Oświetlenie terenów sportowych

Istniejąca norma PN-71/E-02034 podaje natężenia oświetlenia obiektów sportowych. Zainteresowany jestem oświetleniem stoku narciarskiego (trasy zjazdowej). W nornie istnieją sformułowania: - tor narciarski - 10 lx, - ślizgawka, plac zabaw -20 lx. Norma nie precyzuje równomierności oswietelnia. Proszę o opinię czy jest jakiś inny przepis okreslający warunki oświetelnia trasy zjazdowej narciarskiej, stoku narcia, lub czy są jakieś niepisane wymagania co do oświetlenia takich obiektów?

Z posiadanych informacji i z mojego doświadczenia (projektowałem oświetlenie stoków narciarskich m.in. w Arłamowie w Bieszczadach) wynika, że

1. Średnie natężenie oświetlenia dla zjazdów rekreacyjnych powinno wynosić w czasie eksploatacji od 20 do 50 lx (należy w obliczeniach uwzględnić odpowiedni współczynnik zapasu).
  2. Powinno się stosować światło o barwie białej (praktycznie - oprawy na wysokoprężne lampy metalohalogenkowe).
  3. Oczywiście równomierność oświetlenia jest także istotna, jednak z reguły trudno ją uzyskać na poziomie wystarczającym, tj. około 0,40.
  4. Nacelowanie projektorów powinno być zbieżne z kierunkiem zjazdu.

Pozdrawiam

Obecnie PN-EN-12193:2002/U , ale potrzebujesz fachowca do tłumaczenia bo PKN poszedł na łatwiznę.

nie jestem pewien, ale chyba jeden z artykułów CIE traktuje o oświetleniu obiektów sportowych, aczkolwiek nie jestem pewien czy zawiera również wytyczna dla stoków naraciarskich i tym podobnych obiektów. Postaram sie to sprawdzic.