Opinia o instalacji

Mam malutki problem. Otoz wystapiono do mnie o napisanie opinii o istniejacej instalacji elektrycznej. Instalacja znajduje sie w firmie X i faktycznie jej stan budzi wiele watpliwosci. Czy jako pomiarowiec z grupa “E” oraz uprawnieniami budowlanymi moge wystawic rodzaj orzeczenia o w/w instalacji i czy np. takie orzeczenie bedzie wiażące np. w sadzie ? Czy jednak do takiego orzeczenia (opinii) potrzebny jest rzeczoznawca ? Z gory dziekuje za pomoc.

Opinię o instalacji, jak i o wszystkim innym, może napisać każdy. Zakazu nie ma. Nie możesz napisać natomiast ekspertyzy ani wydać orzeczenia. Ale OPINIĘ możesz napisać. To czy będzie wiarygodna dla sądu, dla “autora” instalacji, nawet dla użytkownika to inna sprawa.

Witam Kolegę Edie i wszystkich Kolegów na FORUM.

Mam podobne zdanie jak Kolega elektrykmb. Dodam jeszcze.
Takie zadania są dość nieprzyjemne. Jak się napisze za dużo złego to właściciel wyrzuci go z roboty, bo nie ma kasy na remont. Jak napisze ładnie a gdy kogoś porazi to właściciel wyrzuci też go z roboty.
Wiele OPINII sami często piszemy na forum, gdyż wszystkim wolno.
A jak kto, czyją opinię odbiera, to już jego sprawa.
Zgodnie z prawem pomiarowiec, piszący w protokole z pomiarów ocenę instalacji i wnioski z pomiarów o oględzin musi mieć zaświadczenie kwalifikacyjne “D” (uprawnienia budowlane nieistotne) i w tym przypadku jest do prawny dokument w sądzie.