Norma nieobowiązkowa

Witam

Spotkałem się na CD-romie z normami (ASLAN) z pojęciem “norma nieobowiązkowa”,
np.tak jest z normą PN-84/E-02033 “Oświetlenie wnętrz światłem elektrycznym”.
Co to znaczy? Jakie konsekwencje prawne ma to określenie?

Pozdrowienia
ZG

Normy europejskie, które musimy przyjąć jeszcze przed integracją z Unią będą funkcjonować jako wyłącznie dobrowolne normy krajowe. Ministrowie nie będą mogli już ich narzucać ani producentom, ani importerom. Przewiduje to nowa ustawa o normalizacji z 12.09.2002. Nowa ustawa w pełni harmonizuje nasze przepisy w tej dziedzinie z prawem Unii. Jest to jeden z warunków naszego w niej członkostwa. Normy nie są przepisami, tylko dokumentami technicznymi, które powszechnie i dobrowolnie mogą stosować producenci, eksporterzy, importerzy, administracja państwowa, samorząd terytorialny. Są opracowywane oraz przyjmowane na zasadzie konsensu, czyli porozumienia między przedstawicielami danej branży. Od 1.01.94 r. normy są u nas w zasadzie dobrowolne, jednak poszczególni ministrowie mogli narzucać niektóre (w drodze rozporządzenia) do obowiązkowego stosowania. W krajach Unii nie ma takiej praktyki, tam wszystkie normy są dobrowolne. Producenci (importerzy, eksporterzy) stosują je sami, ponieważ w ten sposób możliwy jest swobodny przepływ towarów na rynki różnych krajów. Nowa ustawa nie daje już ministrom takiego prawa. Jeden z jej zapisów brzmi “Stosowanie Polskich Norm jest dobrowolne”. Jeżeli w kwestii normalizacji mamy być zgodni z prawem Unii, wszystkie normy muszą być dobrowolne. Tak będą funkcjonować także wszystkie przyjęte przez nas normy europejskie, które staną się krajowymi. Więcej pod adresem //ks.sejm.gov.pl:8010/search97cgi/vtopic
Z poważaniem.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12 września 2002r. (Dz. Ust. nr 156, poz. 1304) z dniem 16 grudnia 2002r. traci moc Rozporządzenie Ministra Rozwoju Regionalnego i Budownictwa z dnia 3 kwietnia w sprawie obowiązku stosowania niektórych Polskich Norm dla budownictwa (Dz. Ust. 38, poz. 456 i nr 101, poz. 1104 z 2001r.)

Dziękuje za wyczerpującą odpowieć

dot: treści pana pjnuka.
Rozporządzenie MI ( dz.U. 156) rzeczywiście mówi o terminie utraty mocy poprzedniego rozporządzenia podając 16-12-2002 ale samo wprowadza obowiązek stosowania norm w 14 dni po 25-09-2002 czyli w okresie październik - grudzień obowiązują dwa rozporządzenia nie dokońca spójne.

Natomiast nigdzie nie znalazłem ustawy z 12-09-2002 o której pisze pan Teka.

Proszę wejść na stronę http://ks.sejm.gov.pl:8010/forms/proc.htm, a następnie w wyszukiwarce wpisać “normalizacja”. W poprzedniej informacji podałem stronę wynikową i dlatego była ona nieosiągalna.

A czy ja napisałem, że nic nie obowiązuje w okresie październik-grudzień?
Co do niespójności, to takiej nie ma, Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 września 2002r. jest rozporządzeniem zmieniającym Rozporządzenie Ministra Rozwoju Regionalnego i Budownictwa z dnia 3 kwietnia w sprawie obowiązku stosowania niektórych Polskich Norm dla budownictwa.