Poleceniodawca - pisemne upowaznienie od prowadzącego eksplo

Witam.
Przygotowuję sie do egzaminu na uprawnienia kwalifikacyjne i mam problem ze zrozumieniem następującego zagadnienia:
Kto lub co umocowuje poleceniodawcę?
w myśl przepisów ma on dostać pisemne upowaznienie - tylko od kogo?

Mówiąc poleceniodawca mam namyśli funkcje opisaną w między innymi:

• Wymagania określone w rozdziale 1 Rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 17 września 1999 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach energetycznych (Dz.U. Nr 80, poz. 912)

poleceniodawca - należy przez to rozumieć pracownika, upoważnionego pisemnie przez prowadzącego eksploatację urządzeń i instalacji energetycznych do wydawania poleceń na wykonanie pracy, posiadającego ważne świadectwo kwalifikacyjne na stanowisku dozoru,

Witam

Zależnie od wielkości zakładu i jego schematu organizacyjnego prowadzenie eksploatacji może należeć do głównego energetyka, głównego mechanika, głównego inżyniera, kierownika utrzymania ruchu albo jeszcze inaczej nazwanej osoby.

Osoba taka sprawująca dozór nad eksploatacją - albo sama wydaje polecenia - jeżeli komórka jest nieliczna, albo wyznacza poleceniodawcę lub poleceniodawców.

Pozdrawiam
Teodor

Witam.
Dziekuje za szybka odpowiedź.
Ale moje wątpliwości nie do końca zostały rozwiane, mianowicie:

• w jakim dokumencie - jak nazwanym- powinno być to określone? rozumiem, że dokument taki powinien powstać w danym zakładzie i powinien być aprobowany przez dyrektora? Jak ten dokument powinien się nazywać ( instrukcja eksploatacji sieci czy jakoś inaczej?)
  • a co z fragmentem o “pisemnym upoważnieniu” - jaka postać powinno mieć owo upoważnienie? czy tylko wciągniecie na jakąś listę ( ale myślę, że wtedy ustawodawca określił by to jako - umieszczenie w rejestrze lub jakoś tak)
    -czy ktoś może napisać jak to jest praktykowane na co dzień?

Po rozmowie na wyżej wspomniane zagadnienia ze znajomym zostałem z takim oto zagadnieniem:
    Ostatnio powstaje coraz więcej firm specjalizujących się w tzw. zarządzaniu budynkami - w tym także budynkami fabrycznymi, utrzymaniu budynku i urządzeń w nim sie znajdujących. Taka firma z regóły nie jest właścicielem obiektu - ma tylko podpisany kontrakt na jego utrzymanie. Czy jako prowadzący eksploatację może być rozumiana taka firma czy powinna to być konkretna osoba z tej firmy? Z czego to wynika?

Pozdrawiam. Paweł.

Reguluje to “Instrukcja Eksploatacji” obiektu zatwierdzona przez właściciela, dyrektora, prezesa firmy.

Rozporządzenie Ministra Gospodarki Dz. U . Nr 80, poz. 912 http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1134.htm

zgodnie z PB Art 62,2 odpowiada właściciel lub zarządca za stan instalacji

STANCA

Witam

Dziękuje wszystkim za wyczerpujące i rzeczowe odpowiedzi na moje pytanie.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Paweł.

Witam,
Mam pytanie co powinno być wpisane (jaki zakres) w upoważnieniu dla poleceniodawcy?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam

Upoważnienie pisemne powinna wydawać osoba, która ma do tego pełnomocnictwo udzielone przez kierującego firmą, lub na podstawie umowy operatorskiej(umowie na obsługę techniczną)

Poleceniodawca powinien otrzymać takie upoważnienie z nadanym numerem upoważnienia w razie wygaśnięcia umowy o pracę powinno być ono unieważnione.

Wszystkie nadane upoważnienie są wydawane na podstawie pełnomocnictwa ,zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach i instalacjach elektrycznych z dnia 17wrzesnia 199r (dz.u. 99.80.912.),oraz instrukcją bezpiecznej pracy ustanowionej w swoim zakładzie pracy.

W upoważnieniu powinno być napisany zakres np do wykonywania czynności łączeniowych w celu przygotowania miejsca pracy ,jako poleceniodawcy zgodnie z posiadanym świadectwem kwalifikacyjnym na stanowisku dozoru, w przypadku rozszerzonego upoważnienia na dwie funkcje łączeniowe( na stanowisku eksploatacji dla urządzeń energetycznych).
W pisemnym upoważnieniu powinno być oznaczone stanowisko, pesel nr dowodu osobistego oraz zajmowane stanowisko.

Kiedyś miałem upoważnienie na dopuszczającego, jednak przez poleceniodawcę zostałem w pisemnym poleceniu na pracę wyznaczony na nadzorującego.

Czy poleceniodawca miał inne upoważnienia niż na poleceniodawcę?, nie wiem lecz w poleceniu na pracę nie był ujęty w dodatkowej funkcji a mimo wszystko w pracach uczestniczył.

O takich szczegółach warto pamiętać aby nie było zamieszania w czasie pracy i podwójnych nadzorujących lub kierujących, tych na papierze i tych samozwańczych.
Z doświadczenia wiem, że nie warto do rozdzielni puszczać więcej osób niż jest wyznaczonych w poleceniu.

W takich przypadkach to nawet warto zamknąć delikatnie drzwi przed własnym szefem, który nie wyznaczył siebie do pracy w pisemnym poleceniu do innej funkcji niż poleceniodawca.

Papier przyjmuje wszystko. Instrukcja Eksploatacji napisana przez np.: Ciebie. Zatwierdzona przez właściciela zakładu (prezesa). Ale on prezes nie podpisze Tobie upoważnienia do indywidualnego nadzoru i eksploatacji stacji transformatorowej umieszczonej w tej Instrukcji. Może, ale nie podpisze. Taka jest rzeczywistość. Jesteśmy państwem prawa, ale demokracja jest tylko na papierze. Nawet Ci za Instrukcję… nie zapłaci. Współpracujesz z ZE piszesz za nich Instrukcję eksploatacji ST…bo zagubili, a Ty jesteś tylko pracownikiem prywaciarza zatrudniającego inżyniera. Nie walcz, bo Cię zwolnią.

Z przełożonymi nie warto walczyć lecz zawsze warto argumentować swoje racje. Mądry szef nigdy nie puszcza wartościowego pracownika - choć faceci nie potrafią przyznać się do błędu jednak wnioski potrafią wyciągać słuszne - czasami po latach.