megger czy ht-italia

Zastanawiam się nad wyborem miernika.
Co lepiej kupić CM-500PL firmy Megger czy Macrotest 5035 firmy HT-Italia.
Jeśli ktoś posiada któryś z tych mierników, to proszę o opinię.
Z góry dziękuję
Radek

kup Meggera, ma przynajmniej dopuszczenie, choc jest o jedna funkcje pomiarowa ubozszy od ht-italia

Witam
Tak z ciekawości chciałem zapytać dlaczego Kolega radek wybrał tylko te mierniki. Jak są wady i zalety w stosunku do innych firm. Bardzo chciał był znać opinie praktyków.

Pozdrawiam Krystyn

Może jedną z przyczyn jest awersja do nachalnej agitacji na łamach forum?

A może przyczyną jest brak znajomości innych mierników …

Poniewaz sprzedajemy mnierniki tego typu te i innych firm mamy mozliwosc "potrzymania " ich w rece - akurat te naleza do nie tylko zapewniajacych odpowiedni dobor funkcji pomiarowych ale - sa mniejsze i zgrabneijsze niz konkurencyjne wyrobu a stosunek ceny do jakosci nalezy do najmniejszych.
z kolezenskim pozdrowieniem

Witam wszystkich kolegów na FORUM.

Jak widzę tylko kolega Wojtek krótko odpowiedział.
Mam na temat pomiarów trochę doświadczenia (ok. 20 lat),
dlatego chciałem podzielić się moimi uwagami.
Kolega „radek” chce kupić dobry, uniwersalny i tani miernik.
Wg mnie nie ma rzeczy idealnych:
DOBRY:
powinien mieć zatwierdzenie przynajmniej GUM, powinien się nie psuć (wyraża to producent dający gwarancję na 12, 24 lub 36 m-cy), ale gdy się zepsuje (nawet z naszej winy) naprawa powinna trwać krótko.
UNIWERSALNY:
powinien wykonywać prawie wszystkie podstawowe pomiary.
TANI:
tu się należy zastanowić nad powiedzeniem „Co tanie to drogie”.

Moje zdanie:
DOBRY:
Macrotest 5035 firmy HT-Italia – chyba nie ma zatwierdzenie GUM = odpada.
Gdy gwarancja < 24 m-cy = odpada.
Naprawa dłużej niż 14 dni = odpada.
UNIWERSALNY:
CM-500PL firmy Megger ma zakres pomiaru rezystancji od 100-100V.
Jak więc mam wykonać pomiar kabli teletechnicznych (nap. pom. 50V).
Jak więc mam wykonać pomiar kabli energetycznych (nap. pom. 2500V).
= odpada.
TANI:
Cena miernika zawiera m.in.:
Parametry pomiarowe, zakres, dokładność, powtarzalność wyników.
Zatwierdzenie GUM.
Okres gwarancji i serwis.

Jak wspomniałem nie ma rzeczy idealnych.

Kolega Jan Kopylowicz mówi iż miał możliwość „potrzymania” ich w ręce i są mniejsze i zgrabniejsze niż konkurencyjne. Ja bym też wolał potrzymać „małą czarną” niż „dużą z mlekiem” (oczywiście mówię o kawie).
Kolega wspomniał również „stosunek ceny do jakości należy do najmniejszych”.

Temat stosunków, cen i jakości usług wykonywanych przez zgrabniejsze „mierniki” można porównać
na podstawie cennika. Niektóre firmy mają stałe cenniki dla wszystkich a inne są zależne od klienta.
Niestety o cenach się nie mogę wypowiedzieć gdyż na stronie kolegi Jan Kopylowicz i nie ma, jak również
na stronie Tmtronix zobaczenie cen jest skomplikowane.

Proponuję porównać dane techniczne i ceny mierników w ww. stron.
Jak również zobaczyć na inne mierniki na stronie

www.pomiary-elektryczne.com

tam dane techniczne z jasnymi cenami dla wszystkich.

Pozdrawiam Krystyn

Szanowni Państwo,

w związku z toczącą się dyskusją na temat przyrządów pomiarowych oferowanych w Polsce przez firmę Tomtronix proszę o zapoznanie się z kilkoma poniżej zamieszczonymi zdaniami.

Przywiązujemy bardzo dużą uwagę do strony formalnej naszej działalności dlatego jako jedni z nielicznych w kraju posiadamy dokumenty GUM dla ponad stu urządzeń pomiarowych! Obecnie oferujemy kilkadziesiąt typów przyrządów służących do pomiaru instalacji elektrycznych. Większość z nich posiada Zatwierdzenie Typu GUM. Przyrządy Macrotest 5035, GSC57, GSC59 należą do najnowszej serii urządzeń, którą wprowadzono do produkcji latem tego roku. Z uwagi na czasochłonną procedurę uzyskania Zatwierdzenia Typu, która tylko w GUM-ie trwa około 3 miesięcy, spodziewamy się jej zakończenia w styczniu 2002r. Jest to istotna informacja dla tych z Państwa, dla których przyrząd bez tego dokumentu „odpada”.

W Unii Europejskiej obowiązuje Dyrektywa Nowego Podejścia „Niskonapięciowe wyroby elektryczne 73/23/EEC” (Rozp.Rady Ministrów z 3.07.2001r Dz.U.120 z 2001r. poz.1276). Dokument ten zawiera m.in. spis norm, które muszą być spełnione ze względu na bezpieczeństwo. Jest wśród nich norma PN-EN61557:2002U „Bezpieczeństwo elektryczne w niskonapięciowych sieciach elektroenerget. o napięciach przemiennych do 1kV i stałych do 1,5kV”. Polska zobowiązała się do wprowadzenia wszystkich unijnych dyrektyw bez okresów przejściowych. Oznacza to, że przyrządy do pomiaru instalacji elektrycznych do 1kV nie będą mogły być wyposażane w napięcia probiercze wyższe od 1kV np. 2500V. Z chwilą wejścia Polski do UE przyrządy takie nie uzyskają znaku CE. Żaden przyrząd do pomiarów instalacji niskiego napięcia produkowany w UE nie jest wyposażony w napięcie próby wyższe od 1kV. Zalecam ostrożność gdyż zakup urządzenia niezgodnego z wymaganiami PN-EN61557:2002U może szybko okazać się inwestycją chybioną, a obecność napięcia probierczego 2500V będzie równoznaczna z oceną „odpada”. Do pomiarów kabli energetycznych oraz teletechnicznych służą zupełnie inne przyrządy.

Cena miernika Megger CM500PL (z podstawowym wyposażenia i polskim oprogramowaniem) wynosi ok.3900 zł netto, Macrotest ok.3300 zł. netto (z kompletem wyposażenia! i polskim oprogramowaniem). W przypadku CM500PL dla tych, którzy lubią kupować drogie rzeczy informacja - cena europejska tego przyrządu wynosi ok. 5500 zł netto /duży upust wynika z ilości sprzedaży tych mierników w Polsce/. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt, gdyż aktualnie ma miejsce dodatkowa promocja, która umożliwia, przy spełnieniu pewnych warunków, zakup CM500PL poniżej 3500zł!!! Szczegółowe informacje na telefon. Cenniki nie są tajemnicą, nie ma również żadnych wersji w zależności od płci oraz koloru skóry. Przed ich udostępnieniem prosimy tylko zainteresowaną nimi osobę o podanie swoich namiarów.

W ciągu kilku lat sprzedaży CM500PL mieliśmy zaledwie kilka reklamacji, z których większość spowodowana była błędami w obsłudze. Czas załatwienia reklamacji wynosi kilka dni. Trzeba naprawdę się postarać aby uszkodzić tak perfekcyjnie zabezpieczone urządzenie. Jakość i solidność CM500PL jest już powszechnie znana w całej Polsce. Warto też wiedzieć, że m.in. wszystkie oddziały „Urzędu Nadzoru Technicznego” w kraju zostały w tym roku wyposażone w przyrządy CM500PL.

Jeżeli potrzebujecie Państwo informacji szczegółowych zapraszam na nasze strony www.tomtronix.com.pl lub proszę o kontakt emailowy. Jako pierwsi w Polsce i jedni z pierwszych w Europie udostępniliśmy na naszych stronach www kompletne instrukcje obsługi do przyrządów pomiarowych. Jesteśmy do Państwa usług.

Koczorowicz Tomasz
Tomtronix

Witam wszystkich kolegów na FORUM oraz kolegę z Tomtronix.

Nasz kolega „radek” zadał pytanie 2002-10-06 i nie otrzymał konkretnej odpowiedzi.
Szkoda iż kolega z Tomtronix tak rzadko odwiedza FORUM i dopiero wypowiada się po ponad 2 – tygodniach.

Wypowiedź była bardzo interesująca za co osobiście dziękuję.
Widzy nigdy nie za wiele.

Ale proszę jeszcze o następne odpowiedzi:

1. Czy można sprzedawać mierniki do pomiarów inst. eletr. bez informowania kupującego że ten miernik nie posiada jeszcze zatwierdzenia GUN. Jeden z naszych użytkowników programu, kupił taki miernik i nikt go o tym nie poinformował, po czym miał problemy z oddaniem protokołu pomiarów u inwestora. NADMIENIAM IŻ NIE WIEM GDZIE KUPIŁ TEN MIERNIK.

2. Cytat „Obecnie oferujemy kilkadziesiąt typów przyrządów służących do pomiaru instalacji elektrycznych. Większość z nich posiada Zatwierdzenie Typu GUM.”. A czy ostrzegacie pozostałych że nie mają. Czy dopiero dowiedzą się w jakiejś konfliktowej sprawie.

3. Jeśli chodzi o moje zdanie to znam firmy które sprzedają tylko i wyłącznie mierniki zatwierdzone przez GUM zwłaszcza te mierniki od których pomiarów zależą bezpieczeństwo ludzi i zagrożenie mienia.

4. Cytat „Oznacza to, że przyrządy do pomiaru instalacji elektrycznych do 1kV nie będą mogły być wyposażane w napięcia probiercze wyższe od 1kV np. 2500V.” – jak wiem takie przyrządy są produkowane w krajach UE. Jak również myślę iż są mało sprowadzane z powodu cen.
    Jeżeli przyrząd ma nastawialne napięcie pomiaru np.: w zakresie od 50V – 2500V i jest to kontrolowane w trakcie pomiaru (takie są produkowane w Polsce i UE) – to według kolegi, po wejściu do UE wyrzucimy je do śmieci?

5. Cytat „Do pomiarów kabli energetycznych oraz teletechnicznych służą zupełnie inne przyrządy” – nie wiem dlaczego? Czy pomiarowiec wykonujący pomiary małego osiedla, gdzie należy zbadać krótkie odcinki kabli od złącza do złącza musi dokupić jakiś specjalistyczny miernik? A gdyby inwestor zlecił wykonanie instalacji domofonu to następny miernik?

6. Co do cen: powtórzę „tu się należy zastanowić nad powiedzeniem „Co tanie to drogie”.

7. Cytat „Trzeba naprawdę się postarać aby uszkodzić tak perfekcyjnie zabezpieczone urządzenie” – czyli brak perfekcji zabezpieczenia.

8. Cytat „Warto też wiedzieć, że m.in. wszystkie oddziały „Urzędu Nadzoru Technicznego” w kraju zostały w tym roku wyposażone w przyrządy CM500PL.” – prosiłbym o sprecyzowanie, gdyż takich urzędów w kraju jest …

Troczę się rozpisałem. Ale na pewno nie tylko ja ale również koledzy na FORUM chętnie przeczytają odpowiedzi.

Jeszcze na koniec (bo nie doczytałem się w poprzednich wypowiedziach):

1. JAKI JEST OKRES GWARANCJI NA WASZE MIERNIKI?
  2. JAKI JEST W UMOWIE KUPNA-SPRZEDAŻY OKRES NAPRAWY?

I na ostatek:

1. Doszły do mnie słuchy (podkreślam słuchy) iż problematyczne są wyniki „impedancji” w CM-500PL . W związku z tym mam pytanie. Miernik mierzy rezystancję, następnie uwzględniając kąt fazowy oblicza impedancję. Tak więc czy podczas pomiaru ww. miernikiem są wskazania rezystancji – impedancji – pomijam kąt fazowy.
    Czy jest tylko jeden wynik i w niego musimy uwierzyć. ??

Ps. Jestem nudny – ale dociekliwy.

Z ostatniej chwili (kolega do mnie właśnie zadzwonił) !!!

CM-500PL ma zakres impedancji do 19.99 ohm !!!
Jak zrobić pomiary gdy impedancja wymagana: Za < 25 ohm.
Czy takie warunki pomiaru występują?? – kolega z Tomtronix na pewno wie.

Pozdrawiam Krystyn

Ps.
Przepraszam iż pisałem punktami
ale myślę iż to jest łatwiejsze dla odpowiedzi

Pozdrawiam Krystyn

Szanowny Panie,

ad 1,2.
Jest ewidentnym KŁAMSTWEM stwierdzenie, że osoba kupująca miernik w naszej firmie nie jest informowana o fakcie braku zatwierdzenia typu. Aby to sprawdzić wystarczy przed sformułowaniem tego typu pomówień w dowolnej chwili, anonimowo, skontaktować się z naszą firmą. Gdyby Pan uważnie zapoznał sie z moją wypowiedzią, zanim sformułował Pan ten zarzut, zapewne dotarła by do Pana informacja o tym, że jest to przyrząd nowy, który zaledwie od kilku miesięcy oferowany jest przez firmę włoską. Każda osoba wyrażająca zainteresowanie przyrządami nowymi do pomiaru instalacji elektrycznych /tylko wymienione trzy nie posiadają Zatwierdzenia Typu/ jest informowana o okresie oczekiwania na Zatwierdzenie Typu /choć czas oczekiwania na ten dokument nie do końca zależy od nas/, czego potwierdzeniem jest również podana przeze mnie wcześniej na łamach forum informacja. Nie mniej ze względu na bardzo atrakcyjną ofertę są tacy, którzy decydują się na zakup, jest to ich świadomy wybór. Proszę o podanie danych osoby, która jak Pan twierdzi nie została odpowiednio poinformowana. Jestem przekonany, że z wiadomych przyczyn nigdy tej informacji nie uzyskam. Zapewniam Pana, że w przypadku podania danych skontaktujemy się z tą osobą w celu weryfikacji podanych przez Pana zarzutów.

ad. 3.
Szanowny Panie. W naszej ofercie znajduje się ponad 1000 przyrządów różnego typu. Czy znana jest Panu równie bogata oferta? Gdyby Pan choć trochę się zastanowił to zapewne nie stawiał by Pan podobnych zarzutów. Te firmy, które Pan zna oferują zaledwie kilkanaście typów przyrządów. Czy naprawdę trudno to zauważyć? Wśród oferowanych przez nas urządzeń są takie, które sprzedają się raz na kilka lat i z wielu powodów nigdy nie będą miały zatwierdzenia typu. Są też takie, które jeszcze nikt nie kupił i być może nie kupi, są też takie, i jest ich wiele, które nie wymagają zatwierdzenia typu. Trzeba trochę dobrej woli oraz wyobraźni aby to zrozumieć. Zapewne Pan nie wie, że to właśnie nasza firma uzyskała jako pierwsza w Polsce zatwierdzenia typu dla pewnych typów przyrządów m.in. przyzrządów do sprawdzania elektronarzędzi z czego skwapliwie obecnie korzystamy. Ze ścieżki przez nas przetartej korzystają inni. Łatwo stawiać tego typu zarzuty nie mając zielonego pojęcia na temat procedur wymaganych podczas zatwierdzania typu przyrządów pomiarowych oraz realiów u nas i na świecie w tym temacie.

ad. 4
Proszę podać firmę i typ. To co Pan pisze nie znajduje potwierdzenia w faktach. Znów Pan nie doczytał albo nie chce Pan wziąć pod uwagę tego co napisałem. Proszę zapoznać się z dyrektywą i normą, jeżeli inne argumenty nie docierają.
Jeżeli przyrząd przeznaczony jest do pomiaru instalacji niskiego napięcia od momentu wstąpienia do Unii będzie musiał spełniać pod względem bezpieczeństwa m.in. PN-EN61557:2002U. Norma ta wyklucza stosowanie napięć probierczych powyżej 1kV. Producent takiego przyrządu nie będzie mógł uzyskać dla niego znaku CE i będzie musiał liczyć się z wszelkimi konsekwencjami związanymi z tym faktem.

ad. 5
Tutaj trzeba by było dużo informacji i wiedzy. Zapraszam na strony www.tomtronix.com.pl tam znajdzie Pan dane na temat przyrządów do pomiarów kabli energetycznych i instalacji teletechnicznych. Dla ułatwienia przykładowe modele - kable energetyczne np. Megger S1-5001, instalacje teletechniczne np. Megger BMM80.

ad. 6
Wszystko weryfikuje sprzedaż i pozycja na rynku cała reszta nie ma znaczenia.

ad. 7
Szanowny Panie i w tym temacie aby się wypowiadać trzeba mieć trochę zielonego pojęcia na temat budowy przyrządów pomiarowych.

ad. 8
Tak proszę Pana wszystkie oddziały Urzędu Dozoru Technicznego w Polsce, jest ich rzeczywiście bardzo dużo. Proszę sprawdzić u siebie w Krakowie.

ad. 9,10
Gwarancja na wszystkie przyrządy wynosi 12 miesięcy podobnie jak na Mercedesy i Volkswageny.

ad. 11
Obawiam się, że tak Pan już namieszałeś, że nigdy nie będzie Pan w stanie zrozumieć prostej zasady działania przyrządu pomiarowego. Zapraszam do moich artykułów w prasie specjalistycznej “Elektroinstalator”, “Elektrosystemy”.

ad. z ostatniej chwili
niech Pan nie słucha kolegi albo umyje uszy, a najlepiej skorzystać ze źródła www.tomtronix.com.pl/avo/cm500.htm lub ściągnąć instrukcję obsługi.

Na zakończenie jedna refleksja. Forum tego typu ma niewątpliwe zalety gdyż służy do wyrażania opinii, poglądów, daje możliwość uzyskania szybkiej odpowiedzi na trudne pytania itd. Ma również swoje wady, gdyż z racji nieustannej archiwizacji wszystkich wypowiedzi utrwala poglądy osób niekompetentnych, a tym samym często rozpowszechnia błędne teorie, poglądy, czasami pomówienia itp. Żeby przedstawić sprawę obrazowo odnoszę wrażenie, że również tutaj łatwiej być Lepperem, niż pomówionym. Wiem, że taka jest specyfika tego typu przedsięwzięcia i rozumiem, że jedynym rozsądnym zachowaniem w tej sytuacji jest brak aktywności na łamach forum przedstawiciela firmy, która działa w obszarze leżącym w kręgu zainteresowań jego uczestników. Zabrałem głos i odpowiedziałem na pytania Pana Kraka tylko dlatego, iż wypowiedział się w sprawie przyrządów sprzedawanych przez firmę Tomtronix, a jego wypowiedź miała wyraźnie tendencyjny charakter.
Czy aby u podstaw takich zachowań pana Kraka nie leży odmowa, z którą spotkała się Jego firma oraz On sam jakiś czas temu w związku z udostępnieniem danych wejściowych z mierników Meggera do jego programu?

Biorąc pod uwagę powyższe informuję, że z przyjemnością odpowiem na wszelkie pytania przesłane emailem.

Z poważaniem
Koczorowicz Tomasz
Tomtronix

Witam wszystkich kolegów na FORUM oraz kolegę z Tomtronix.

Na wstępie chciałby nadmienić iż FORUM to jest przede wszystkim dla celów wymiany informacji, uwag i porad pisanych przez „bardzo inteligentne osoby” jak również przez tych którzy nie „mają zielonego pojęcia”, a chcieliby się wypowiedzieć.
Ostatnia wypowiedź z Tomtronix bynajmniej odnosiła się do wątku tego tematu.

Jak odwiedzam to FORUM pierwszy raz jakaś firma tak podsumowała inną firmę.

Może kolega z Tomtronix wszystko wie i pisze dużo artykułów, ale ja zawsze mówię iż mało jeszcze wiem i dalej się uczę.
Jakąś tam książkę napisałem przy współudziale wielu fachowców tego tematu, kiedyś tam w latach 80-tych naprawiałem MOZ-a bo były problemy z firmami od napraw, coś niecoś doradzam firmie SONEL S.A. w konstruowaniu mierników, pomiary zacząłem wykonywać dość późno bo od 1981 roku, a mój program do pomiarów powstał w 1987 r i coś z niego wiem bo do dnia dzisiejszego ktoś to kupuje i pomijam nasze artykuły.

Do naszej firmy dzwoni duża ilość osób z pytaniami o program jak również o mierniki. Jak mam odpowiedzieć na pytania: czym się różni miernik MEGGER od innej firmy, gdy nawet na forum nie otrzymujemy odpowiedzi.

Kolega z Tomtronix wspomina o tendencyjności dla danych firm.
W wypowiedziach Tomtronix są odwołania do instrukcji, przepisów itd.
Jak to może odczytać przeciętny użytkownik Internatu posiadający łącze z TPSA.
Tak więc proszę aby szanowny kolega z Tomtronix zobaczył na naszą stronę, na której są odnośniki do mierników które nie współpracują z naszym programem i nie będą.
Kolega z Tomtronix o tym dobrze wie, ale ktoś z FORUM może się czymś sugerować.

A jeszcze do tego mieszając polityków „Lepperem”?.
A może kolega z Tomtronix wie więcej od Prez. Wałęsy??
Jeśli tak to gratuluję wiedzy.

Nie wiem czemu kolega podchodzi tak nerwowo i z awersją
do pytań na FORUM. Myślałem że zapytać zawsze wolno.
I coś nowego się dowiedziałem. Mianowicie to że
kolega z Tomtronix wie wszystko i pisze artykuły,
a ja nie mam „zielonego pojęcia na temat budowy przyrządów pomiarowych”, oraz „że nigdy nie będę w stanie zrozumieć prostej zasady działania przyrządu pomiarowego” jak również „mam nie umyte uszy” i jestem „kłamcą”.

ZADAJ PYTANIE „TOMTRONIX” NA TEMAT ICH MIERNIKÓW,
A DOWIESZ SIĘ PRAWDY O SOBIE.

Co do refleksji nie widzę żadnej tendencyjności, pytam po to aby wreszcie zrozumieć budowę mierników. Co do odmowy udostępnieniem danych wejściowych z mierników Meggera to jest strawa z przed ponad dwóch lat (1999r) i nie rozumiem cytatu „u podstaw takich zachowań” – jakich zachowań?. Wiele firm chciało i nadal chce aby nasz program współpracował z ich miernikami. Przecież to na pewno polepszy sprzedaż mierników, a na pewno nie zmniejszy. Ale temat współpracy z innymi miernikami jest już zamknięty.

Krótko skomentuję:
Ad. 1,2.
„Jest ewidentnym KŁAMSTWEM „ – parzcież pisałem „NADMIENIAM IŻ NIE WIEM GDZIE KUPIŁ TEN MIERNIK”
„Jestem przekonany, że z wiadomych przyczyn…” – oczywiście ochrona danych osobowych.
Ad. 3. n/c
Ad. 4.
Może dalej nie rozumie. Czyli obecnie produkowany miernik SONEL S.A. MIC-2500 o nastawach od 50-2500V posiadający znak CE po wejściu do UE będzie nieprzydatny?
Ad. 5.
Z tego wynika jak kupie CM-500PL to do kompletu aby wykonywać inne pomiary potrzebne jeszcze będzie Megger S1-5001 i Megger BMM80.
Ad. 6. ok
Ad. 7. n/c
Ad. 8. Dużo? n/c
Ad. 9.
„Mercedesy i Volkswageny” – chyba ktoś się pogubił w dyskusji – to nie jest forum motoryzacyjne.
Porównanie okresu gwarancji:
TOMTRONIX - 12 miesięcy
SONEL – 36 miesięcy
MERserwis – 36 miesięcy

Ad. 10.
„JAKI JEST OKRES NAPRAWY?” – odpowiedź na pytanie pominięte i nie doczytałem się nigdzie.

Ad. 11.
Znowu brak odpowiedzi. Czy aby otrzymać odpowiedź od producenta (dystrybutora) musimy najpierw przeczytać wszystkie artykuły?
Może zbyt skomplikowane pytanie?
Sformułuję inaczej: Czy wykonując pomiar impedancji wynik ma odzwierciedlenie na wyświetlaczu w postaci rezystancji, kąta fazowego lub reaktancji.

Ad. z ostatniej chwili.

Znowu brak odpowiedzi. Zamiast odpowiedzi to odwołanie instrukcji z internetu. A może najlepiej najpierw kupić miernik i wszystkiego się dowiemy?
Pobrałem dane z instrukcji:
Zakresy impedancji pętli zwarcia (P-N, P-P, wg EN61557-3)
Zakresy pomiarowe i dokładność: 0,01÷19,99 ohm
iiiii
Ponowię pytanie „Jak zrobić pomiary gdy impedancja wymagana: Za < 25 ohm.”

Aby zakończyć ten wątek firmowy z „udziałem polityków” mam nadzieję iż kolega z Tomtronix
odpowie na podstawowe pytania interesujące nie tylko mnie
ALE NA PEWNO WSZYSTKICH KOLEGÓW NA FORUM.

Ad. 4. ??
Ad. 10. ??
Ad. 11. ??
Ad. z ostatniej chwili. ??

MYŚLĘ IŻ TE CZTERY PYTANIA NIE SPRAWIĄ ŻADNEGO PROBLEMU.

Jeżeli rozmawiamy na FORUM to nie rozumiem dlaczego
„Biorąc pod uwagę powyższe informuję, że z przyjemnością odpowiem na wszelkie pytania przesłane emailem”
nie możemy dyskutować dalej nie na FORUM z założeniem iż będzie to dotyczyło danego tematu a nie polityki.

Ps.1.
Gdzie jest i kto to jest kolega „radek” – czemu nie jest zainteresowany wywołanym wątkiem?
Brak szacunku. Chociaż słowo – „dzięki”.
Ps.2.
Z ciekawością utworzę nowy wątek na ww. tematy
Z niecierpliwością oczekujemy na zakończenie tej debaty polityków
z ostatnim słowem wypowiedzi na ost. 4 pytania.

Zapraszam kolegów z FORUM do nowego wątku.

Pozdrawiam Krystyn

Witam wszystkich kolegów na FORUM.

Właśnie otrzymałem telefon iż pominąłem MERAZET.

Tak więc sprostuję punkt 9:

Porównanie okresu gwarancji:
TOMTRONIX - mierniki Megger i HT-Italia - 12 miesięcy
MERAZET - mierniki LEM NORAM - 24 miesiące
SONEL - mierniki SONEL - 36 miesięcy
MERserwis - mierniki METREL - 36 miesięcy

Pozdrawiam Krystyn