ośw.awaryjne i m-ż opraw halog.

Dzień dobry
czy ktoś z kolegów elektryków mógłby mi podać obowiązującą normę, która określa minimalny czas pracy opraw oświetlenia awaryjnego np. na typowej sklepowej sali sprzedaży - konkretnie czy należy stosować oprawy o autonomii 1 godziny czy 2 godzin.
i drugie pytanie czy istnieje instrukcja lub uwarunkowania dotyczące montażu halogenowych opraw oświetleniowych [ 50W/12V;220V ] w sufitach podwieszanych z karton gipsu o nstp. przekroju patrząc od dołu;

• płyta karton gips
  • pustka powietrzna
  • drewniana konstrukcja więźby dachowej wypełniona wełną mineralną
    pyt. dotyczy minimalnej odległości zamontowanej oprawy od konstrukcji więźby dachowej.
    za udzielenie odpowiedzi dziękuję i pozdrawiam

Witam Pana Jacka
Jeżeli chodzi o oświetlenie awaryjne, to wg. PBUE: "sieci oświetlenia bezpieczeństwa i ewakuacyjnego powinny być zasilane: z baterii akumulatorów obliczonych na prąd co najmniej:

• trzy godzinny (dla oświetlenia bezpieczeństwa);
  • dwugodzinny lub jednogodzinny (dla oświetlenia ewakuacyjnego)
    Są to przepisy nieobligatoryjne. Natomiast wg. normy niemieckiej VDE 0108/10.89 część 3, dotyczącej domów handlowych i miejsc wystaw, czas pracy znamionowej oświetlenia awaryjnego powinien wynosić min. 3 godziny.
    Odnośnie montażu opraw halogenowych, to instrukcję montażu takich opraw powinien dostarczyć producent, wg. mnie minimalna odległość powinna wynosić 15 cm, oprawa powinna być dostosowana do montażu na podłożu palnym oraz w przypadku montażu dużej ilości opraw w jednym miejscu (otoczeniu), przestrzeń pomiędzy oprawą a stropem, dachem itp. powinna być przewietrzana (wentylowana).
    Proszę o odpowiedź, czy zgadza się Pan ze mną. Dziękuję.

Witam Pana Kris.
Zacznę od opraw halogenowych - producent jak na razie w rozmowie do tych do których dzwoniłem miałem wrażenie że spadłem im z księżyca, nie potrafiłem dotrzeć do absorbującej mnie minimalnej odległości oprawy od podłoża badź co bądź palnego. Uwarunkowania które Pan przedstawia są całkiem do przyjęcia i logiczne - będę szukał dalej.
Natomiast jeśli chodzi o oświetlenie awaryjne to jednak potrzebuję obowiązującej normy gdyż pytanie wynikło na budowie ze strony użytkownika obiektu który wyraźnie zażądał opraw z autonomią dwugodzinną.
Poczekajmy jeszcze może ktoś z kolegów coś do tych pytań dopisze
na razie i za to co otrzymałem od Pana - dziękuję

Witam
Przepis to Rozporzadzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 w sprawie warunkow technicznych, jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie, paragraf 181.
2 godziny.
Pozdrawiam
MP

Witam Kris, małe pytanie: skąd Pan czerpie wiedzę na temat norm VDE? Czy jest może jakieś wydanie nie tylko w języku niemieckim? Pozdrawiam
student

Kolega MP szybko odpowiedział na temat , ale nie koniecznie tak musi być. Owszem jest takie rozporządzenie, obowiązuje od 16.12.2002 r , proszę nie traktować tego jako przytyk- to tylko szczegół. Rozporządzenie nie obowiązuje też dla obiektów dla których została wydana decyzja o pozwoleniu na budowę itd. (dział XI) . Konieczna jest też informacja o powierzchni, drogach ewakuacyjnych i jeszcze kilka innych danych np. o budynku. Typowa sala sprzedaży może mieć 100 m2 albo np. 3000 m2, mogą być sprzedawane np.akcesoria do telefonów komórkowych, artykuły spożywcze , a może 10 000 produktów przemysłowych.
Z powyższego wynika , że do udzielenia jednoznacznej wypowiedzi brakuje istotnych informacji.
Drugi temat: instalacje na podłożu palnym powinny być położone np. w rurkach z symbolem F, osprzęt i oprawy także oznaczone tym symbolem, oczywiście też i znakiem B lub przewody w izolacji conajmniej samogasnącej. W Pana przypadku nie ma tego wymagania, gdyż wełna mineralna oraz płyty gipsowe nie są uznane jako łatwo zapalne, ponadto nie rozprzestrzeniają ognia - na wszystkie użyte wyroby muszą być atesty. Materiały trudno zapalne, czyli wymienione powyżej powinny być conajmniej 5 cm od żarówki.

Przepraszam, brakuje słów .. umieszczone w odległości …

Witam Pana Student.
Nie mam dostępu do niemieckich norm, a tą normę przytoczyłem z poradnika odnośnie projektowania i kontroli oświetlenia awaryjnego, dróg ewakuacyjnych i oświetlenia bezpieczeństwa autorstwa P.Wacława Cholewy.
Jeżeli autor się myli to ja przepraszam za błąd.
Pozdrawiam.

Oprócz odległości od materiałów palnych istotna jest temperatura otoczenia żarówki. Żarówki z tzw. “zimnym lustrem” (Quartz reflector cool beam - QRCB) odprowadzają ciepło w przeciwnym kierunku niż światło - i dlatego poważni producenci opraw podają min. wolnej przestrzeni nad oprawą - przy czym jest to odległość od oprawy do stropu nad sufitem podwieszonym i zabraniają montażu opraw we wnękach w warstwie wełny mineralnej.