Witam,
od prawie roku szukam programu do projektowania elektrycznego PLANELEC (nakladka na SCHEMĘ). Może ktoś posiada lub WSCAD pod Win95. Może znacie inne adresy (CIEKAWE) dotyczace elektryki.
Będę wdzięczny za każdą informację. Dater
PLANELEC można znalezc na stronach IGE http://www.ige-xao.com.pl. O ile dobrze pamietam to jest to nakladka na AutoCAD’a. Inne adresy dotyczace elektryki → http://sep.pl/katalog
Wiem, Jacku, ale ja szukam “innej” wersji…
Może znasz jakieś dobre asdresy “elektryczne”?
Moim zdaniem elektrykow, zwlaszcza tych polskich to trudno sprowokowac do dyskucji. Wynika to pewnie z tego, ze oni jeszcze nie wiedza ze tak mozna!
No to zapraszam do dyskusji. Ma Pan PLANELECA?
Dater
Czy naprawdę nikt nie posiada PLANELECA lub innego dobrego programu dla elektryka (do projektowania)? Chlip, chlip…
Elektrycy polscy, qrde, obudźta się!!!
Pozostałe wątki to również porażka…
Ech, a strony ELEKTRONICZNE - tylko pozazdrościć.
Dater
Problem polega na tym, ze elektrycy sa malo aktywni w internecie. To sie powoli zmienia. Popularnosc elektroniki wynika z tego, ze jest ona czesto hobby ludzi mlodych.
My tez szukamy odpowiedzi na pytanie jaki program dla elektryka, patrz http://ise.pl/informacje/cad/.
Dokladnie przeanalizuje wszelkie konstruktywne uwagi na temat jak “obudzic” elektrykow.
Posiadam PLAELEC-a w wersji 1.2
… i nawet wykonałem kilka dokumentacji instalacji elektrycznych.
Marek
Posiadam Planeleca od ponad roku. Nie jest to nakładka na żaden inny pakiet, lecz samodzielny program. Niestety żeby pracować płynnie i wykorzystać w pełni jego możliwości (a są nie małe) trzeba poświęcić mu na początku sporo czasu. Tym bardziej jeśli ktoś tak jak i ja zaczynał od rysowania w ACadzie.
Pozdrawiam.
Proszę mi powiedzieć, jak długo należy używać programu aby stwierdzić, że naprawdę warto było kupować. Pytam o względy techniczne - nie o kasę. Czy teraz uważa Pan, że program przyspiesza Pana pracę.
Nie zawsze chodzi tylko o przyspieszenie pracy co z czasem i tak następuje. Ważnym elementem jest usystematyzowanie swoich działań i koncentracja na jakimś konkretnym produkcie a nie na wiecznym poszukiwaniu ideału, którego nie ma. Uważam że wybierając planeleca i SEE wybrałem dobrze, ponieważ one pozwalają właśnie na pełne usystematyzowanie działań w takim zakresie jakich oczekiwałem. Przymierzałem się do tego zakupu dwa lata, ćwicząc jednocześnie i inne oprogramowanie. Niestety dwa lata to bardzo wiele czasu i jak teraz pomyślę o tym szkoda mi ich.
Pozdrawiam.
Zamiast planeleca można użyć programu ELCAD. Oprócz szkiców instalacji można również wykonać całą dokumenatację
obiektu. Mozna policzyć długości kabli (z odcinkami pionowymi włącznie). Można wciągnąć podkład architektoniczny i na nim
w skali nanieść trasy kablowe, urządzenia i kable
Polecema stronę www.technodat.com.pl
Chciałby coś powiedzieć o Planelec’u. Pisałem a raczej tworzyłem przy jego pomocy pracę dyplomowa i muszę stwierdzić, że jest to dobry program do systematycznej pracy. Lecz jeżeli ktoś ma szeroki zakres (chdzi oczywiście o zakres projektowania) no to sorry… ale nie sprawdza się tego typu oprogramowanie.
Pozdrawiam.
Używam SEE3000 i Planelec 1.2.
W tym piewszym pracuje się wspaniale. Chodzi płynnie, bez zacięć. Posiada duże mozliwości. Natomiast Planelec ( do projektowania na rzutach) posiada dużo wad. Praca w nim jest uciążliwa. Nie przyjmuje rysunków DXF z AutoCad’a 14
i 2000. Projekty już średnio skomplikowanych instalacji są mało czytelne.
AN: Posiadam podobny pakiet. Faktycznie praca z SEE idzie o wiele płynniej
niż z Planelec’iem. Przy bardziej złożonych rzutach najlepiej dzielić
instalacje na działy w zależności od przeznaczenia czy funkcji. Mamy wtedy
więcej rysunków ale zyskujemy przejrzystość każdego z nich i całego
projektu. Rzeczywiście z importem DXF są problemy. Nie mniej przyczyna tkwi
w konstrukcji obu programów oraz w wersjach w jakim ACadzie są rysowane
podkłady. Do tej pory nie zdażyło mi się nie wykonać imporu z DXF.
Pozdrawiam
Faktycznie mam też problemy z importem DXF i nie wiem co mam z tym zrobić.Potwierdzam że konstrukcja tych programów jest trochę skomplikowana.Być może gdy nabiorę praktyki,Planeleca i See to stanie się dla mnie przystępniejszy.
Witam
Prosze przesłać mi pliki DXF z którymi ma Pan problemy.
Przyjrzę sie co przeszkadza w imporcie
Witam uczestników czynnych i biernych tej dyskusji. Używam od 3 lat programu WSCAD 4.0 dla automatyków i elektryków i jestem b. zadowolony bo to jest świetny program. Prosta obsługa ( w tej chwili dystrybuowana jest wersja WSCAD 4.1 dla automatyków i WSCAD it dla instalatorów) oczywiście w polskiej wersji językowej. Nie ma żednych problemów z exportem i importem w DXF-ie. Dystrybutor jak mi się wydaje postępuje zgodnie z zasadami rynkowymi, tzn.jeśli się dobrze sprzedaje to można się specjalnie nie reklamować.Podam Państwu stronę, na której znajdziecie opis możliwości programów i można zamówić demo ze wszystkimi możliwościami oprócz drukowania. : http://www.sigmace.pl . W ten sposób można poznać, czy program będzie przydatny w pracy, czy nie.
Do wykonania pełnej dokumentacji systemu automatyki nie wystarczy WSCAD, z prostego powodu:
nie można w nim utworzyć rysunków P&I (schematów technologicznych) z automatycznym zarządzaniem
instalacjami, punktami automatyki, schematami funkcjonalnymi, elementami automatyki (zawory, siłowniki, pompy itd).
Nie wspominając już o systemie oznaczeń wg KKS
Można co najwyżej wykonać dokumentację elektryczną.
Jedynie program AUCOPLAN umożliwia wykonanie dokumantacji w pełnym zakresie w dziedzinie automatyki + elektryki.
Zapraszam na stronę http://www.technodat.com.pl
Pozdrawiam
Tomasz Łuczak
Szanowni dyskutanci: Nasze forum cieszy się dużym zainteresowaniem ze względu na zawartość merytoryczną i tak chcemy to pozostawić. Aby nie zostało ono zarzucone rekamą lub informacjami czysto handlowymi będziemy je “moderować”, tzn. usuwać wszelkie odsyłacze.
Dla komunikatów zawierających pytania o informacje handlowe uruchomiliśmy serwis zapytań ofertowych i tam będziemy kierować pytających.
Jeżeli chcą Państwo zaprezentować własne produkty to polecamy serwis produkty.
Jacek Gońka
PS: Przepraszam za informację handlową ale jest to równocześnie komunikat techniczny forum - po opracowaniu regulaminu forum też zostanie wycięty.