PBUE skąd wziąć

Gdzie można nabyć PBUE, może są jakieś księgarnie internetowe gdzie można to zamówić. Mam problem ze zdobyciem tego. Proszę o pomoc.

Ale po co? Przecież to juz nie jest obowiązujące.
Pozdrawiam Jacek.

Kto pwiedział ,że to nie obowiązuje,przecież przepisy mają zastosowanie w istniejących instalacjach wybudowanych przed 1990r np. przy wykonywaniu pomiarów ochronnych.

No właśnie..jaka jest interpretacja byłych przepisów PBUE…czy one obowiązują..w stosunku do istniejących instalacji wykonanych przed rokiem 1995 ,czy nie obowiążują wcale ??
gdy chciałem aby komisja kwalifikacyjna SEP napisała mi w świadectwie…wpis,pomiary,zgodnie z PEUE i PBUE…Panowie powiedzieli, że te przepisy nie obowiązują…
Przecież..według mojej oceny…w Polsce jest wykonanych zgodnie z Ustawą Nowe prawo budowlane…min, 15 % instalacji…a reszta to instalacje które spełniają wymagania poprzednich przepisów. Wobec powyższego, czy powinniśmy kwestionować w protokółach instalacje..wykonane według starych przepisów…i robić nowe..czy pisać..że instalacje spełniają stare wymogi ???

Oczywiscie ze nie. Instalacje oddane do uzytku przed wprowadzeniem nowych przepisow podlegaja przepisom z “czerwonej ksiazeczki” (PBUE) i w przypadku badania tych instalacji wpisujemy ze sa zgodne z PBUE a nie z nowymi przepisami. W przeciwnym przypadku wszystkie stare instalacje musialyby zostac zmodernizowane, a na dodatek kazda zmiana przepisow pociagalaby za soba koniecznosc dostosowywania wszystkich instalacji do przepisow obowiazujacych “dzisiaj”. Taka sytuacja z tego co wiem obowiazuje tylko w przypadku producentow lekow, ktorzy na biezaco musza modernizowac swoje zaklady tak aby byly zgodne z obecnie obowiazujacym prawem farmaceutycznym. A w pozostalych przypadkach obowiazuje zasada ze prawo nie dziala wstecz.
pozdro

Taką tezę traktowałbym ostrożnie. O ile w pełni zgadzam się co do tego, że budowa instalacji “starych” (a więc wyposażenie, rodzaje przewodów, sposób wykonania) nie jest objęta wymaganiami PN-E 60364 i obecnych przepisów, o tyle nie zgadzam się np. z oceną skuteczności ochrony przeciwporażeniowej realizowanej przy wykorzystaniu bezpieczników lub wyłączników samoczynnych inną dla bezpieczników chroniących “stare” i “nowe” instalacje. Dochodzilibyśmy w ten sposób do swoistej technicznej schizofrenii. Z umiarem Panowie, z umiarem.