ochrona p.poraż.

Jaką zastosować ochronę p.poraż w instalacji domowej w przypadku zasilania z agregatu prądotwórczego 220V. Proszę o pomoc w tym temacie.
Z poważaniem
Borys

Nie ma to znaczenie skąd instalacja jest zasilana, parametry zasilania powinny być takie same zarówno zasilania z sieci , agregatu prądotwórczego czy UPS-a, więc ochronę stosujemy taką jak przy zasilaniu z sieci.

Panie Andrzeju ! Jest to dla mnie bardzo ważne więc proszę o możliwie szybką odpowiedz. Mam podłączony agregat do instalacji w domku. Dokumentacji agregatu prądotwórczego nie posiadam. Czy mam jeden z biegunów wyjściowych
220V uziemić. Bo wtej chwili jest bez uziemienia i taki fakt zastałem. Sadzę że trzeba ale chcę upewnić się.
Pozdrawiam Borys

Witam wszystkich kolegów na FORUM.

Ja również potwierdzam wypowiedź kolegi Andrzeja. Świeczki lub latarki nie musimy się obawiać. Jeśli kolega dba o rodzinę to bym tą instalację uziemił.
Inni w rodzinie uziemiają teściową, ale odwrotnie.

Pozdrawiam Krystyn

Nie za bardzo rozumiem sformułowanie uziemić jeden z biegunów. Obudowę agregatu bezwzględnie tak. Dokładnie nie wiem jak jest skonstruowany agregat, radziłbym w tym względzie zwrócić się do firmy przedstawicielskiej żeby uzyskać dane techniczne. Powinno wychodzić z agregatu 4 kable 3xL i PEN i one np. dochodzą do TE albo na SZR i do TE. W TE następuje rozdział na N i PE i PE uziemiamy. Od TE powinna się rozchodzić instalacja 3 i 5 przewodowa, a tam ochronę p.poraż. stosujemy tak jak wszędzie

A o uziemieniu roboczym prądnicy agregatu to już zupełnie zapomnieliście koledzy elektrycy??

w przypadku doboru sposobu ochrony przeciwporazeniowej należy sprawdzić, czy spełnione sa warunki dla agregatu, przy małych mocach, moze to byc duży problem.

Witam wszystkich na forum.
Mam pytania dotyczące ochrony przeciwporazeniowej w instalacji zasilanej z agregatu.
1.Czy po przełączeniu zasilania obiektu z sieci na agregat zostanie spelniony główny warunek ochrony przez szybkie wyłączenie - odpowiednio mała impedancja pętli zwarcia. Rezystancja i reaktancja prądnicy np.10kW jest duzo większa niz rezystancja i reaktancja transformarora ?
2. Czy prawidłowo będą funkcjonować wyłączniki różnicowo-prądowe ?

Zwarcie w obwodzie, to stan przejściowy dla generatora. Do obliczeń należy więc przyjmować reaktancje przejściowa lub podprzejściową bo synchroniczna nie daje zadnego obrazu i wtedy te warunki zwarciowe wyglądaja inaczej. Ww. parametry poda producent lub mozna przyjać szacunkowo (literatura fachowa).

Serdecznie dziękuję wszystkim kolegom za udział w rozwiązywaniu mojego
problemu. Jestem przez Waszą pomoc bliżej finału. Pozdrawiam i życzę dużo
sukcesów zawodowych i w życiu osobistym.
Borys