Czy ukazała się norma o budowie i projektowaniu linii napowietrznych izolowanych? Dotychczas był tylko projekt normy.W związku ze “zniesieniem” obowiązku stosowania norm, mam obawy ,że norma już się nie ukaże.Obym się mylił.
Pozdrawiam, Janusz Warecki.
dla gołych napowietrznych norma PN-E-05100-1;98
dla izolowanych PN-75/E-05100
Czy koledze cos sie nie pochrzanilo? PN-E-05100-1 zastepuje
PN-E-75/E-05100 (PN-E-05100:1975) --normy te dotycza linii napowietrznych do 400 kV wylacznie z przewodami roboczymi gołymi. W opracoowaniu jest, jako arkusz drugi, norma ktora bedzie zawierac postanowienia do projektowania i budowy linii j/w z przewodami w izolacji i w oslonach izolacyjnych.
Pozdrawiam.
Witam !
Wlasnie tak sobie czytam z nudy i dziwie sie temu czemu widze. A to do kolegi Stanislawa:
PN-E-05100:1975 - Elektroenergetyczne linie napowietrzne. Projektowanie i budowa. - obowiazujaca dla linii (golych i izolowanych) w ktorych nie zmienia sie zalozen projektowych, tj te same naprezenia i nie wprowadza sie nowych rozwiazan konstrukcyjnych
PN-E-05100-1:1998 - Elektroenergetyczne linie napowietrzne. Projektowanie i budowa. Linie pradu przemiennego z przewodami roboczymi golymi - dotyczczy linii z przewodami golymi do 400 kV nowo budowanymi lub remontowanymi, modernizowanymi i przebudowanymi w których stosuje sie nowe rozwiazania konstrukcyjne.
Pr PN-E-05100-2 - Elektroenergetyczne linie napowietrzne. Projektowanie i budowa. Linie pradu przemiennego z przewodami roboczymi w izoalcji oraz w oslonie izoalcyjnej - jak nazwa wskazuje dotyczy linii izolowanych (ale jest to projekt normy w ktorym brakuje szczegolów - dlatego nie weszla w zycie). Norma ta powoluje sie sie w wiekszoasci na norme
PN-E-05100-1:1998. Trzeba ja uwzgledniac przy projektowaniu.
Jacku, dlatego “dobijam się” o dotarcie do tej normy, bo stosowanie normy "dla linii gołych " do linii izolowanych nie ma sensu.Przy podwieszeniu na wspólnych słupach linii izolowanych 0,4kV i 15kV mija się z celem (wg normy dla gołych).
Dla gołych 15kV odległość między fazami 2m, i gołą 0,4kV następne 2m-to w przęśle ok. 90m ,żeby zachować min. zwis przewodów do drogi polnej 5m, muszę postawić słupy 16m.
A przecież izolowana 15kV (kabel SAXKA) i 0,4kV(“warkocz” ASXSn) to są centymetry i można linie podwiesić na podbudowie 10m.TYLKO BRAK NORMY NIE POZWALA ZASTOSOWAĆ ROZSĄDNYCH ROZWIĄZAŃ.
A może zastosować normę np.“europejską”.
Tylko KTO coś wie na ten temat.
Janusz Warecki
Witam !
Wszystko sie zgadza P. Jacku. Gość pytał o normy przewodów izolowanych, drugi mu odpisal to co odpisał, jakoby istniała norma dla przewodów izolowanych, wiec ja mu odpisałem pod kątem przewodów izolowanych, dla których obecnie obowiązuje Pr PN - E - 05100-1 i pisze tam zaraz na pierwszej stronie, ze zastepuje ona PN 75… i zgadza sie ze do rozwiązań z nowymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi–a czy zastosowanie przewodow izlowanych to czasem nie podchodzi pod to? Albo wystarczy zmienić przekrój przewodów AL, (AFL-6)przy remoncie istn. linii, w przypadku np. 15 kV przeważnie idzie za tym zmiana stanowisk słupopwych i układu linii, jedynym odstępstwem “na siłę” mozna by uznac ewentualnie przekrój 50 mm który można stosować tak w układzie trójkątnym jak i płaskim. Normę PN-75… mozna jedynie stosować, lub PN-98 nie stosować - “… w których rozwiązania konstrukcyjne oraz największe dopuszczalne siły działające na elementy linii nie ulegają zmianie w stosunku do warunków normy według której zostały zaprojektowane.” A zatem kazdy remont z wymiana na przewody izolowane to juz nowa PN 98…, nawet zmiana przekroju na wiekszy, również, choćby typ żerdzi utrzymać taki sam, np. z 35 mm ŻN na 50 mm ŻN–takich rozwiązań ZE i tak mało stosują ze względu na krótkie przęsła, zwłaszcza w strefie górskiej.
Stanisław-Pozdrawiam.
W Pr PN-E-05100-1 na stronie pierwszej pisze - “W normach miedzynarodowych nie istnieje odpowiednik tej normy”. Czy tak jest ja nie wiem, Pr PN… j/w jest pełna nieścisłości—jak znasz tą normę europejską, to podaj, może czasem z niej bym skorzystał.