Zatwierdzona przez prezesa SEP 25.06.2003 roku NORMA SEP “Instalacje elektryczne w budynkach mieszkalnych” podaje m. inn. :
Punkt 4.1 Ustalenia ogólne i zakres zastosowania
Punkt 4.2 Obwody odbiorcze
Punkt 4.3 Łączenie wypustów przyłączeniowych.
I w komentarzu do w/w punktów czytamy :
Punkt 3.5 Rodzaj i zakres niezbędnego wyposażenia instalacji odbiorczych.
Obwody, gniazda wtyczkowe i wypusty oświetleniowe : Obwody oświetlenia i gniazd wtyczkowych ogólnego przeznaczenia należy
wykonać przewodami miedzianymi o przekroju 1,5 mm2 i zabezpieczyć wyłącznikami instalacyjnymi o prądzie znamionowym
ciągłym 16 A i charakterystyce czasowo-prądowej typu B
Jak się to ma do niedawnej, zażartej dyskusji, która 18 marca 2009, o godz. 17:08 wylądowała w koszu ?
Co na to elektrycy, którzy dostają do ręki tę “Normę” ?
chyba to na 01.04 cytat z normy albo też babol jakich mało… Możliwości są dwie, jedna to że ktoś kto to napisał z elektrotechniki miał albo naciągane 3 za piekne oczy, albo druga że nie ma żadnego pojęca nawet co to takiego elektrotechnika nie wspominajac o prawie Ohma, co jest bardzo prawdopodobne…
A prezes jak to prezes podpisał to co mu sekretarka podała, znane mi są z autopsji takie przypadki jeszcze z czasów LWP gdzie dowódca jednostki podpisał wyrok śmierci wydane na siebie samego, łącznie z powołaniem plutonu egzekucyjnego. Gość podpisywał wszystko jak leciało nie zwracając na to za bardzo uwagi co podpisuje. Może i tu tak też było/jest, a jeżeli tak jest to świadczy to o tym iż do pisania norm zatrudniani są jacyś zduni, albo absolwnci filologii…
ujmę to tak, skoro normy nie są obowązkowe to zadam Ci kolego pytanie, na co powołuje się prokurator w przypadku sporów??? Na dodatek SEP staje w dość ciekawym świetle skoro wydaje dokument, i na dodatek ma to byc Norma to wybacz ale takie coś jest niedopuszczalne. W poscie powyżej zastanawiam się nad kwalifkacjami tak całego kolegium SEP jak i pszących i zatwierdzających takie buble.
I następne pytanie, dlaczego to na każdym to projekcie powołujemy sie na normy??? dlaczego projekt ma być zgodny z zapisami norm??? i nie chodzi tu o nasza działkę jaką są instalacje elektryczne,ale całe budownictwo!!!
dlaczego to inspektor powołuje się na normy skoro jak piszesz są to dokumenty których istnienie można pominąć?
Witam
Była na ten temat już dyskusja kilka lat temu .
Prof. zw. dr hab. inż. Henryk Markiewicz
Obwody oświetlenia i gniazd wtyczkowych ogólnego przeznaczenia należy wykonywać
przewodami miedzianymi o przekroju 1,5 mm2 i zabezpieczyć wyłącznikami instalacyjnymi
o prądzie znamionowym ciągłym 16 A i charakterystyce czasowo-prądowej typu B (rys. 4).
Drogi Kolego,na tym forum profesor Markiewicz sie nie liczy niestety. Tu króluje doktor Musiał, i wszyscy popierają jedynie słuszną ideologie. Kto choc troche od niej odstaje,jest juz wrogiem publicznym numer 1. Własnie tak jak ja.
Teoria prof. Markiewicza,pomimo tego ze jest słuszna została zmieszana z błotem kilkanascie dni temu,az wylądowała w koszu. Nastepnie Ci którzy to krytykowali najbardziej zawziecie,zauwazyc raczyli,ze stosowanie przewodu 1,5 mm,oraz zabezpieczenia 16A o charakterystyce “B” dopuszcza tez Norma SEP,i juz są za. Chorągiewki…
Elektryku z piecioma papierami i o zmiennych zainteresowaniach.
Twoje tendencje do wyciągania pochopnych wniosków są nie tylko śmieszne, ale wręcz głupie.
Nie kreuj więc siebie na męczennika, bowiem głupota od początku świata była wytykana palcami a wręcz tępiona bezlitosnie.
I nie mam tu wcale na myśli Pana profesora.
A stawianie siebie w jednym szeregu z profesorem jest żałosną próbą samodowartościowania.
Wszystkie Twoje posty,w których próbujesz mi wrecz ublizac,pokazują tylko Twój buraczany charakter,i nic wiecej panie fachowcu z Oborników. Wiekszosc Twoich wypisów traktuje jak kabaret,i czekam z niecierpliwoscią na nowe.
Jako człowiek wykształcony,i w świecie obyty,powinienes wiedziec ze nazwy miejscowosci nie podlegaja regułom pisowni,poniewaz wbrew pozorom mogą miec pochodzenie inne niz nazwa wskazuje. Ale dla Ciebie nawet to jest przyczyna by sie czepiac panie Obornik
Dawno dawno temu, w czasach PBUE było nieco inaczej, fakt.
Ale odkąd zaczęły obowiązywać nowe normy wypada się do nich stosować, nawet profesorowi wypada.
Natomiast nie wypada przepisywać do normy treści swoich własnych publikacji nie sprawdzając czy się to trzyma tzw. “kupy”.
Normalnie Wam (ZBYNIO i kkas12) coś przywaliło. Chłopy opanujcie się. To nie na tym ma to forum polegać! ONO MA NAM POMAGAĆ i UCZYĆ! Szkoda słów.
Tego problemu który autor wątku poruszył nie czuję.
Z wszystkich mądrych książek wiem, że przewód o przekroju 1,5mm2 ma obciążalność długotrwałą od np. 10 do 25 amerów (wszystko zależy od warunków). Z tego wynika, że w niektórych wypadach mogę go zabezpieczyć zabezpieczeniem 10 a indziej 16 A (a czasami nawet 6 jeśli warunki niesprzyjające i używam bez. topikowych).
Więc o co ten szum. To że ktoś se tam napisał to napisał. Jak zrobię coś wg tych norm i będzie to źle wykonane to prokurator mi powiem.. Panie ale przecież Pan ma wyuczone zasady techniczne, wyższe elektryczne wykształcenie i swój mózg!
Tak więc przewód 1,5mm2 zabezpieczony zab. 16 A B ależ owszem, może być.
Tu nie ma znaczenia Pan Markiewicz czy Pan Musiał. Tak przy okazji to poczytajcie co oni myślą o takich forach i takich jak my.
Witam
Kolego mar-cik,czemu twierdzisz,ze zabezpieczenie przewodu 1,5mm2 wyłącznikiem 16A o charakterystyce “B” nie trzyma sie kupy? Prawdą jest,ze zalecane jest 2,5mm2,ale 1,5 jest dopuszczalne ze względu na obciążalnosc,nie nalezy tylko przesadzic z długoscią obwodu,zeby nie przekroczyc dopuszczalnego spadku napięcia.
Pozdrawiam
Przeczytaj uważnie ten zapis normy i zwróć szczególną uwagę na słowa “oświetlenia i gniazd wtyczkowych” oraz święte słowo “należy”. Słowo “należy” w języku norm i przepisów nie oznacza że możesz tylko że musisz.
Kolego Zbyniu, napisałeś
Otóż norma SEP dopuszcza bo Prof. Markiewicz jest jej autorem.
Kupy zaś nie trzyma się to że Pan Profesor (którego skądinąd za tzw. całokształt poważam) przepisał bez zastanowienia takie “cuś” z jednej ze swoich publikacji (Sylwester podał z której) z czasów sprzed normy PN-IEC 60364-5-523, która nieco zmieniła wcześniej stosowane obciążalności przewodów.
Żeby było śmieszniej w tamtej publikacji już była niekonsekwencją bo kilka stron dalej Profesor cytował fragment normy VDE, gdzie dla większości sposobów ułożenia przewodów 16A jest maksymalnym amperażem zabezpieczenia (co zresztą sprytnie zapisał w nagłówku tabelki).
A żeby było już całkiem śmiesznie to zdanie przeniesione do normy odnosiło się w tejże publikacji do instalacji oświetleniowo-gniazdkowych (wspólnych na jednym obwodzie!!!).
No a teraz pomyśl czy to się “trzyma kupy”.
Ale ja dalej śmiem twierdzić, że jeśli coś jest złe i mimo tego, że norma mówi, że mam to zło stosować to ja tego robić nie będę!
I tak jak wcześniej pisałem jeśli coś jest złe to żadna norma mnie przed prokuratorem nie obroni! (bo mam posiadać taką wiedzę, żeby wychwycić to zło i go nie stosować).
I dalej: w pewnych okolicznościach to co zostało napisane w tej prenormie jest prawdziwe (a w pewnych nie; bo ten kto zastosuje zab. 16 A B dla przewodu 1,5mm2 o Idd np. 8A zrobi to źle).
Jezeli jest tak jak piszesz Kolego mar-cik,to rzeczywiscie sie kupy nie trzyma.
Ja podobnie jak Kolega Łukasz nie idealizuję ani profesora,ani doktora,i staram sie kierowac własnym rozumem,będąc otwartym na porady ludzi bardziej doswiadczonych ode mnie,niekoniecznie doktorów,ale udzielane w przyjacielskiej atmosferze,a nie w formie docinek,uszczypliwosci itp. przez ludzi pragnących za wszelką cenę narzucic swoje zdanie innym. Jestem po prostu grzeczny dla grzecznych.
Pozdrawiam wszystkich.
I rozum ten nakazuje stosowanie 1,5 mm2 w obwodach gniazd wtyczkowych ?
Wspomniana Norma SEP dotyczy budynków mieszkalnych, gdzie w starych przepisach było dopuszczalne w pewnych warunkach łączenie obwodów oświetlenia i gniazd wtyczkowych.
Ale jest to już relikt przeszłości.
Dziś Warunki techniczne nakazują stosowanie wydzielonych obwodów oświetlenia i gniazd wtyczkowych. I zapisy normy nie są aktualne.
Więc zabezpieczenie 16A na przekrój 1,5 mm2 obwodu zasilającego do 10 gniazd wtyczkowych jest poważnym błędem w sztuce.
Ale co tam, niech Zbynio i cała reszta odstawia partyzantkę - będzie więcej do poprawiania dla fachowców, chleba dla nich nie zabraknie.
W tej delikatnej sprawie nie powinniśmy się wogóle skupiać na zabezpieczeniach przewodów bo ten temat jest doskonale opisany i każdemu znany. Do doboru zabezpieczeń ta norma nie jest wogóle potrzebna a więc jak mówię pomińmy to.
Zaś co do przekrojów przewodów stosowanych w instalacjach to już można się czepiać. Bo ta kwestia nie jest jednoznacznie opisana i można by było sondzić, że taka publikacja sprawę trochęwyjaśni. A tu niestety trochę inne stanowisko od utartej dziś linii, że w obwodach gniazd należy stosować przewody 2,5 mm2 Oczywiście norma ta nie zabrania stosowania takich przewodów ale też nie nakazuje tego.
Dla mnie osobiście ta niformacja była chyba tak nie istotna, że nigdy jakośjej nie zauważałem. Dopiero teraz jak sprawa się sypła to jakoś natrafiłem na to zdanie.
Poważny fachowiec, który robi po sobie pomiary wie jak wygląda pętla zwarcia na pierwszym i ostatnim gnieździe przy 1,5. Jaki spadek napięcia i jaka moc pozostanie w ścianie.