jakie można zastosować oprawy oświetleniowe do sali sportowej, która ma wysokość 9.4m długośc 24 m oraz szczrokośc 12 m. szkielet sufitu z konstrukcji stalowych, bez możliwości zabudowy sufitu.
Zaloguj się w Philipsie, pobierz program Calculux, wstaw dane pomieszczenia do programu. Wybierz oprawy najlepiej metalohalogenkowe. Program sam obliczy rozmieszczenie opraw i wymaganą ilość przy wymaganej Eśr = 500 Lx. Oprawy mocował bym do konstrukcji stropu z zachowaniem odległości wyliczonej przez program. Jeżeli jest to niemożliwe to na przewieszkach z linki stalowej. Jeżeli masz dalej problem to zadzwoń do Philipsa oni ci pomogą.
Witam.
To nie jest tak jak radzi Natalia- Phillips ,program,500 luxów i mamy oświetlenie hali.
Pytanie zasadnicze:czy hala przewidziana jest do zawodów sportowych z udziałem transmisji TV?A, jeżeli tak to dla TV-color już trzeba zapewnić 1500lx i znacznie wzrasta liczba opraw.
Ale tak duża liczba opraw jest zbędna dla treningu-200lx.
Oświetlenie trzeba podzielić dla trzech celów:
-treningu 200lx
-rozgrywek ligowych 500lx
-rozgrywek z transmisją TV 1500lx
I trzeba pamietać o oświetleniu ewakuacyjnym zarówno nad widownią i boiskiem, zgodnie PN-84/E-02033(dzięki TEODOR).
Pozdrawiam ,Janusz Warecki
Janusz masz rację.
Po wymiarach sali 24x12 sądzę że brak będzie miejsca na rozgrywki transmitowane w TV. z pewnością chodzi tu o salkę sportową dobudowaną do istniejacej szkoły bez widowni z możliwością odbywania zajęć
tzw. W-F. Wiele takich sal zaprojektowałem ( oświetlenie, niekoniecznie Philips ) i funkcjonują bez zarzutu. Jeżeli przyjedzie tam TV to mają swoje odpowiednie naświetlacze umożliwiające wykonanie paru ujęć.
Oczywiscie jestem za budową przy szkołach gimnazjalnych ( jak w USA ) hal sportowych o takich parametrach, wyposażonych w odpowiednie systemy oświetleniowe. Kolego Januszu oczekuję własnie na takie czasy, kiedy w resorcie oświaty lub w gminach będą na to finanse.
Z poważaniem Andrzej Kozakiewicz.
Witam Kolegów.
Zaskoczony jestem , że w wyjściwym poscie RomanaU, nie ma słowa o tym,że jest to SZKOLNA SALA gimnastyczna.Dla tej wymagania są zupełnie inne, wystarczy 200lx-wg wspominanej PN.
Proszę o precyzowanie wątku to unikniemy nieporozumień.Nawet Andrzej Kozakiewicz zakręcił tymi 500luxami, Phillipsem.
Ja muszę przyznać , przekonany byłem ,że chodzi o salę sportowa z głównym przeznaczeniem SIATKÓWKA , bo ta wysokość 9,4m-teraz buduje sie sale przeznaczone pod "wąską "specjalizację dyscyplin.
Ale wszystko się wyjaśniło.
Pozdrawiam,Janusz Warecki.