Linia kablowa

Witam. Czy może mi ktoś wytłumaczyć na jakiej podstawie w “Zarządzenie nr 29 Ministra Górnictwa i Energetyki z dnia 17 lipca 1974 r. w sprawie doboru przewodów i kabli elektroenergetycznych do obciążeń prądem elektrycznym” - przy wyznaczaniu obciążalności długotrwałej kabli układanych w ziemi dopuszcza się nieuwzględnienie zmniejszonej obciążalności w przypadku ułożenia kabla w przepustach kablowych, jeżeli długość dowolnego przepustu kablowego jest nie większa niż 6 [m].
Dziękuje za pomoc.

To rozporządzenie jest już dawno nieaktualne teraz jest to jeden z arkuszy PE-IEC 60364-5-523;2001. Czy pan roztrząsa jakąś sprawę z tamtych lat, czy też zwryfikować nieaktualne prawo.
Porównanie tych aktów prawnych jest bardzo ciekawe. Według artykułu z INPE nr 46 jeśli mamy do przesłania 260A to według starych przepisów potrzebny był dla kabla YKY przekrój 70mm, a według nowych aż 240mm. Nie sprawdzałem tego ale autor pisze, że jest to sabotaż gospodarczy na rzecz zwiększenia obrotów koncernu miedziowego.

A czy w tej nowej normie jest taki zapis jaki był w tym starym rozporządzemiu - dokładnie chodzi mi o te przepusty kablowe o długości mniejszej od 6 m. Proszę o jakiś namiary na materiały najlepiej www.