Dzień dobry wszystkim na forum. Mam na imię Adam. Mam nadzieję na wsparcie od Was. Miło mi będzie jak otrzymam jakąkolwiek poradę.
Jak w temacie… Chcę zmodernizować instalacje w małym mieszkaniu w bloku. Konstrukcyjnie to coś na wzór wielkiej płyty. Są ściany nośne, żerańskie w stropach, działowe z białej cegły, że strach osadzać puszkę (chyba, że na spółkę z sąsiadem). Jak wielu, nie chcę remontu i rycia wszędzie i w tym wypadku to uzasadnione. Walka o sytuację prawną gruntu to abstrakcja, dlatego trzeba iść na kompromisy. Cel? Wymiana alu na TN C S jak należy z kilkoma RCD. Samo podłączenie i uruchomienie chcę pozostawić elektrykowi, nie jestem nim i nie ma co cwaniakować. Gdzie tutaj Wasz wkład? Otóż, chcę poprowadzić instalację natynkowe i pytanie brzmi, czy są sprawdzone metody, prawnie akceptował w i estetyczne, które już realizowaliście? Mój plan? 2 pokoje, kuchnią lazienka. Od skrzynki puszczam kabel k1 na pokój w nieużywanym narożniku w korytku. Ładuję on w listwie arbiton. Z listwy idzie 4, 5 gniazdek albo od razu nad nią, albo bezpieczniej, w korytku sztukateryjnym na wysokość +/- 30cm. Kabel k2 idzie w korytku przy suficie przedpokojem do 2 pokoju, tam podobnie jak k1, leci z góry dom listwy i powtórz. Kuchnia - góra leca kable K3 i K4 w korytku, nad szafką się rozdIelaja na K3 na lodówkę i jakieś pierdoly nablatowe, np toster czy blender, oraz na K3 na kuchnię i pochłaniacz. Może puszczę K4 jako 5x2,5, ale wątpię, że spółdzielnia zmodernizuje instalacje wlz. Całość podobnie jak w pokojach, korytem na dół, zaszafki itp. kabel zawsze do gniazdka z dołu, nawet jak idzie bezpośrednio z góry. Łazienka. Podobnie. K4 i K6 korytem przy suficie, potem przez ścianę, korytem w gniazdka dla pralki i reszty. Wszystkie gniazda daje w jednym miejscu jako natynkowe , takie np. na 6 wejść. Jedno tylko na pralkę. Wygląd tego, cóż, może macie jakieś sprawdzone metody, jak nie, opierdziele to sztukateria i będzie
. Teraz odwieczny problem. Światło. Mam tak namajstrowane, że szkoda gadać. Zostać przy alu - jest opcja. Jak wyeliminuje 2 źródła pochodzenia na patencie to zostanie standard 2 zylowy. Przejście na TN-C-S. Mam z klatki do puszki doprowadzony przez fachowca z uprawnieniami kabel 5x chyba 4mm, więc go wymieniam na 5x6 lub więcej. Potem w spółdzielni chcę prosić o wskazanie uziomu. Jak nie mają (pewnie nawet nie wiedzą), to rozdzielam Pen na pe i z niego na n, L leci do 2 listew, jedna pokoje i światło z rcd, druga na kuchnią i łazienką z 2x RCD. Jak zostawię alu na świetle to nie wiem, ale chyba ja muszę puścić przed RCD na bezpieczniku z L a N dam z N. Ten temat jednak elektrykowi, tylko znajdź teraz… Pomożecie?