocne.

Oto adresy:

Informacje przekazane przez pana W są jak najbardziej kompetentne. Rzeczywiście norm jest sporo bo i różnego typu urządzeń zasilanych z instalacji elektrycznej niskiego napięcia jest multum (przenośne, nieprzenośne, komputery, rozdzielnice, sterownice, kat. 1 izolacji, kategoria 2 izolacji itd itp). Również zastosowań jest wiele (np. urządzenia medyczne, do użytku domowego). Proszę zwócić uwagę na to, że część parametrów mierzona jest wyłącznie na etapie produkcji, nie jest natomiast sprawdzana podczas badań okresowych (np. wytrzymałość elektryczna izolacji napięciem przemiennym).

Temat jest w Polsce traktowany po macoszemu. Potwierdzeniem jest chociażby wymiana opinii na forum, z której można wnioskować, że większość osób jest zainteresowana bezpieczeństwem samych instalacji elektrycznych, natomiast mało kto zastanawia się nad bezpieczeństwem urządzeń do instalacji podłączonych.

Pozdrawiam.

Witam kolegę „Teka” i wszystkich na FORUM.

Wg mnie badanie elektronarzędzi powinno być wykonywane:
z przepisów " sprawdzanie obwodu ochronnego przez pomiar spadku napięcia pomiędzy stykiem ochronnym a częściami metalowymi narzędzia wykonywane napięciem do 12 V i prądem nie mniejszym niż 25 A. Wymagana rezystancja R nie może przekraczać 0,1 ohm".
Przeglądnąłem wszystkie adresy www. podane przez kolegę “Teka” i się nie doczytałem spełnienia ww. warunku.

W związku z tym mam prośbę.
Proszę o szczegółowe podanie adresu dla miernika który wykonuje ww. warunki pomiarów.
Jedynie zauważyłem “Prąd próby: >10A”.
Trochę mi się to nie zgadza z moją wiedzą “…I PRĄDEM NIE MNIEJSZYM NIŻ 25 A”.

Ale jak zawsze mówię: mało wiem i nadal się uczę i proszę kolegów o pomoc.
Może się mylę,
ale PN – 85/E –08400/02, PN – 88/E –08400/10 oraz RMG Dz.U.80.p.911
nie zostały anulowane.

Bardzo proszę o sprostowanie mojej niewiedzy!!!

Pozdrawiam Krystyn