Czy według nowych przepisów mierniki prądu są zakładane na zewnątrz, czy wewnątrz mieszkania. Czy można przełożyć mój miernik który znajduje się na klatce schodowej do mojego mieszkania. Mierniki pradu na klatce nie są zabezpieczone, każdy ma do nich dostęp i ktoś cały czas przy nich manipuluje i rozwala skrzynki. Dlatego uważam że mój miernik byłby bezpieczniejszy gdyby znajdował się w moim mieszkaniu.
według norm mierniki muszą być umieszczone w dostępnym miejscu czyli na klatce schodowej, natomiast według nowych przepisów odbiorca energi jest zobowiązany do ich pilnowania.
Zakłady Energetyczne umywają ręce od tego .
Szanowna Pani.
Liczniki energii elektrycznej mogą znajdować się gdziekolwiek, także w mieszkaniu, pod warunkiem, że w momencie kiedy przychodzi inkasent, będzie ktoś w domu kto udostępni licznik do odczytu.
Jeśli chodzi o same liczniki, to są one zaplombowane przez zakład energetyczny (takie są wymogi energetyki zawodowej). Jeśli uważa Pani, że ktoś coś przy nich grzebie, zawsze można sprawdzić plombę i w przypadku jej braku zgłosić to do ZE. Nie zagraża Pani żadne niebezpieczeństwo jeśli chodzi licznik . Liczniki skonstrułowane są w ten sposób, że nie ma możliwości zewnętrznej ingerencji w jego strukturę. I nie prawdą jest, że ZE przerzuca odpowiedzialność za pilnowanie licznika na użytkownika. Cała szafa licznikowa jak i wszystko co się w niej znajduje jest własnością ZE i to ZE odpowiada za stan tych urządzeń.
Nie zgadzam się z panem, dlatego że przeszedłem drogę od zgłoszenia zerwaNYCH plomb do założenia i zakład ukarał mnie tym że nie dopilnowałem zerwania plomb a liczniki są umieszczone na klatce schodowej.
tak samo się powołałem na to że zakład odpowiada, i pouczono mnie że ja jestem właścicielem odbiorcą( bez względu nato że zakład pobiera opłaty) i jestem zobligowany do pilnowania czy ktoś mi nie zerwał plomb a także czy ktoś się nie podłącz pod mój licznik
Panie Tomaszu ! Wynika z tego incydentu, że dałeś Pan wpuścić się w maliny przez służby -bardzo cwane -Rejonu Energetycznego. Licznik instalował Panu Rejon Energetyczny
i jest on właścicielem, jeśli nie jest, niech pokaże akt darowizny
poświadczony u notariusza, że je panu przekazał…Koniec kropka !!! Pouczenie ustne dokonane przez pracowników RE
na polecenie ich szefa nie mają żadnej mocy prawnej, podobnie
jak wystąpienie w telewizji urzędnika w randze ministra nie jest
też wykładnią prawną
((( Pozdrawiam
)) I radzę Panu..niech
Pan nie daje się !!!
)))
Ja mam licznik na klatce i podczas spisywania umowy o dostarczasnie energii baba wykreslila (po zapytaniu wlasnie gdzie jest licznik), ze odpowiadam za niego. Zakldad energetyczny STOEN. A w jakim to ze zwalili wine na klienta?
Zachęcam do przeczytania artykułu “Kosztowne plomby” w Tygodniku Tucholskim(www.tygodnik.pl/archiwum/2002/tt-13-2002) I co Pan na to?