ochrona przeciwporażeniowa

Czy zabezpieczając dany obwód instalacji elektrycznej wyłącznikiem silnikowym jest zachowana ochrona przeciwporażeniowa? Wyłącznik silnikowy o wartości 16-25A zasilony jest z mostu szynowego o zabezpieczeniu prądowym 800A. Odbiornikiem jest silnik o mocy 7,5kW. Proszę o wypowiedzi.

Witam!
-Nie odpowiem na to pytanie wprost, gdyż wymagałoby to myślenia, a ja jestem na urlopie.
-Polecam lekturę: Prof. Henryk M. „Instalacje elektryczne” –wydanie czwarte, uaktualnione.
-Na stronach 96-99 są opisane wyłączniki silnikowe. –Na str.93 pomocne charakterystyki wyłączników typu B,C,D. –Reszta jest myśleniem…
-Miłej lektury!
-Pozdrawiam!
-EDI

Jak podasz fazę na obudowę i wyłączy S-ka, to może być spełniona. Ale prawidłowa ocena kosztuje kilka lat nauki. Więc nie wchodź tu, jak jesteś piekarzem!

Panie Rel proszę najpierw przeczytać, przemyśleć a póżniej wypowiadać się.
W układzie zasilania, który podałem nie wyłącznika nadmiaro prądowego typu “S”. Wyłącznik silnikowy, który wymieniłem posiada wyzwalacz termiczny i elektromagnetyczny.
wyłączniki silnikowe samoczynne mają graniczną i roboczą zdolność wyłączania zwarcia. Czy wymagane jest dobezpieczenie zwarciowe, jeżeli prąd zwarcia przekracza obsługiwany znamionowy prąd zwarcia aparatu.
Panie Rel nie wiem czy Pan jest nie piekarzem ale budolanym majsrem ze speluny.

Wyłączniki silnikowe typu ? zwykle nie wymagaja dobezpieczeń, ale widocznie kupowany ze speluny wymaga !
Ochrona przeciwporażeniowa wymaga pomiarów.

Wyłączniki silnikowe … są to samoczynne wyłączniki z wyzwalaczami cieplnymi i elektromagnetycznymi o specyficznych dla ochrony silnika ch-kach czasowo-pradowych. Dodatkowo umożliwiaja one zabezpieczenie przed skutkami zwarcia dzięki zastosowaniu układu wyzwalającego, wykonanego z trzech elektromagnesów ( po jednym na kazdą fazę). Prąd pobierany przez silnik przepływa przez cewki elektromagnesów, a gdy osiagnie zadaną wartośc, cewka natychmiast przyciąga zwore i uruchamia mechanizm wyzwalajacy, wskutek czego obwód zostaje otwarty, a łuk przerwany w czasie ok 6ms. Trzeba pomierzyć, czy pętla zwarcia pozwoli na przepłynięcie 10-15 wartosci pradu znamionowego silnika. … Jeżeli już się upieramy , to szkoła nie jest speluną, ale z tego wynika, ze szkoła szkole nierówna!

panie Rel nie znam pojęcia specyficzna harakterystyka czas.-prądowa dla silnika. Pan się wymądrza, a tak wogóle nie zna Pan podstawowych zasad ochrony przeciwporazeniowej.
Nie wiem o jakich szkołach Pan mówi, bo tak naprawdę to nawet gdy ja Pan ma to chyba niewiele. Może Pan skoćzył Szkołe Podstawową i maturę w co bardzo wątpię po Pana wypowiedziach na forum. Po pierwsze nie umie Pan czytać, po drugie odpowiedzieć, nie mówię już o pomocy swoim kolegom.
Ja tylko prosiłem o wypowiedz na temat nie stosowania dobezpieczeń wkładką topikową wyłączników silnikowych powyżej 16A. Wykonując pomiary ochrony przeciwporażeniowej napotkałem się z takim wykonaniem szaf zasilających odpowiednie odbiorniki, gdzie wyłączniki silnikowe powyżej 16A zasilone są poprzez odpowiedni adapter z mostu szynowego o obciążalności 1000A i zabezpieczeniu 800A.
konkretnie chodzi mi o wyłączniki PKZMO…T, gzie w fachowej literaturze oraz katalogu Systemu do ochrony silników Moellera są tabele dobezpieczeń wyłączników silnikowych od odpowiednich wartości pradowych danego wyłącznika.
Rozwiązanie takie nie było podyktowane brakiem wiedzy, ale było to podejściem ekonomicznym dla wykonawcy.
Nie jedna firma wygrywa przetarg, a pózniej nie które elementy eliminuje żeby zostało jak najwięcej pieniędzy dla siebie. Klient jest zadowolony. Wszysto funkcjonuje prawidłowo dopuki nie ma zakłóceń w pracy danego odbiornika.

No nareszczie … trzeba umieć pytać. Tym bardziej uważam, że
zeniowi pomiar pętli zwarcia jest intelektualnie obcy. Nie wyjmuje się jaj, jak kobieta nie poprosi. Na laborce się dawałło
.. , a życie to nie je bajka! A tak na marginesie instrukcję eksploatacji obiektu jego właściciel, czy pracodawca, podpisał?

Słuchaj rel, ty jakiś niegrzeczny jesteś. Skrzywdził cię ktoś, że się musisz w internecie wyładowywać? Nawet jeśli by Zenek bzdury wpisywał to z ciebie nie jest żaden “alfons i ameba”, żebyś mógł mu tak urągać. Nie masz obowiązku udzielania odpowiedzi na pytania, które są według ciebie niemądre.

Otóż wybitny powieściopisarz i pomiarowiec elektryk nie stosuje norm. Ale producent zabezpieczeń silnikowych musi.
Otóż normy nie precyzują i tak wszystkiego. I właśnie wyzwalacze bezzwłoczne wyłączników nadprądowych zgodnie z normą … nie podlegają skalowaniu (są tylko sprawdzane), są bowiem wytwarzane na określony prąd zadziałania przy odpowiedniej wartości prądu znamionowego i w zależności od typu aparatu. Podstawową kwestią przy sprawdzaniu ochrony realizowanej przez samoczynne wyłączenie zasilania jest określenie wartosci prądu, który spowoduje niezawodne zadziałanie wyzwalaczy bezzwłocznych. Wszystkie przeprowadzone analizy wskazuja na to, że skutecznosć ochrony takich zabezpieczeń przed porazeniem pradem elektrycznym może być tym lepsza , im bardziej starannie dobierze się parametry ich zadziałania i pomierzy. Należy jednak pamiętać, ze raz pozyskana wiedza o charakterystykach
czasowo-pradowych tych aparatów nie jest wystarczająca na czas nieograniczony. Trzeba bowiem na bieżąco śledzić informacje podawane przez producentów wyrobów. Różnica dat może rodzić, że tak samo oznaczony wyrób nie jest tym samym wyrobem! Tyle bez jaj. Powodzenia!

Panie Rel z Pana wypowiedzi wnioskuję, że nic Pan nie robi, dużo polemizje i urąga. Do niczego Pan nie doszedł. Jeżeli już to pracuje Pan (w co bardzo wątpię) w Rejonowym Urzędzie Pracy, gdzie pracownik nie jest sprawdzany w swojej fachowości. Zatrudniam 11 osób, w tym 2 inżynierów. Takich jak Pan zwalniałem po kilka dniach.
Nikomu Pan nie ufa, najwięcej wie, dużo robi i nic, wytyka Pan wady, które sam je ma, ocenia Pan kogoś wegług siebie.
A tak poza marginesem; Mówi Pan, że ten sam wyrób nie jest tym samym wyrobem- a może Rel nie jest Relem.
Pa-pa.

Witam.
Na pytanie …Czy zabezpieczając dany obwód instalacji elektrycznej wyłącznikiem silnikowym jest zachowana ochrona przeciwporażeniowa? …można odpowiedzieć że tak, jeżeli spełnione są warunki szybkiego wyłączenia czyli pętla zwarcia zapewnia przepływ prądu zadziałania wyzwalaczy elektromagnetycznych ,prąd ten wynosi do około 14 In wyłącznika. Ale…czy taki wyłącznik napewno wyłączy podczas zwarcia i nie ulegnie uszkodzeniu…
Pytania -mamy sprawdzać prawidłowość projektu, dopasowanie zdolności zwarciowej zastosowanego wyłącznika, czy znamy moc zwarciową ?Czy kwestjonować brak dobezpieczenia podczas pomiarów? Czy sprawdzać do jakiego stopnia zostanie ograniczony prąd zwarciowy przez wstępne zabezpieczenie, w kolegi przypadku prawdopodobnie zastosowany jest wyłącznik mocy z możliwością nastaw ch-styk wyzwalaczy.
Ze względu na ochronę przeciwporażeniową niby jest w porządku ale gdy wyłącznik ulegnie uszkodzeniu podczas zwarcia ze względu na niewystarczającą zdolność zwarciową - nie wyłączy napięcia!!!. Kto wtedy odpowiada?
Podam przykład praktyczny - mniejsze prądy.
Urządzenie zabezpieczone bezpiecznikiem aparatowym o zdolności zwarciowej 300A , pętla zwarcia wymusza prąd powodujący " wyparowanie" drutu topikowego który osadzając się na obudowie … tworzy przewodzącą ścieżkę.
Praktycznie spotkałem sie z dobezpieczeniem wyłączników silnikowych modułami I>> np Moeller CL PKZ.
Na razie tyle.

Witam
Kolego Zenek proszę uważnie przeczytać wypowiedź Kolegi AK. Zgadzam się z nią. Jeśli ma Kolega wyłącznik to z danych producenta danego wyłącznika ma Kolega zakres zadziałania wyzwalacza elektromagnesowego. Przyjmuje się wartość zadziałania wyzwalacza elektromagnesowego jako 1,2Irozruchu silnika. Należałoby "przyjrzeć "się charakterystyce pasmowej danego wyłącznika i odpowiedzieć na pytanie dla jakiej wartości prądu zwarcia zadziała wyłącznik.
Odrębną natomiast sprawą jest wytrzymałość zwarciowa wyłącznika podawana przez producenta wyłącznika.Należy sprawdzić czy wartość prądu zwarciowego w danym miejscu gdzie zainstalowany jest wyłącznik nie przekroczy danej wartości wytrzymałości jeśli przekracza należy zastosować tzw. dobezpieczenie czyli ograniczyć prąd zwarciowy do danej wartości za pomocą bezpiecznika.
Jeśli Kolega przeanalizuje wszystkie własności danego wyłącznika i porówna charakterystyki wyzwalaczy i dokona pomiaru impedancji pętli zwarcia będzie wiedział czy ochrona jest skuteczna. Z opisu Kolegi wnioskuję, że należałoby zastosować dodatkowo dobezpieczenie, ale to jest tylko domysł proszę o więcej informacji dotyczącej rodzajów zabezpieczeń i wartości znamionowych tych zabezpieczeń oraz rodzajów przewodów itd.
Pozdrawiam
Piotr