oprogramowanie pod Unix

Czy ktoś zna firmę lub jej stronę która tworzy oprogramowanie (dowolne elektryczne) pod systemy Unix`o podobne t.j.Linux,BSD itp.

Proszę sprawdzić oprogramowanie - QCad 1.4.1 (Linux)
ftp://ftp.cad.pl/progs/qcad-1.4.1-i386-setup.tar.gz
Pod powyższym adresem znajduje się program do ściągnięcia.
Niestety jest to oprogramowanie CAD nie elektryczne.
Proszę określić czy szuka Pan firmy polskiej, która napisze
konkretny program, czy też szuka Pan gotowego produktu.
Jacek

Szukam gotowych produktów. A z Qcad`em zetknąłem się już wcześniej ..nie przypadł mi do gustu… chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego.
W październikowym numerze miesięcznika Linux+ ponoć mają znaleźć się opisy
porgamów CAD/CAM na tę platformę ale ni jak nie mogę doszukać się takich programów.

Zobacz sobie ( tam jest sporo różnych programów) http://www.sal.ps.pl/E/2/index.shtml

MicroStation ponoć ma spore możliwośći.
Ale też sporo kosztuje jak na nasze polskie warunki nie do przyjęcia.

Qcad na niektórych plikach *.dxf potrafi się wieszać.
Nie wiem czy można i jak uzyskać w nim polskie znaczki.

Szkoda, że w Polsce nie ma przyzwoitego programu na linux lub windows dla elektryków.

Jest cała masa programów, niestety pisanych bez należnej konsultacji z elektrykami. Mają wiele opcji i możliwości, zbędnych wodotrysków ale jak zwykle to co jest potrzebne albo jest gdzieś ukryte albo tego nie ma.

Potem firma kupuje taki drogi program i po stwierdzeniu, że jest on niewygodny w obsłudze odkłada go do szafy.

Mam nadzieję, że w polsce znajdą się ludzie którzy stworzą program który będzie naprawdę nadawał się do użytku i ułatwiał pracę.

Darmowy mikroELCAD działa po Linuxem z emulatorem Wine bardzo stabilnie jak na wine

Microstation działajace w wersjach dla platformy UNIX nie oferuje narzędzi dla projektanta elektryka (istniejące dla Windows), druga nieścisłość to to, że nie ma Microstation dla Linuxa oraz BSD - istnieje tylko na platformy UNIX (SOLARIS. HP UNIX), etc.)
Zbyszek

Microstation jest pod Linux-a tylko dla studentów i jest bez supportu ze strony Bentley-a. W wersji SE. W Polsce nie słyszałem aby ktoś korzystał. Prawdopodobnie była oferowana w USA. Oczywiście brak jest narzędzi takich jakie są oferowane pod Windows.
Microstation w wersji 4.0 (archaizm) i 5.0 są na wszystkie plaformy Unix-owe, DOS, Windows.