Pismo PKN w sprawie PN

Witam Forumowiczów

Nie zauważyłem aby ktokolwiek z Forum nadmienił o takim pismie od PKN:
w treści czytamy:

"Warszawa 2003-03-31 PKN Biuro Komitetu, Wydział Marketingu i Sprzedaży

WMS/DK/2003

W zawiążku z licznymi pytaniami klientów dotyczącymi obowiązku stoswania norm PN w świetle nowych przepisów, przekazujemy opinię Wydziału Prawnego PKN na ten temat:

Zgodnie z art. 5 ust. 3 “Ustawa o normalizacji z dn. 12-09-2002r.” (Dz.U. nr 169 poz. 1386), sotoswanie Polskich Norm jest DOBROWOLNE. Wraz z wejściem w życie z dn. 01-01-2003r. w/w Ustawy, przestały obowiązywać wszystkie akty wykonawcze oraz rozporządzenia wydane przez właściwych ministrów na podstawie art. 19 ust. 1 z dn. 03-04-1993r. o normalizacji (Dz.U. nr 55 poz. 251 z późniejszymi zmianami), które wprowadziły obowiązek stoswania Polskich Norm.
Mając na uwadze powyższe, niemożna opierać się na rozporządzeniach wydanych na podstawie art. 19 ust. 1 z 1993r., ponieważ - o ile nie zostały uchylone do dn. 31-12-2002r. - utraciły one moc obowiązującą z dn. 01-01-2003r.

Z poważaniem
Dyrektor Marketingu i SPrzedaży - Michał Orłowski

Otrzymują: OIN-filie, PIN-y, PSN-y"

Tyle treści tego pisma

z poważaniem: Artur

Jest super !!! Można olać normę PN IEC 60364
Wolna Amerykanka !!! ???
Niech żyje demokracja !!!

Witam Kolegę Megabajta i pozostałych Kolegów !

Można zatem stosować w projektowaniu i wykonawstwie normy DIN oraz EN i to dopiero będzie super dla naszych inwestorów , inspektorów nadzoru oraz wykonawców .
z poważaniem
Bogdan

Witam Kolegę Bogdana oraz Koleżnki i Kolegów na forum.

“Można zatem stosować w projektowaniu i wykonawstwie normy DIN oraz EN i to dopiero będzie super dla naszych inwestorów , inspektorów nadzoru oraz wykonawców .”

Myślę, że nie tylko DIN czy EN, bo nawet może być ciekawie,
jeżeli zamiast np:

PN-IEC 60364-7-701:1999
Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych - Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji - Pomieszczenia wyposażone w wannę lub/i basen natryskowy

zastosujemy normę:

TS IEC 60364-7-701
BÝNALARDA ELEKTRÝK TESÝSATI BÖLÜM 7: ÖZEL TESÝSAT VEYA MAHALLER ÝÇÝN KURALLAR KISIM 701: BANYO KÜVETÝ VEYA DUŢ TEKNESÝ BULANAN MAHALLER

to otrzymamy łaźnię turecką

a w przypadku normy:
SFS 6000-7-701
Pienjännitesähköasennukset. Osa 7: Erikoistilojen ja -asennusten vaatimukset. Luku 700: Yhteiset vaatimukset. Luku 701: Kylpy- ja suihkutilat

saunę fińską

Pozdrawiam

Teodor

Witam ! Już zgubiłem sie w interpretacjach !
Mili rozmówcy ! Waszym zdaniem ten zapis o dobrowolności
stosowania polskiej normy mówi o tym, że możemy ją stosować ale nie musimy…możemy ją zastąpić normą VDE,
DIN, etcetera.

Witam Kolegę Megabajta oraz Koleżnki i Kolegów na forum

Istotnie, USTAWA z 12 września 2002 o normalizacji, w art. 5 podaje przepis ogólny:

ust 3. Stosowanie Polskich Norm jest dobrowolne.

oraz przepis szczególny:

ust 4. Polskie Normy mogą być powoływane w przepisach prawnych po ich opublikowaniu w języku polskim.

Tak więc trzeba uważać na to czy w przepisach prawnych (obowiązujących) są jakieś powołania na Polskie Normy bo wtedy te normy są obowiązujące.

Ponieważ większość nowych norm stanowi adaptację norm ISO, IEC, EN lub dokumentów europejskich HD, a nawet wręcz ich dosłowne tłumaczenie, i takie podejście praktykowane jest w innych krajach, to treść tych norm jest taka sama a różni je jedynie język w jakim zostały wydane. Jeżeli są jakieś narodowe różnice, to wyróżnione są one w takiej normie w postaci tzw. załącznika krajowego. Tym sposobem każdą normę można czytać w kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu językach i nie ma znaczenia jaki symbol jest na początku. Oczywiście mogą być błędne tłumaczenia - ale to nie jest tylko nasza bolączka.

Pozdrawiam

Teodor

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolega Megabajt żartobliwie zacytował:
“Jest super …Wolna Amerykanka…Niech żyje demokracja”.

Ja też coś dodam w formie żartu:
“Gdy woźnica się opije, to dobrze,
że jego koń zna drogę do domu.”

Zgadzam się z Kolegą Megabajt,
jeśli chodzi o demokratyczne wybieranie norm.

Czasami (lub często) jest tak, że lepiej nie stosować norm,
aby wykonać daną robotę zgodnie za sztuką.

Ale jak to wytłumaczyć naszym boskim prokuratorom,
gdy kogoś zabije?
Tak więc uważam, iż zawsze musimy mieć to podparcie
w normach.

Koledzy Artur i Teodor, zapoznali nas z nową ustawą,
dodając swój komentarz, który wg mnie jest logiczny.

ALE mam jedną uwagę.
Aby podpierać się jakąkolwiek normą (ISO, IEC, EN, HD),
to uważam, że można, ale tylko w przypadku jej opublikowania w języku polskim.

Czasami, ktoś czytając pomyli słowa:
“zabył”, “zapomnił” (ja już też nie pamiętam).

MYŚLĘ, ŻE WĄTEK TEN JEST NA TYLE WAŻNY I NADAL KONTYNUOWANY.

Pozdrawiam Krystyn

Witam Kolegę Krystyna oraz Koleżanki i Kolegów na forum.

Wątek norm jest stale obecny na forum i pomimo zamieszczenia obszernej publikacji:

http://ise.pl/info/read.php4?pid=85

a także dostępności tych zagadnień na stronach PKN:

http://www.pkn.pl/pytania1.htm#stosowanie

pozwalam sobie w nawiązaniu do zagadnienia przywoływania norm w przepisach prawnych zacytować, co PKN wyjaśnia w tym względzie:

"18. Co to jest powołanie datowane i niedatowane ?

Datowane powołanie się na normę w dokumencie normatywnym (tj. przepisie, normie, kodeksie postępowania, specyfikacji technicznej) oznacza powołanie się na normę w taki sposób, że jest ona identyfikowana jej numerem referencyjnym, obejmującym wskazanie roku lub daty publikacji (w Polsce dotyczy roku ustanowienia PN).

W świetle tego powołania późniejsza nowelizacja normy powołanej oraz zmiany do tej normy nie mają zastosowania.

Powołanie datowane stosuje się w szczególności w przypadku potrzeby odniesienia się do określonego rozdziału tablicy lub rysunku, zawartych w konkretnej publikacji normy.

Niedatowane powołanie się na normę w dokumencie normatywnym oznacza powołanie się na normy w taki sposób, że jest ona identyfikowana jej numerem, bez wskazania roku lub daty publikacji. W przypadku takiego powołania się na normę ma zastosowanie ostatnie wydanie (łącznie ze zmianami) powołanej normy."

Dotychczasowa praktyka powoływania norm do obowiązkowego stosowania jaką mogliśmy zobaczy w obowiązujących wówczas rozporządzeniach była sposobem jednoznacznym:

• stosowano powołanie datowane, to znaczy oprócz symbolu normy podawano także rok jej ustanowienia, co jednoznacznie określało o który tekst chodzi
  • z rozporządzenia jasno wynikała data jego obowiązywania, a tym samym data obowiązku zastosowania przywołanej normy.

Niestety w ostatnio publikowanych aktach prawnych związanych z budownictwem ich autorzy poszli na skróty

Np. w ROZPORZĄDZENIEU MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie.
wielokrotnie wymienia sie Polską Normę czy Polskie Normy które powinny być zastosowane nie wymieniając konkretnie o które chodzi.
Nie wiem jaka jest intencja takiego sposobu przywoływania, ponieważ dopuszcza to różnego rodzaju interpretacje czy spekulacje.

Pozdrawiam

Teodor

Jednak wychodzi że wszystkie polskie normy są obowiązkowe…jeśli chodzi o instalacje elektryczne…
ze względu na zapisy w Ustawie Prawo Budowlane…
instalacje winny być wykonywane zgodnie z przepisami ogołnobudowlanymi, polską normą oraz zasadami wiedzy
technicznej…
Normy VDE, DIN można podciągnąć pod zasady wiedzy technicznej…jest to szerokie pojęcie…bez dna,