podłączenie płyty indukcyjnej

Jestem tłumaczem. Zajmuję się głównie tłumaczeniami technicznymi. Ponieważ tłumaczę na polski z języków egzotycznych, często pomagam sobie angielskim.
Dotarłam po raz pierwszy do waszego forum i prosiłabym o pomoc przy tłumaczeniu następujących wyrażeń:
terminal
jumper (!!!)
clamp, clip
fixed connection
terminal box, junction box
Wyrażenia pochodzą z instrukcji podłączenia płyty indukcyjnej do sieci elektrycznej.
Całą noc ślęczałam nad tym i nic…
Czekam na odpowiedzi.
Z góry dziekuję, Ola.

Olu
Te słowa dla elektryka mogą oznaczać następująco:

• terminal to może być stacja
  • jumper to zwora
  • clamp,clip to zacisk
  • terminal box,juniction box to stacja lub szafka przyłączowa (przekażnikowa).
    Andrzej.

Wszystko zależy od całego zdania. Tak na chybcika tłumaząc:

• terminal jumber (jeśli oczywiście jest to jedno “urządzenie”) to listwa zacikowa;
  • clamp i clip to zacisk,
  • fixed connection podłączenie stałe,
  • terminal box to skrzynka przyłączeniowa lub szkrzynka zaciskowa,
  • junction box to puszka przyłączeniowa
    Proszę o napisanie całego zdania wtedy postaramy się dokładniej pomóc w przetłumaczeniu instrukcji.
    Pozdrawiam
    Piotr

Współczuję. Każdy wyraz miewa po kilka znaczeń, a dla fachowca najbardziej jasny jest rysunek lub schemat, najczęściej załączony do dokumentacji. Po przetłumaczeniu pokaż to jakiemuś elektrykowi, bo może być wesoło w Teleexpresie.
Mnie tłumaczył kawałki z niemieckiego inż.mechanik, ale później sam musiałem to tłumaczyć z “polskiego” na polski. Schemat okazał się kluczem do tej zagadki, choć dalej nie wiem co to jest “wechselstromrichter” - może ktoś słyszał ?
Pozdrowienia.

“wechselstromrichter”
urządzenie zmianiające prąd stały na zmienny

Pozdrawiam Krystyn

Dziękuję Piotrowi i Andrzejowi za pomoc. Tłumaczenie już oddałam. Chciałam się upewnić, czy dobrze zrozumiałam kontekst - rzadko trafiają się słowniki oferujące dobry kontekst dla każdego synonimu…
W przypadku terminal chodziło o końcówkę (zaciskową), jumper - zworkę (zworę), clip, clamp o zacisk, fixed connection za radą przetłumaczyłam jako stałe podłączenie (złącze), a propos terminal box/ junction box - o skrzynkę odgałęźną.
Niektóre wyrażenia wyciągnęłam ze słownika informatycznego w internecie - mam nadzieję, że nie są one wyssane z palca… Następnym razem wyślę cały kontekst.
Jeżeli chodzi o pracę tłumacza to niestety nie jest tak różowo jak dużo osób myśli. Mamy bardzo krótkie terminy (gdzie tu czas na lektora!), teksty dostajemy okrojone, czasem napisane niezrozumiale, z błędami merytorycznymi, często bez kontekstu, nie mówiąc o szkicach czy rysunkach i schematach!!!
Czasem więc się pewnie strzeli jakąś gafę. Mam tylko nadzieję, że od tego jeszcze nikt nie umarł, np. po eksplozji źle podłącznego urządzenia AGD.
Porządne firmy i tak dają instrukcje obsługi do przejrzenia fachowcom, pytanie tylko ile jest takich, które dbaja o dobro klienta…
Pozdrawiam, Ola.

Witam Wszystkich.
Miło mi, że Pani poradziła sobie z problemem tłumaczenia. Jesteśmy po to żeby sobie nawzajem pomagać.Jeśłi będzie miała Pani w przyszłości podobne pytania zapraszam do odwiedzenia Naszego forum.
Pozdrawiam
Piotr

Drodzy Koledzy!!! Jestem Wami rozczarowany!!!
To druga kobieta (o ile pamiętam) na FORUM i żadnych słów zachwytu???
Ne przejmujcie się Koledzy równouprawnieniem, poprawnością polityczną i innymi feministycznymi bzdurami!
Tego FORUM i tak nie czytają ani Wasze żony, ani nażeczone, ani kochanki!
Nie bójcie się zatem gorąco przywitac Panią Olę (Koleżankę Olę?) co niniejszym ja czynię z wielkim entuzjazmem.
Zapraszam do dyskusji inne kobiety, jestem przekonany że poziom wzrośnie!
Do usłyszenia

Witam Wszystkich.
Kolego Arkadiuszu, przecież chyba my wszyscy (a napewno ja) cieszymy się z obecności każdej nowej osoby na naszym forum niekoniecznie tylko kobiet (których notabene brakuje na łamach naszego forum). Poziom wypowiedzi wzrasta gdy jest coraz więcej osób na naszym forum. Możemy poznać “jak to robią inni”.
Pozdrawiam zatem bardzo serdecznie Koleżankę (Panią) Olę i zapraszam do współpracy i Ją i wszystkie inne osoby, mające problemy z elektryką przecież po to przede wszystkim powstał ten portal.
Pozdrawiam Wszystkich
Piotr

Witam

Koledzy, nie bądźcie tacy sztywni. Myślę, że nasza nowa koleżanka Ola może zwracać się do nas nie tylko kiedy ma problemy z elektryką w znaczeniu dosłownym i przenośni…

Pozdrawiam wszystkich a Olę szczególne…