Nie taki straszny Minister MG.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Jak poinformował nas Kolega Teodor, dnia 21 maja br. opublikowano Rozporządzenie MG… z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci.

Tekst na:
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0828.htm

Preludium projektu tego rozporządzenia, odnośnie egzaminów
i terminów było bardzo mocne.
Ale ostateczny tekst nie jest taki straszny.

Zapraszam Kolegów do rozwinięcia tego tematu.

Pozdrawiam Krystyn

Witam serdecznie wszystkich kolegów na stronie Forum

Faktycznie nie taki straszny Pan Minister jak stwierdził Pan Krystyn.
przed chwilą przeczytałem treść Rozporządzenia , wzwiązku z tym nurtują mnie pewne pytania/
1.czy świadectwa wydawane przez komisje kwalifikacyjne będą wydawane bez ograniczania terminu ważności?
2.Czy świadectwa wydane na mocy DZ.U. NR.59 poz 377 zachowają moc z terminem wydanym jak na świadectwie?
3.Czy ktoś z klegów zorientowany jest odnośnie zmiany ustawy Prawo energetyczne - mam na myśli art 54
to tak na świeżo …
Proszę o knyyunuację wątku

z poważaniem Mirek

Pan Minister jest straszny!!! o czym świadczą pytania Pana Mirka.
Nie ma terminu wążności uprawnień czyli… dożywotnio?.
Do wniosku należy dołączyć posiadane uprawnienia…czyli będziemy musieli zdawać egzamin ,nie będzie jak z uprawnieniami budowlanymi -Ci co mieli zachowują.
Jest w tym plus -branie pod uwagę przebytych wcześniej egzaminów.
Drugi plus Rozporządzenia to obniżenie stawki za egzamin .
To na gorąco.
Pozdrawiam.

Stanowisko Ministra - moim zdaniem - jest stołkiem politycznym
i pewnie ten Pan nie wie nawet jaki kwit podpisał.
Warto by ustalić nazwiska Panów lobbystów z otoczenia Pana
Ministra i ich przepytać o co im chodzi, skoro zarządzenie
nie jest czytelne

Opłata nie uległa zmianie jest i będzie 10% minimalnego wynagrodzenia czyli 80zł

Natomiast nie znalazłem żadnej wzmianki o możliwości pozbawienia uprawnień, co obecnie przysługuje pracodawcy, Inspekcji Pracy, Prezesowi URE i innym organom.

Ciekawe jak będzie interpretowny zapis

Wcześnej opłata to 15% minimalnego wynagrodzenia.
Ale Zus dla przykładu , jakimś cudem wylicza najniższą składkę na ubezpieczenie zdrowotne na 142 zł ,miesiąc wcześniej na 106 zł.
Co będzie za 3 miesiące?.

Rozporządzenie MG z 20-01-2000 (DZ.U. 15/2000; poz. 187) zmieniło rozporządzenie o kwalifikacjiach osób … a w tym rónież opłatę z 15 na 10% .
Natomiast w ZUS zmieniono podstawę z minimalnej płacy na chyba średnią.

Obyś żył w ciekawych czasach.

W zeszłym roku wydano 241 Dziennikó Ustaw w których było 2098 pozycji; 61 Monitorów Polskich w których jest 882 pozycje. W tym roku Dz.U nr 93;poz. 866 KTO JEST W STANIE TO PRZECZYTAĆ I ZASTOSOWAĆ ???

Bo jeśli nikt to Polska jest krajem bezprawia bo nikt nie zna prawa.

Dziękuję za sprostowanie.
Z ZUS chodziło mi o SYSTEM , dzisiaj składka naliczana jest od minimalnej , jutro do sredniej, pojutrze od najwyższej.
Właśnie KTO JEST W STANIE TO PRZECZYTAĆ I ZASTOSOWAĆ ??? gdy do tego dochodzą różne sposoby interpretacji i brak konsekwencji w karaniu za nie przestrzeganie prawa.

Panowie, wiadomo ,że ludzie którzy wydają poprawkę do poprawki ma określone cele, i wszyscy chyba wiedzą jakie.
Jeden wykonuje przyłącza, drugi je odbiera, a trzeci wydaje poprawki.
Pozdrawiam.