Witam! Mam pytanie. Przewody niskiego napięcia, które idą od transformatora 15/0,4 kV do odbiorców niskiego napięcia to są tylko przewody fazowe czy również neutralne? Jeśli są neutralne to skąd się one biorą skoro po stronie 15 kV dochodzą tylko przewody fazowe? Proszę o odpowiedź.
Przewód neutralny z zera trafo głąbie
Witam
W sieciach nn mamy wyprowadzone z transformatora L1 L2 L3 oraz punkt neutralny transformatora.
Paweł.
Wynika to z tego że transformatory mają uzwojenie pierwotne połączone w trójkąt a uzwojenie wtórne połączone w gwiazde przewod neutralny wyprowadzony jest ze środka gwiazdy
podaj swój adres internetowy!!! Podejrzewam że kupa ludzi podeśle Ci bliższe dane.Nie bądz anonimowy(wybaczą mi pozostali bywalcy tego forum pozdrawiam Wszystkich!!!)
Linie 15kV to linie przesylowe (mocy i energii). Wiec nie potrzeba stosowac przewodu neutralnego - sa tylko fazowe L1 L2 L3. Natomiast linie 0,4kV to linie odbiorcze - tam juz trzeba stosowac przewod N. A bierze on sie z uziemionego punktu gwiazdowego transformatora (stamtad jest wyprowadzany). Cztery przewody (L1 L2 L3 N - czy raczej PEN) stosuje sie w ukladzie sieci TN.
Michał mieszasz pojęcia!!!
Linie nn nie są liniami przesyłowymi! Takimi są tylko linie 220 kV, 400 kV i 750 kV (jeśli chodzi o Polskę oczywiście). Linie 15 kV są liniami rozdzielczymi.
Ok Sorki. Nie przesylowe tylko rozdzielcze. Ale fakt jest faktem, ze bezposredni do nich (do 15kV) nie przylacza sie odbiornikow. Silniki na 6kV sa oczywiscie podlaczane (L1 L2 L3) przez trafo, ale sa to silniki 3-fazowe, duzej mocy i trudno tu mowic o asymetrii czy innych cudach, gdzie jest potrzebny przewod N (czyz nie tak??). A tak w ogole to :
Autor: Przemek
Data: 03-02-20 13:55
Linie nn nie są liniami przesyłowymi! Takimi są tylko linie 220 kV, 400 kV i 750 kV (jeśli chodzi o Polskę oczywiście). Linie 15 kV są liniami rozdzielczymi.
Gdzie ja napisalem, ze linie nn to przesylowe???