Mam nastepujący przypadek:
W moim zakładzie pracy wynajmujemy pomieszczenia najemcom prowadzącym
działalność gastronomiczną.
(Pobór prądu jest opomiarowany- rozliczenie wewnetrzne)
-Czy ja jako pracownik tego zakładu (wykonujący pomiary elektr) muszę opomiarować instalacje najemców.
-Jeżeli muszę , to czy wynik negatywny z pomiaru wymusza na mnie
naprawę,poprawę wadliwej instalacji.
Czy istnieje granica odpowiedzialności za inst.elektryczną.
Jeżeli można przytoczcie wykładnię prawną.
Z góry dzięki z odpowiedź.
Poruszona przez Ciebie kwestia powinna być uregulowana w umowie najmu zawartej pomiędzy Twoją firmą a najemcą.
Pozdrawiam
Dawid
Witam wszystkich kolegów na FORUM.
Kolego “marcin fichtel”:
USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane.
Art. 61. Właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest obowiązany … itd.
Jak kolega “Dawid” wspomniał " kwestia powinna być uregulowana w umowie najmu",
a gdy nie jest to “patrz powyżej”.
Pozdrawiam Krystyn
Dam przykład z mojego podwórka.Byłem konserwatorem budynków komunalnych i wynikła sprawa właśnie odpowiedzialności za instalacje ,a mianowicie czy lokator w łazience i kuchni powinien wymienić gniazda 220 V bez bolca na gniazda z bolcem czy tez ADM. Sprawa oparła sie o dyrektora zakładu i o Inspektora w Urzedzie Miasta i odpowiec była jedna - właściciel budynku jest odpowiedzialny za instalacje a ja jako konserwator z uprawnieniami nie powinienem zostawiń urządzenia elektrycznego niesprawnego zagrażającego życiu.Ja już tam nie pracuję , ale wiem ze problem nie został do konca rozwiązany.Tak że kolego przepisy to przepisy a życie swoje ( do czasu aż się komuś coś nie stanie ).
Mi wydawało sie, ze to obowiązaek lokatora, spółdzielnia lub ADM do licznika w mieszkaniu…a jak interpretacja tematu wygląda w całej Polsce ???