Witam. Proszę kolegów o opinię takiego rozwiązania. Jest nowy dom i są kominy do podłączenia pieca, kominy wentylacyjne itd. Jest też osobny komin z kanałem wentylacyjnym do podłączenia kominka. Właściciel owego domu nie ma najmniejszego zamiaru stawiać kominka i korzystać z tego komina. Pytanie jest takie czy można wykorzystać taki kanał wentylacyjny do przeprowadzenia przewodów antenowych i internetowych. Właściciel chce to zrobić na legalu. Komina nie ma zamiaru używać, ale dom jest przed odbiorem (poprostu taki kupił). Czy jest taka opcja,że kominiarz zatwierdzi inne kominy, a tego nie (czego nawet chce właściciel) ? Czy kominiarz poprostu nie pozwoli użytkować pozostałych kominów też ?
Witam.
Najlepiej zapytać komianiarza.
Zresztą właściciel nie ma zamiaru używać komina dziś, ale za 5 lat … ?
Co wtedy ?
Generalnie kominy nie służą jako gotowe trasy przewodów. Jakichkolwiek.
Sęk w tym, że ani projektant, ani kierownik budowy nie przewidzieli, że ktoś sobie bedzie chciał antenę zamontować (sat lub internetową). Szkoda gadać wogóle cały dom jest z betonu i o niczym nie pomyśleli, a cała instalacja musi być w każdym domu taka sama. Czy można nieczynny komin wyłączyć z eksploatacji i wykorzystac go na inne cele ? Oczywiście nie kominiarz to nawet da na piśmie o zakazie użytkowania. Byle tylko odebrał inne kominy.
Witam.
Nie rozumiem. Są wiertarki, młotowiertarki, są korytka, są różne materiały w sklepach do poprowadzenia instalacji.
Ale że projektantów nie ma, to pierwsze słyszę, chociaż … (niedomówienie, bo zaraz mnie powieszą
)
o niczym nie pomyśleli> , a cała instalacja musi być w każdym domu taka sama.
(Patrz wyżej, zabierz kasę) Czyli każdy komin w każdym domu jako kanał przewodowy ?
witam Kolegów ![]()
Na początek ![]()
W domu mojego kolegi szpece od ISWN wpadli i wykonali instalację. Po dwóch latach kolega zaprosił wykonawcę od kominków i wykonali piękne dzieło w postaci przytulnego kominka wpinając przewód dymowy do “wolnego” otworu. Na drugi dzień sąsiedzi usłyszeli alarm!! W taki oto sposób skończyła się żywotność instalacji ISWN.
Tak się kończy myślenie na skróty i bezkrytyczne podejście do instalacji w swoim fachu.
Oczywiście, że wszytko jest (motowiertarki, korytka, kanały kablowe). Zrobię dziurę w dachu przeciągnę przewody, zakleję i już. Właściciel straci gwarancję na poszycie dachu i prawdopodobnie na jesieni będzie miał przecieki
. Takie pytanko na koniec praktyczne - bo może tylko mi takie historie się przydarzają . Położyłem instalację w domku 6 miesięcy temu. Ostatnio byłem na wykończeniach a tu zastaję : rury alu/pex wplecione w moje przewody, centralny odkurzacz wpleciony w moje przewody, kanalizacja pod przewodami itd..itd.. Potem to zaleją betonem i tak nikt nie zobaczy. Zawsze na kursach w bijają do głowy o unikaniu innych instalacji, ale dlaczego to tylko elektryk unika innych instalacji.
Bo jest odrobinę mądrzejszy od mieszacza kleju?? ![]()
A tyle było tłumaczenia, wyjaśniania że podłoga nie jest dla elektryka.
Wyznawcy łatwizny pod pozorem profi powołują się nawet na rzekomo odpowiednie przepisy by głupotę zaszczepić na jak największym polu.
Ale takiej szczerości to się nie spodziewałem
…rury alu/pex wplecione w moje przewody, centralny odkurzacz wpleciony w moje przewody, kanalizacja pod przewodami itd..itd..
I co jest Wasza nowatorska metoda warta?
Wstydu Panowie nie macie i się tym chwalicie.
Kolego kkas12 dla ułatwienia dodam że przewody są w ścianie i to w strefie dolnej 15-45 cm nad podłogą. Rury alu/pex i te od odkurzacza też są w ścianie.
Witam.
Oczywiście wszyscy się uparli na strefę dolną.
Że hydralicy - całkiem zrozumiałe, bo nie wyobrażam sobie zaworów, kaloryferów, umywalek etc. pod sufitem.
Że spece od odkurzacza - jak wyżej, to znaczy jak najniżej, no bo ciężko z drabiny rurę wsadzać do wylotu.
Oczywiście zabrakło koordynacji instalacji, bo przecież każdy sobie.
Wyszły plecionki.
stawiam flachę, że 20 % nowych domów nie ma instalacji antenowej, znam wiele takich przypadków że komin wentylacyjny to nic innego jak kanał na TV. Wystarczy popatrzyć tam gdzie na kominie antena na 90% ma takie rozwiązanie. A co do rur itd. niektórzy nie widzieli rur w ścianach i może dlatego cie obrażają, ja staram się zawsze wchodzić po hydraulikach pamiętaj, że nam jest łatwiej ustalić trasę przewodów a i odpowiedzialność troszkę mamy większą.
Tylko ta “łatwość w ustalaniu tras przewodów” najczęściej polega na wykorzystywaniu kanałów wentylacyjnych, podłóg i wszystkiego co umożliwi jakiekolwiek “skróty”.
A naczelną zasadą jest brak jakichkolwiek zasad w kwestii prowadzenia przewodów.