Witam wszystkich.
Chciałbym uzyskać odpowiedź na następujące pytanie:
czy obowiązek wykonywania pomiarów w mieszkaniach własnościowych w budynkach wielorodzinnych ( blokach itp.) ciązy na właścicielu budynku i tu mam na myśli np.ADM czy na samym właścicielu mieszkania.Usłyszałem właśnie ostatnio taką opinie ,że na właścicielu mieszkania i chciałbym się upewnić czy aby bzdur się nie nasłuchałem:)).Zaglądałem do prawa budowlanego ale nic znaleźć tam nie moge na ten temat (własnościowe).Za to znalazłem ,że obowiązek pomiarów okresowych nie dotyczy właścicieli domków jednorodzinnych.
Bardzo proszę o info w tej sprawie.
Sorki ale namieszałem z tym prawem budowlanym i domkami jednorodzinnymi
Czyszczenie kominów jest w prawie wyraźnie powiedziane - odpowiada właściciel. Natomiast pozostałe pomiary jest różnie. W prasie codziennie są ogłoszenia o przetargach na pomiary. Ogłoszenia wystawiają spółdzielnie mieszkaniowe i wspólnoty mieszkaniowe.
Każdy obiekt budowlany ( zawyjątkiem domków jednorodzinnych) musi mieć ksążkę budowlaną obiektu i ten kto tą książkę prowadzi powinien plnować terminów wszystkich zabiegów eksploatacyjnych.
Coś Pan namieszał z właścicielami, bo raz jest to właściciel budynku, drugi raz mieszkania a są to różne prawa własności.
Witam Panów.
Dokładnie chodzi mi o to czy np. w bloku Spółdzielni Mieszkaniowej ,w mieszkaniu własnościowym pomiary musi wykonywać Spółdzielnia Mieszkaniowa (na swój koszt) jako właściciel całego budynku czy gość który jest właścicielem mieszkania.Ja osobiście uważam ,że Spółdzielnia ,jednak polemizuje na ten temat z kolegą i dlatego proszę o pomoc w rozwianiu naszych wątpliwości
Pozdrawiam
Na dzień dzisiejszy pomiary jest zobowiązana zrobić spółdzielnia ale za te pomiary może obciążyć właściciela mieszkania - nie liczy się to że właściciel pomiary może wykonać sam lub podzlecić - natomiast spółdzielnia wykonuje pomiary kompleksowo całego budynku.