Gdzie mogę znależć aktualne normy PN-IEC?
Proszę sprawdzić w naszym katalogu http://ise.pl/katalog/Prawo np. ALFA WERO - Wydawnictwa Normalizacyjne http://www.alfawero.com/, lub Polski Komitet Normalizacyjny http://www.pkn.pl/.
Tam chcą mi je sprzedać, a ja chcę je sobie normalnie ściągnąć za free bez czekania na przesyłkę.Chyba w tym przypadku nie obowiązują
prawa autorskie?
Krzysiek (wcześniej “anonimowo”)
Niestety nikt nie publikuje norm za darmo w internecie. Wiecej nawet nie ma katalogu. Wszystko nalezy kupic. Tez mnie interesuje sprawa praw autorskich dla takich opracowan.
Z tymi normami to trochę przesadzają, że chcą za nie pieniądze. Z jednej strony zabiega się o to aby poziom techniczny polskich elektryków był przyzwoity, a z drugiej strony nie daje się im łatwego dostępu do takich podstaw jakim są normy. Czy już na takich rzeczach ludzie w Polsce muszą zarabiać. Długo i nieudolnie próbują w Polsce opracować normy elektryczne odpowiadające standardom europejskim, a potem chcą zbić na tym kapustę. Nieładnie.
ise.pl - iSerwer Elektrykow jest zainteresowany bezplatnym udostepnianiem tresci norm na swoich stronach. Niestety w tym momencie nie znamy problemu, wszystkich chetnych zapraszam do wspolpracy. (Musimy jednak wyjasnic kwestie prawna przedsiewziecia)!
Cieszy mnie postawa ise.pl w tej kwestii, chciałbym pomóc lecz niestety nie wiem jak?
Myślę, że jeśli będzie więcej podobnych głosów,to
będziemy mogli poprosić “twórców” norm o ustosunkowanie się do nich.
Posiadam Poradnik Inżyniera Elektryka z 1996r., w którym do obliczeń prądów zwarciowych wykorzystuje się nowo opracowywaną normę, będącą tłumaczeniem normy IEC 909.
Mineło kilka lat i z tego co wiem norma ta jeszcze nie wyszła. Czy mógłbym się dowiedzieć na podstawie czego należy obliczać prądy zwarciowe i dobierać aparaturę? Czy aktualna jest norma PN-74/E-05002?
Jestem studentem V roku wydziału elektrycznego .
W czasie studiów spotykałem się z wieloma problemami dotyczącymi norm , przepisów , a nawet ustaw . Wchodząc w “dorosłe” życie elektryka nadal nie wiem czego się trzymać , a szczegónie że normy te się zmieniają właściwie z dnia na dzień lub przepisy a właściwie ich brak bo tak jest nie powinny obowiązywać ale jako że nie nastąpiła nowelizacja ( mówie o ustawach ) są niejasne i nieaktualne . Pomysł że normy należy kupić jest idiotyczny , bo jak można coś narzucać skoro ludzi nie stać na kupno tego . Jeżeli coś narzucamy to dajmy wolny dostęp do tego . Sam powielałem normy choć niektórzy nie chcą tego robić bo zabrania prawo . Myśle że problemem tym powinien się zająć SEP ( elektrycy) .Ten sam problem maja budowlańcy , mechanicy . itd.
szanowni Panowie,
a może znajdę gdzieś w sieci chociaż KNRy elektronicznie wydane?
Może chociaż to jest “free”?
Marek Rybka
O KNR-ach za darmo można zapomnieć… ![]()
Jeśli chodzi o normy, to swego czasu PKN “w ramach promocji” udostępnił PDF-y ze spisami norm. Nadal mają to na www.pkn.pl/tekst/katalog.htm, choć stoi, że promocja do końca maja…
Szkoda tylko, że się zdezaktualizuje…
Pozdr - Marcin
W jakiej normie można znaleźć wymagane rezystancje uziemień dla instalacji elektrycznych dedykowanych sieci komputerowej?
Popieram głosy szanownych kolegów z branży. Uważam, że dostęp do norm powinien być powszychny i bezpłatny ( w Internecie). Jeżeli komuś potrzebna jest wersja “papierowa” to może ją sobie kupić (cena wiąże się z kosztami wydruku i.t.p.
Odnośnie pytania Rafała K.:
-pewne wymagania odnośnie uziemień (ale nie wartości) można znaleźć w PN-IEC 60364-7-707 “Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. Wymagania dotyczącemspecjalnych instalacji lub lokalizacji. Wymagania dotyczące uziemień instalacji przetwarzania danych”
Bezpłatny dostęp do Polskich Norm na stronach Internetu - myślę, że to jest dobry pomysł.
Szanowni koledzy z branży, macie i moje poparcie!
Czy istnieją polskie normy dotyczące budowy instalacji elektrycznych z wykorzystaniem paneli słonecznych (taką właśnie projektuję), jeżeli tak to gdzie je można znaleźć.
Jakie są czasokresy pomiarów ochrony przeciwporażeniowej i odgromowej
lub gdzie mozna znależć takie przepisy(najlepiej
w sieci)
Czasokresy" badania wymienionych parametrów są różne, i różnie uregulowane.
Okresy, w których należy badać ochronę odgromową są określone w normach PN-**/E-05003/01-04 “Ochrona odgromowa obiektów budowlanych.” Tu sprawa jest jednoznaczna.
Jeżeli chodzi o badanie skuteczności ochrony przeciwporażeniowej, nie jest już tak dobrze.
Do zmiany prawa energetycznego, regulowały to Przepisy Eksploatacji Urządzeń Elektroenergetycznych, a w szczególności załącznik do Zarządzenia MGiE w sprawie szczegółowych zasad eksploatacji sieci elektroenergetycznych - w zakresie badań ochrony przeciwporażeniowej w sieciach (czytaj - części dystrybucyjnej i rozdzielczej), oraz zarządzenia szczegółowe, dotyczące konkretnych odbiorników (np. urządzeń napędowych, oświetleniowych itd.) odnośnie ochrony samych odbiorników.
Do chwili obecnej, mimo że Zarządzenia te formalnie już nie obowiązują, z braku obowiązujących uregulowań powszechnie stosuje się ich wymagania.
Należy się spodziewać, iż sytuacja ulegnie zmianie w najbliższym czasie, gdyż “Rozporządzenie Ministra Gospodarki z 25.09.2000 w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci elektroenergetycznej…” (Dz.U. nr 85)nakłada obowiązek opracowania instrukcji eksploatacji sieci na operatora, oraz - na podmioty zasilane - instrukcji eksploatacji przyłączonych urządzeń zgodnyw z instrukcją opracowaną przez operatora. Należy się spodziewać, iż w tych instrukcjach powinny znaleźć się rónież zapisy odnośnie ochrony przeciwporażeniowej.
Wydaje mi sie, ze te czasokresy reguluje Prawo Budowlane. Instalacje elektryczne - jako wyposazenie techniczne obiektow budowlanych - podlegaja wymaganiom narzuconym wlasnie w w/w ustawie.