Witam Szanownych Kolegów.
Właśnie przed chwilą otrzymałem telefon od Kolegi architekta,że mamy zlecenie na projekt rezydencji(?) i właściciel wszystkie budynki chce pokryć strzechą-dom, dom rekreacyjny z basenem i sauną,wozownia ze stajnią, strzelnica.Jest to teren niezabudowany i wg obliczeń wskaźnika zagrożenia piorunowego “W” ,wychodzi ,że trzeba robić instalację odgromową.
Ratunku! Ja tego nigdy nie projektowałem i nie bardzo wiem czy jest osprzęt na tak delikatne dachy.Czy Koledzy spotkali się (choćby na pomiarach z podobną instalacja na dachu ze słomy-jak to wygląda?
Ja wg normy ,wiem ,że siatka zwodów ,przewody odprowadzające, ale jak to się ma trzymać?
Pozdrawiam,Janusz Warecki.
witam kolegę Janusza:)
Faktycznie masz żabę:). Ja takiego projektu też nie robiłem ale może coś wymyślimy. Dach palny, więc zwody conajmniej podwyższone. Ja bym poszedł dalej, może zwody pionowe lub poziome izolowane??. Nie znam ukształtowania terenu i lokalizacji obiektów więc trochę strzelam:)
pozdrawiam
Witam Kolegów. A nie pomyśleliscie o masztach ze strefą ochronną pokrywającej rezydencję. Widzialem takie rozwiązanie na Kaszubach. Maszty z iglicami wystylizowane na wieżyczki i maszty flagowe. Nawet zbytnio nie raziły bo nieżle je architekt wkomponował. W czasach kiedy strzechy były jeszcze dość powszechne stosowało się zwody wysokie na 40 cm, ale z estetyką niewiele to miało wspólnego.
Życzę pomyślności i dużo wyobraźni.
henry
witam:)
w moim ostatnim poście miałem na myśli oczywiście wysokie zwody pionowe i poziome izolowane;)
Witam i serdeczne dzięki Kolegom.
Jeden z Gdańska obserwator Forum , podał mi informację ,że na Kaszubach we Wdzydzach jest skansen z zabudową wiejską krytą strzechą i z odgromówką..Ja wyprowadziłem się z Gdańska, również na Kaszuby, i Wdzydze są ode mnie “na rzut beretem”-pojadę i obejrzę.
Pozdrawiam, Janusz Warecki.
Witam
wg mnie dach ze strzechy jest niepalny - impregnaty.
Pozdrawiam