oprawy oświetleniowe w biurach

Jakie oprawy należy zainstalować w biurach chronionych tryskaczami ?
Czy maja to być oprawy o stopniu szczelności IP44 ? Inwestor żada ode mnie opraw IP20. Jak pogodzić estetykę z funkcjonalnością i przepisami ?

Witam, chyba inwestor ma rację bo istnienie tryskaczy nie świadczy o tym, że pomieszcenie będzie zraszane np. raz na tydzień i mozna to pomieszcenie zaliczyć do pomieszceń wilgotnych. Tryskacze włączają się przy wystąpieniu pożaru i nie da się zabezpieczyć instalacji na taką ewentualność. Przypuszczam, że w bloku mieszkalnym występuje większe prawdopodobieństwo wystąpienia zalania instalacji elektrycznej ale nie wieszamy zmiast żyrandola oprawy IP44. Instalacja ppoż z czujkami i tryskaczami wyłącza zasilanie w danej strefie lub w obiekcie i nie występuje zagrożenie porażenia. Swojej wypowiedzi nie podpieram przepisem a jedynie zdrowym rozsądkiem. Jeżeli się mylę, proszę Kol.
o zwrócenie uwagi.

Przy detekcji pożaru tryskacze włączają się i gaszą pożar i to przy załączonych obwodach. Istnieje realne zagrożenie porażenia. Napięcie odcinane jest ręcznie (poprzez główny wyłącznik pożarowy) a nie automatycznie jak sugeruje kolega.
Pozdrawiam
Mietek

No to mamy brak logiki. Automatyka tryskaczy powinny być sprzężona z pozostałą instalacją, w tym z wyłącznikiem zasilania choćby pomieszczeń objętych ochroną. Błąd projektowy.
Tak jak mówi domint, zdrowy rozsądek też się przydaje.
A jak się zachować przy istniejącej sytuacji? Ja bym starał się dołożyć sprzężony wyłącznik sekcyjny lub główny - to już niewielki koszt przy tryskaczach.
Pozdrawiam

Witam

A może by tak zamontować tryskacze poniżej lamp. Żeby woda nie leciała po lampach.

???

Witam, oprawy oświetleniowe to tylko fragment, co z resztą osprzętu instalacyjnego (puszki, łączniki, gniazda). Co z komputerami w tym biurze, czy też muszą być co najmniej kroploszczelne?

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Chyba znowu te upały. Nie wiem co tu pisze. I nie wiem po co???

Zrozumiałem to tak:
Przy detekcji pożaru (niedopałek w popielniczce) , pracownicy w biurach (siedzący przy komputerze lub przy czajniku elektrycznym) są zalewani wodą z tryskaczy bez wyłączenia napięcia. Tryskacze gaszą pożar gdy urządzenia są pod napięciem. A inwestor zastanawia się nad estetyką??? Czego??? Czy ładnie będzie wyglądał pracownik w strugach wody wywracający się na komputerze pod prądem??? Nie, więcej nie będę pisał. Takie rozważania są na bieżąco w zakładach pogrzebowych czy krematoriach.

Wg mnie: projektant, wykonawca robót elektr., instalator inst. p.poż. i ów inwestor powinni…(nie każdy doda sobie, sam od siebie).

Jeżeli taka sytuacja może wystąpić, to niech wszyscy dostosują się do normy o pomieszczeniach z natryskami. Tam jest opisane jakie IPxx musi mieć komputer na biurku pracownika.