Mam mały problem. Jestem młodym elektrykiem, będącym dopiero na początku dłuuugiej ścieżki do pełnej wiedzy elektrycznej. Pytanie dotyczy pętli zwarcia. Czy ktoś potrafi mi powiedzieć w jaki sposób wylicza się pętlę zwarcia-sprawdzałem obliczenia różnych projektantów i różnią się one znacznie, więc już sam nie wiem… Poza tym jak się mają obliczenia do realiów, tzn, czy w przypadku obliczonej pętli zwarcia na poziomie np. 0,16 Ohma rzeczywiście uzyskuje się zbliżoną wartość w pomiarze? Mało tego znalazłem w starym opracowaniu SEP dopuszczalne wartości impedancji pętli zwarcia zależne od wartości wkładek bezpiecznikowych i porównując to z wyliczeniem projektanta mam dwie wartości wyliczoną 0,16 i z tej tabelki 1,1 Ohma-jak to ogarnąć. Może mi ktoś to wyjaśnić?
pEtla zwarcia okresla impedancje wszystkich elementów obwodu zwarcia, a więc oczka, przez które płynie prąd zwarciowy. Obliczamy parametry linii kablowej - zleżne od przekroju, materiału i długości oraz parametry źródła prądu - czyli transformatora - rezystancje i reaktancję.
Dopuszczalna wartość impedancji pętli zwarcia określa prąd potrzebny do wyłączenia bezpiecznika w krótkim czasie np. 0.1s - patrz przepisy.