nie trzeba płacić na izby

Koledzy!
Wchodzi nowe prawo budowlane, które wprowadza zasadę zgłaszania robót polegających na wykonaniu przyłączy (wcześniej trzeba było mieć pozwolenie na budowę) i to jest bardzo dobrze. Tylko mam pytanie. Po co nam teraz uprawnienia po co płacić składki na izby. Przecież roboty na zgłoszenie nie wymagają kierownika budowy. A może się mylę.
Jeśli jestem w błedzie to prosze zacytować jakiś artykuł z prawa, która nakłada ustanowienie kierownika budowy do robót wykonywanych na zgłoszenie.
Czy ktoś ostudzi mój entuzjazm?
pozdrawiam

zasada zgłoszenia robót polegających na wykonaniu przyłączy energetycznych np. polega na tym, że występuje się do Starostwa lub Urzędu Miasta nie o pozwolenie, lecz ze zgłoszeniem robót.
ale do tego potrzeba - dokumentację projektową, zgody stron, uzgodnienia ZUDP.
czyli nowe po staremu.
termin, po którym można prace prowadzić - dwa miesiące.
teraz było 14 dni po uprawomocnieniu pozwolenia na budowę, którą maxymalnie po miesiącu urząd musiał dać.
czyli - dłużej się czeka.
Marcinie, zbieraj kasę na Izbę…

Panie Taceuszu nie ma pan racji!!!
Prosze dokładnie zapoznać się z prawem budowlanym.
Art.30pkt.2
W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. (..) w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice i rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami.
Po 30 (a nie po 60) dniach od zgłoszenia moge zacząć prace (art.30pkt.5).
Zadnych zgód stron nie trzeba, projekt musimy mieć aby go uzgodnić w rejonie (ale tam nikt nie wymaga aby robiła go osoba z uprawnieniami a na pewno nikt nie będzie pytał o składki na izbe). A do urzędu nie potrzebujemy przedstawiać projektu.
A zupełnie niepotrzebne stają się uprawanienia budowlane do kierowania robotami (a przynajmniej składki do izby).
Mówi pan że do tej pory urząd musiał wydać prawomocne pozwolenie na budowe. Ja mam inne doświadczenia sprawy ciągną się po pół roku albo i dłużej.
Z poważaniem

Pozwolę się wtrącić. Nie jestem jeszcze co prawda projektantem, dopiero piszę dzienniczek, ale wykonuję pracę projektanta od paru lat. Jak do tej pory rzeczywiście zgłoszenie remontu to nie decyzja o pozwoleniu na budowę, ale… w zgłoszeniu należy rzeczywiście określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do tego wszystkiego zawsze musiałam dołączyć zgody właścicieli nieruchomości na których będzie wykonywany remont. Zawsze też w Urzędach żądano uprawnień projektanta, jego podpisu i pieczątki z numerem uprawnień.
Jeśli chodzi o ZE też zawsze wymagano aby projekt był potwierdzony i sprawdzony przez osobę z uprwnieniami. Zgodzę się, że projekt na zgłoszenie jest wykonywany szybciej (brak np. Dec. o WZiZT) ale część wykonawcza dla Inwestora zawsze jest taka sama. To jeżeli chodzi o sam projekt. Jeżeli chodzi o wykonanie robót podlegających zgłoszeniu to wydaje mi się (ale tego jeszcze nie jestem pewna), że te roboty również wymagają kierownika robót, a kierownik robót musi posiadać uprawnienia budowlane. I obojętne czy jest to remont kilometrowej linii SN czy wykonanie nowego przyłacza.

Pani Małgorzato! Dziękuje za opinie.
To że żąda się uprawnień w urzędach nie oznacza że to jest zgodne z obowiązującym prawem. Bo jeżeli przy zgłoszeniu nie ma obowiązku złożenia projektu to nie ma. A jak nie ma projektu nie potrzeba uprawnień. Co do kierownika budowy to uważam że z punktu widzenia prawa budowlanego nie jest on wymagany (nie trzeba składać oświadczenia o przejęciu obowiązku kierownika, nie ma dziennika budowy itp.). Inną sprawą jest inwestor on może żądać nawet prawa jazdy na wahadłowce kosmiczne.
To co napisałem jest moją teorią może ktoś ma inną popartą jakimś artykułem.
Pozdrawiam

odpowiedź p.Marcinowi
Panie Marcinie, art.29 ust.1 mówi: Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
pkt.20 przyłączy do budynków…

dalej art.30 pkt.3: W zgłoszeniu budowy, o której mowa w art.29 ust 1 pkt 19 i 20, należy ponadto przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, (…) wraz z opisem technicznym instalacji wykonanym przez projektanta posiadającego wymagane uprawnienia budowlane.

Z terminami, przepraszam, pomyliłem się, powinno być:
stare prawo - miesiąc na pozwolenie i 14 dni na uprawomocnienie,
nowe prawo - miesiąc na uprawomocnienie.

z poważaniem Tadeusz

Panie Tadeuszu.
art.30 pkt.3: W zgłoszeniu budowy, o której mowa w art.29 ust 1 pkt 19 i 20, należy ponadto przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, (…) wraz z opisem technicznym instalacji wykonanym przez projektanta posiadającego wymagane uprawnienia budowlane.
Ja to rozumie tak.
ma to być projekt zagospodarowania terenu wykonany przez projektanta z uprawnieniami budowlanymi w specjalności architektonicznej. Muszą się tam znależć opisy instalcji.
Ale zostawmy projekty.
Co z uprawnieniami wykonawczymi czy są potrzebne?
Pozdrawiam