Na www.sep.com.pl są opracowania SEP-u i Pan Łasak w jednych z nich dotyczących pomiarów ochronnych pisze:
2.4. Okresowe sprawdzanie przyrządów pomiarowych
Przyrządy używane do sprawdzania stanu ochrony przeciwporażeniowej dla zachowania wiarygodności wyników badań powinny być poddawane okresowej kontroli metrologicznej co najmniej raz na rok. Zgodnie z Zarządzeniem nr 12 Prezesa Głównego Urzędu Miar z 30 03 1999 r. [15.19.] w sprawie wprowadzenia przepisów metrologicznych o miernikach oporu pętli zwarcia, okres ważności dowodów kontroli metrologicznej mierników tego typu wynosi 13 miesięcy, licząc od pierwszego dnia miesiąca, w którym dokonano uwierzytelnienia.Jak widać w tym kraju, każdy przepis możma interpretować jak się chce !!! Myślę, że pokolenie wychowane na czatach w sieci, będzie już znacznie lepiej operować językiem pisanym jednoznacznym dla wszystkich hihihi
Szanowny Panie MEGABAJT
Mam również wątpliwości zbieżne z pańskimi.W miesiącu grudniu 2002roku uczestniczyłem w szkoleniu firmy SONEL zadawałem prowadzącemu pytania związane z badaniami metrologicznymi przyrządów pomiarowych,stwierdzam że nie byłem usatysfakcjonowany odpowiedziami prowadzącego.
W Ustawie PRAWO O MIARACH DZ.U Nr 169 poz 1386 która obowiązuje od 01.01.2003roku w rozdziale3 ,Prawna kontrola metrologiczna , są delegacje ustawowe do wydania aktów wykonawczych dotyczących kontroli metrologicznej przyrządów pomiarowych między innymi do badania wielkości elektrycznych.
Prezes GUM przygotował już projekty Zarządzeń na ten temat ,ale kiedy się one ukażą - kto wie. W grudniu prowadziłem rozmowę telefonoiczną z Naczelnkiem Wydziału Elektrycznego w GUM Szczecin nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi.Czekam na ukazanie się aktów wykonawczych do ustawy o której wspomniałem wyżej.
Z poważaniekm Mirek